Jį gaunantieji, nuo sausio 3 proc. sumažėjus Gyventojų pajamų mokesčiui, į rankas gaus 50 Lt daugiau.

Dalis įmonių sako būtent dėl to paprastai gruodžio pabaigoje mokėtas algas už gruodį šįkart norį perkelti į sausį.

„Bandyti atimti iš Lietuvos dirbančiųjų kad ir po 50 Lt – tiesiog socialiai neatsakinga“, – tvirtina bendrovės „Skubios siuntos“ generalinis direktorius Vladas Lašas.

Mokesčių inspekcija sako, kad socialiai neatsakinga mažinti biudžeto pajamas.

Esą jei visos, maždaug 75 proc. įmonių, iki šiol algas už gruodį mokėdavusių gruodžio pabaigoje, šįkart jas perves sausį, biudžetas šiemet negaus 300 mln. Lt.

Inspekcija ragina nekeisti mokėjimo tvarkos, nors pripažįsta, kad tai nedraudžiama.

„Tai rekomendacinė nuostata. Tačiau, mokesčių inspekcijos nuomone, jeigu tas atlyginimas išmokamas sausį, nors prieš tai kasmet buvo mokamas gruodį, vertinsime tokius atvejus ir gali būti, kad bus nustatyta tokiais atvejais ir galimas mokesčių vengimas“, – „Panoramai“ sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

Teisininkai sako, kad tokius inspektorių planus prieš dešimtmetį būtų pavadinę reketu, dabar tai esą desperatiškas, užslėptas grasinimas.

„Įmonei iš tokio vėlesnio mokėjimo naudos nėra. Viską gauna darbuotojas, t. y., nauda mokestinė, kurią gauna tų 3 proc. dėka.

Matyt, tai lemia tas faktorius, kad yra šiokių tokių problemų su Gyventojų pajamų mokesčio surinkimu, mokesčio plano vykdymu“, – spėjo advokatas Vitas Vasiliauskas.

Šiemet iki spalio gyventojų pajamų mokesčio surinkta dešimtadaliu mažiau nei tuo pat metu pernai.

Inspektoriai aiškina, kad mokesčių surinkimas yra geras ir pabrėžia jokių specialių akcijų prieš algų mokėjimo datą pakeitusius verslininkus nesiims.

Tiesiog siekiama, kad verslas Lietuvoje galvotų ne tik apie save, bet ir apie valstybę.