2008 metų biudžetas laikomas ypač optimistiniu, tikimasi surinkti ketvirtadaliu daugiau pajamų – iš viso 25,3 mlrd. Lt. Valstybės išlaidos surinktas pajamas turėtų viršyti per 1,1 mlrd. Lt arba 0,5 proc. BVP. Lietuva savo konvergencijos programoje yra įsipareigojusi Europos Komisijai neviršyti šios deficito ribos, o 2009 metais yra pasižadėjusi turėti subalansuotą biudžetą.

Nacionalinės biudžeto pajamos kitąmet turėtų būti 29 mlrd.Lt.

Realaus pasipriešinimo deficitinis mažumos Vyriausybės biudžetas nesulaukė – iš užsiregistravusių 122 Seimo narių, mygtuką „už" biudžeto projektą spaudė 83 parlamentarai, o prieš balsavo 22 Seimo nariai, o susilaikė 15.

Didžiausią dalį iš balsavusių prieš šį biudžeto projektą sudarė Tvarkos ir teisingumo frakcijos nariai – 9 iš 10 užsiregistravusiųjų, 6 balsus „prieš" pridėjo ir Liberalų sąjūdžio frakcija, tačiau du šios frakcijos nariai balsavo už biudžetą. Prieš balsavo ir keturi „darbiečiai" bei trys konservatoriai.

Premjeras Gediminas Kirkilas po balsavimo džiaugėsi, kad toks rezultatas pasiekiamas derybų ir diskusijų keliu. Jo teigimu, biudžeto deficitas susidarė todėl, kad dar iki jo projekto Seimas patvirtino valdininkų atlyginimų didinimą.

„Aš manau, kad prezidentas puikiai supranta, Seimas priėmė didele balsų dauguma, mes kalbėsimės su prezidentu, bet, aš manau, kad tai yra toks biudžetas, kurį gali mažumos koalicija pateikti parlamentui, sutarti ir priimti", – paklaustas, kaip bandys įtikinti prezidentą pasirašyti biudžetą, sakė G. Kirkilas.

Dar 7 mln. Lt Seimo narių prašymams

Ketvirtadienį Vyriausybė patenkino Seimo narių prašymų už 7,2 mln. Lt perskirstyti biudžetą.

Daugiausiai lėšų iš minėtos sumos tenka Specialiajai biodegalų gamybos plėtros paramos programai – 3 mln. Lt, 950 tūkst. Lt skirta Klaipėdos miesto savivaldybei gyventojams iš laisvosios ekonominės zonos teritorijos iškeldinti, 900 tūkst. Lt – Telšių rajono savivaldybės Žemaitės dramos teatro, kultūros centro ir K. Praniauskaitės viešosios bibliotekos pastato Telšiuose avarinės būklės likvidavimui ir rekonstravimui. Taip pat nuspręsta 700 tūkst. Lt skirti Šalčininkų J. Sniadeckio gimnazijos renovacijai. Antradienį po svarstymo buvo nutarta biudžeto išlaidas padidinti daugiau nei 300 mln. Lt.

Tąkart Seimo nariai Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) buvo pateikę prašymų biudžeto išlaidas didinti.

Pagrindinis ramstis – PVM

DELFI primena, kad kitų metų biudžetą tikimasi surinkti iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) – 10,164 mlrd. Lt arba 42 proc. daugiau nei šiais metais. Įgyvendinus šį planą, PVM sudarys 42,3 proc. viso biudžeto.

Iš gyventojų pajamų mokesčio tikimasi gauti 5,43 mlrd. Lt arba apie 22,6 proc. visų pajamų, 3,31 mlrd. Lt – iš akcizų, maždaug 2,7 mlrd. Lt įplaukų į biudžetą laukiama iš pelno mokesčio.

Finansų ministerijos skaičiavimu, dėl nuo kitų metų besibaigiančio socialinio mokesčio galiojimo valstybės biudžetas neteks apie 400 mln. Lt pajamų, gyventojų pajamų mokesčio mažinimas 3 proc. iki 24 proc. biudžetui reikš maždaug 566 mln. Lt nesurinktų pajamų.

Švietimui, įskaitant aukštąsias mokyklas, valstybės biudžeto projekte siūloma skirti 2,088 mlrd. Lt arba 115 mln. litų daugiau negu šiais metais.

Sveikatos apsaugai, įskaitant valstybės biudžeto asignavimus, skiriamus Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetui, siūloma skirti iš viso 1,558 mlrd. Lt arba 241,6 mln. Lt daugiau nei šiemet.

Poilsiui, kultūrai ir religijai planuojama skirti 711,5 mln. Lt arba 145,8 mln. Lt daugiau, viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai numatyta 2,385 mlrd. Lt, arba 756 mln. Lt daugiau nei šiemet.

Gynybai valstybės biudžeto projekte ketinama skirti 1,491 mlrd. Lt arba 15,8 proc. daugiau.

2008 metų valstybės biudžeto projekte Susisiekimo ministerijos ir jos valdymo srities programoms vykdyti numatyta 2,620,6 mlrd. Lt, o tai 864,8 mln. Lt daugiau nei šiemet.

Žemės ūkio ministerijai ir jos valdymo srities institucijoms 2008 m. numatoma skirti 2,681 mlrd. Lt, iš jų valstybės biudžeto lėšos sudaro 1,099 mlrd. Lt, o tai 84,9 mln. Lt daugiau nei 2007 m.

Prognozuojama, kad kitais metais savivaldybių biudžetų pajamos sudarys 6,320 mlrd. Lt. Palyginti su 2007 m., jos bus didesnės 21,2 proc.

Prezidentas Valdas Adamkus anksčiau išplatintame pranešime ragino priimti taupų biudžetą ir bent pora procentų sumažinti valdžios aparato išlaidas.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas ragino Seimą apskritai netvirtinti tokio biudžeto, instituto manymu, ateinančiais metais valdžia turėtų subalansuoti biudžetą, mažinti valdžios skolą bei valstybinio sektoriaus finansavimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją