Vakar valdančiosios mažumos atstovų pusryčiuose su premjeru Gediminu Kirkilu buvo aptarta, ko galima tikėtis iš biudžeto svarstymų Seime, bei koks šio įstatymo tolimesnis likimas. „Nebuvo abejojančių, kad biudžetas bus patvirtintas parlamentarų. Kiek daugiau nuogąstavimų, kad jau priimtą įstatymą gali vetuoti Prezidentas. Tai reikštų nepasitikėjimą Vyriausybe, taigi, jos žlugimą“, – dienraščiui sakė Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Vytautas Bogušis. V.Adamkus neseniai grasino nepasirašyti biudžeto, jei jis bus deficitinis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas tvirtina tikįs, kad Prezidentas V.Adamkus neįvykdys savo grasinimų. Jis priminė, kad Prezidentas per pastaruosius kelerius metus ne kartą grasino nepasirašyti biudžeto, tačiau niekada tų grasinimų neįgyvendino. „Tikiu, kad taip turėtų atsitikti ir šiemet“, – teigė J.Lionginas.

Politikas mano, kad valstybės vadovas neturi argumentų nepatvirtinti biudžeto. „Man įdomu, kokiais argumentais vadovaujantis valstybės vadovas galėtų pasielgti kitaip. Siūlė nedeficitinį biudžetą? Bet juk to neįmanoma padaryti dėl praėjusią vasarą Seimo patvirtintų kai kurių įstatymų, padidinusių išlaidas. Tuos įstatymus Prezidentas nedvejodamas pasirašė“, – atkreipė dėmesį Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas.

Prezidentūros ryžtas blėsta

Prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Ramūnas Vilpišauskas jau nebe taip užtikrintai kartoja valstybės vadovo pasakytus žodžius, kad biudžetas gali būti vetuotas. „Prezidentas garsiai yra pasakęs savo pastabas biudžeto projektui. Į kai kurias jų atsižvelgta“, – tikino R.Vilpišauskas.

Tačiau jis tvirtino negalįs garantuoti, jog biudžetas tikrai bus V.Adamkaus pasirašytas: „Galiu garantuoti, kad į biudžetą tikrai bus žvelgiama per padidinamąjį stiklą, įvertinant viską – į kokias pastabas atsižvelgta, į kokias ne ir kodėl taip padaryta“.

Opozicija „pamaloninta“

Prezidento privengianti valdančioji mažuma šiandienos balsavimo Seime nebijo dėl to, kad jau užsitikrino dalies opozicijos atstovų, daugiausiai konservatorių ir socialliberalų, paramą.

Valdantieji juos „pamalonino“, patenkindami teiktus pasiūlymus dėl įvairių išlaidų. Pavyzdžiui, patenkinti iš Pasvalio kilusio konservatoriaus Antano Matulo prašymai skirti šimtatūkstantinius asignavimus to regiono smegduobių tyrimui bei Panevėžio rajono medicinos punktų remontui. Neliko nuskriaustas nė pats Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius, kurio pasiūlymams skirti pinigų įvairioms Vilniaus mokykloms remontuoti taip pat pritarė valdantieji.

J.Lionginas neigė, kad pavieniai opozicijos atstovai ar net ištisos frakcijos buvo „papirkinėjamos“. „Buvo žiūrima, kad tenkinami pasiūlymai skirti finansavimą išsidėstytų po visą Lietuvą, nesusikoncentruotų viename ar keliuose regionuose“, – sakė jis.

Valdančiosios Socialdemokratų, Liberalcentristų bei Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos žada paremti savo Vyriausybės sudarytą biudžetą. Dauguma konservatorių arba balsuos už biudžetą, arba susilaikys. Jau vien šios frakcijos dalinė parama garantuoja, jog biudžetas bus Seimo priimtas. Bent keturi iš devynių opozicinės socialliberalų frakcijos nariai taip pat ketina paremti biudžetą. Valdantieji paramos gali laukti ir iš Darbo partijos frakcijos, prieš balsuoti nusiteikę tik liberaldemokratai ir liberalai.

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite: Karoliniškėse – pergalės vėliavos.

Studentai vairuotojus stabdė dainomis.

Broliai motociklu skriejo į mirtį.