Kiti parlamentarai piktinosi, kad augant biudžeto pajamoms nepavyksta subalansuoti šalies pajamų ir išlaidų.

Tačiau daugelis pripažino, kad jo nepriimti negalima, tad iš 94 balsavusiųjų 67 spaudė mygtuką „už“, kad kitų metų biudžetas būtų priimtas ketvirtadienį.

Seimo nariai Biudžeto ir finansų komitetui (BFK) buvo pateikę prašymų biudžeto išlaidas didinti daugiau nei 3,29 mlrd. Lt, o Finansų ministerija sulaukė prašymų už daugiau nei 7 mlrd. lt.

Siūlė svarstyti anksčiau

Tėvynės sąjungos frakcijos vardu posėdyje kalbėjęs Rimantas Jonas Dagys siūlė kitais metais biudžetą svarstyti anksčiau, bent jau BFK lygmenyje, kuris pradėtų programuoti pajamas ir išlaidas ir tik tada perduotų Finansų ministerijai derinti su kitomis ministerijoms.

„Man gaila, kad kai kuriose vietose pinigų buvo skirta per daug, pavyzdžiui, žemės ūkio ministerijos remontui, kuriam kitais metais skirta 15 mln. Lt, nors jis nebuvo įtrauktas į jokias programas“, – sakė jis.

P.Auštrevičius: ta pati mergelė, tik nauja suknelė

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Petras Auštrevičius svarstymo metu atkreipė dėmesį, kad diskutuojama ne apie finansavimą tam tikroms sritims, o pinigų skyrimą atskiriems projektams – mokykloms, poliklinikoms, automobilių stovėjimo aikštelių renovavimui.

„Biudžetui tinka posakis „Ta pati mergelė tik nauja suknelė“, aš turiu omeny sugrįžusį biudžeto projektą po rimtų svarstymų Vyriausybėje“, – kritikavo biudžetą P. Auštrevičius.

Tos pačios frakcijos narys Kęstutis Glaveckas kritikavo opoziciją ir kartu save patį, kad „išskyrus pakalbėjimus nieko nepadaroma, išskyrus vieną kartą, kai buvo parengtas alternatyvus biudžetas, nes tokia praktika yra visame pasaulyje“.

Siūlė priimti vėliau

Darbo partijos frakcijos vardu kalbėjusi Virginija Baltraitienė antrino kolegai ir tvirtino, kad po patobulinimo nesumažėjo valstybės valdymo išlaidos, o suformuotą biudžetą ji vadino politiškai korumpuotu.

„Ne Seimo narys turi rūpintis, kur stogą įrengti arba tualetą suremontuoti, ši praktika tęsiasi kelerius metus“, – apie Seimo narių teikiamus siūlymus sakė ji.

Parlamentarė ragino projektą peržiūrėti darkart ir nepriimti jo ketvirtadienį.

Ragino balsuoti „už“

„Aš manau, kad biudžetas yra geras, nes be sulyginimų su paveikslu, suknele, mergele ir Seimo narių pasiūlymų kitos kritikos neišgirdau“, – posėdyje sakė Lietuvos socialdemokratų frakcijos vardu kalbėjęs buvęs finansų ministras Zigmantas Balčytis.

Jis ragino balsuoti už šį projektą, nes juo siekiama gerinti žmonių gyvenimą.

Jo teigimu, kalbos, kad būtina mažinti išlaidas deficito mažinimui pernelyg didelės įtakos nedaro, nes, pavyzdžiui, 1 mlrd. Lt sumažinus biudžeto išlaidas, deficitas sumažėtų vos 0,2 proc.

„Kai BVP auga daugiau nei 7,5 proc., 6 proc. infliacija yra visiškai priimtinas dalykas“, – sakė buvęs finansų ministras.

Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį išplatintame pranešime ragino priimti taupų biudžetą ir bent pora procentų sumažinti valdžios aparato išlaidas.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas ragino Seimą apskritai netvirtinti tokio biudžeto, instituto manymu, ateinančiais metais valdžia turėtų subalansuoti biudžetą, mažinti valdžios skolą bei valstybinio sektoriaus finansavimą.

Kitų metų biudžetas laikomas ypač optimistiniu, nes tikimasi surinkti 31,4 proc. daugiau pajamų – iš viso 29 mlrd. Lt. Valstybės išlaidos surinktas pajamas turėtų viršyti per 1 mlrd. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją