"Ne maisto, kuro ar būsto kainos šalyje auga sparčiausiai, o valdžios paslaugos. Lietuvos statistinei šeimai visos valdžios paslaugos kitąmet kainuos 21643 litus, o šiemet ši suma siekia 16 802 litus. Jei 2008 m. nacionalinis biudžetas liktų toks pat, koks šiemet, galima būtų ne tik mažinti, bet ir iš viso atsisakyti gyventojų pajamų mokesčio. Dabartinio biudžeto projekto tvirtinimas būtų žalingesnis Lietuvai nei jo netvirtinimas", - rašo LLRI išplatintame pranešime ir ragina Seimą netvirtinti biudžeto, kol Vyriausybė nepateiks kokybiškai naujo projekto.

Anot ekspertų, nacionalinis biudžetas, turint omenyje šiuo metu sparčiai augančią ekonomiką, taip pat didėjančią infliaciją, 2008 m. turėtų būti bent jau subalansuotas.

Jie atkreipia dėmesį, kad kitais metais 834 mln. litų planuojama skirti valstybės skolos valdymui, tai sudaro beveik 1 proc. BVP, 3 proc. nacionalinio biudžeto ir 83 proc. biudžeto deficito. Nesubalansuotas biudžetas, LLRI nuomone, prives prie dar labiau įsiskolinusios Lietuvos, turinčios mokėti vis daugiau vien už skolų aptarnavimą.

LLRI ragina Seimą subalansuoti biudžetą mažinant valstybinio sektoriaus finansavimą. 2008 m. padidės visų trylikos ministerijų asignavimai, o iš 21 Vyriausybės įstaigos ir kitų valstybės institucijų lėšos sumažės tik trim įstaigoms, kitoms planuojamas lėšų padidėjimas nuo 7 iki 91 proc. Ekspertai siūlo peržiūrėti tokio didelio valstybės išlaidų augimo būtinumą, atsisakant neefektyvių programų ir mažinant valstybės aparatą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją