Komiteto pirmininkas Jonas Lionginas biudžeto projekto svarstyme Seime sakė, jog daugiausia papildomų pinigų norima sveikatai, kiek mažiau – švietimui, kultūrai, socialinei apsaugai bei valstybės funkcijoms vykdyti.

Kaip galimus papildomų lėšų šaltinius komitetas nurodo planuojamų pajamų iš akcizų padidinimą, Vyriausybės patvirtintoms programoms skiriamas Privatizavimo fondo lėšas bei programų vykdymui Finansų ministerijai numatytų asignavimų mažinimą.

Patys parlamentarai manė, kad jų siūlymams įgyvendinti būtų galima panaudoti ir Valdovų rūmams ar Žemės ūkio ministerijos pastato rekonstrukcijai skiriamas lėšas, pinigus valstybės valdymui.

Taip pat pasiūlyta apkarpyti valstybės skolos aptarnavimo išlaidas, tačiau Valstybės kontrolė savo dėl biudžeto pateiktuose siūlymuose jų ragina nemažinti.

Ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas tuo metu sutinka, jog Seimo norimą sumą būtų galima dengti alkoholio akcizais bei patuštinus Privatizavimo fondą, tačiau nepriima siūlymo mažinti, pavyzdžiui, Valdovų rūmams skirtas lėšas.

„Jei Seimas pats nebūtų jau išpūtęs biudžeto su atlyginimu valstybės tarnautojams didinimu, nereikėtų dabar ir tų 300 mln. ieškoti“, – lakoniškai komentavo Premjeras.

Ketvirtadienio svarstyme vieni parlamentarai savo siūlymu žabojimu per daug nesipiktino, kiti projektui negailėjo kritikos: pozicijai ir opozicijai atstovaujantys Seimo nariai nepabūgo ne tik Vyriausybei, bet ir vieni kitiems papriekaištauti dėl „verkimo krokodilo ašaromis“.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius biudžetui pažėrė priekaištų dėl per mažai misijoms Afganistano Goro provincijoje skiriamų lėšų, ir sakė nežinantis, ar už biudžetą be pataisymų bus „galima balsuoti“.

Socialliberalų vadovas Artūras Paulauskas savo ruožtu teigė, jog biudžeto sudarymui apskritai trūksta „atvirumo ir viešumo“.

„Išsivaduokime iš iliuzijų, kad Seimas jame gali ką nors is esmės pakeisti. Biudžetas ateina iš esmės parengtas, o parlamentarai, karštai padiskutavę, gali teikti pasiūlymus stogams lopyti“, – piktinosi A. Paulauskas.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė savo ruožtu biudžeto planą vadino „optimistiniu“.

Ateinančiais metais į šalies biudžetą turėtų būti surinkta 29 mlrd. Lt. Tai 31,4 proc. daugiau nei ketinama surinkti šiemet. Tačiau valstybės numatomos išlaidos 1,08 mlrd. Lt viršys įplaukas.

Netrukus Seimas biudžetą turės svarstyti dar kartą, o jį priimti numatoma gruodžio pradžioje.