Keturi didieji prekybos tinklai Lietuvoje užima apie 65 proc. rinkos. Kai kurie politikai sako, kad visoje Europoje svarstoma, kaip paspausti tinklus, kad vartotojai už prekes mokėtų tikrąją kainą. Dabar esą stambiesiems prekybininkams yra visos sąlygos nustatyti kokias nori kainas, ir dar skelbti, kad jas mažina.

„Televizijoje ir radijuje pilna kalbėjimo, kad tetulė „Maxima“ kovoja už kainų mažinimą. Iš tikrųjų, labai neoriai skamba visam kontekste, kai tie patys žmonės perka atominę elektrinę“, – sako Laima Mogenienė, Seimo Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos narė.

Politikų teigimu, mažinant infliaciją, reikėtų, be kita ko, įvesti lengvatinį PVM maisto produktams, remti smulkiųjų įmonių ar ūkininkų gamybą ir prekybą, kartu kišantis į didžiųjų prekybos tinklų veiklą. Prieš kelerius metus bandymas riboti stambiuosius prekybininkus baigėsi nesėkme.

„Remiantis argumentais tų, kurie šiandien kritikuoja maisto kainas, nieko daryti nereikia, viską rinka sureguliuos. Mes matom, kaip rinka sureguliuoja, iki kokio absurdo šiandien einame, jei net Premjerui reikia prašyti tinklų savininkų pristabdyti kainas“, – sako Gintaras Didžiokas, Europos Parlamento narys.

Prekybininkai teigia, kad nekonkretų siūlymą sunku komentuoti, tačiau pabrėžia, kad kainų reguliavimas – neįmanomas.

„Tai prieštarautų laisvos rinkos principams, išbalansuotų visą verslo sistemą. Tai būtų labai sudėtinga ir praktiniu pobūdžiu, kadangi prekių yra dešimtys tūkstančių. Reguliuoti visų jų kainas laisvoje rinkoje yra labai problematiška“, – tvirtina Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Valdas Sutkus.

„Ieškoma ne ten, kur yra pamesta, ir ne ten, kas galėtų turėti naudos. Kainų kilimas yra ne dėl prekybos centrų veiklos, o dėl kitų objektyvių ir subjektyvių veiksnių. Tai pripažino ir Konkurencijos taryba“, – įsitikinęs Giedrius Kadziauskas, Laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas.

Tačiau ekspertas sutinka, kad reikėtų lengvinti sąlygas smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms, mažinant biurokratiją ir kontroliuojančių institucijų skaičių, paprastinant leidimų gavimą.