Greta Vilniaus Termofikacinės elektrinės ketinama pastatyti jėgainę, kuri degintų atliekas ir gamintų šilumą sostinei. Esą vasarą tiekti šiltą vandenį būtų galima tik deginant atliekas ir biokurą ir taip būtų taupomos dujos ar mazutas.

Tačiau Lazdynų bendruomenė renka gyventojų parašus, kad nebūtų statoma deginimo įmonė, nes ji esą išmes į orą nemažai teršalų.

„Svarbiausia, kad tie objektai – pavėjui į gyvenamuosius rajonus. Į visą Vilniaus miestą, ne tik į Lazdynus“, – teigia Jonas Bukočinskas, Lazdynų gyventojas.

Tuo metu bendrovės, vertinančios, kokį poveikį aplinkai ir žmonėms darys atliekas deginanti jėgainė, atstovas teigia, kad ji atitiks ES reikalavimus ir oro tarša nebus didesnė negu dabar išmeta dujas deginančios elektrinės ar katilinės.

„Tas atstumas – 3 km – gąsdina, bet Europoje tokių jėgainių stovi apie 400–500“, – sako bendrovės, vertinančios poveikį aplinkai, atstovas, Energetikos ir aplinkosaugos departamento direktorius Martynas Nagevičius.

Anot specialisto, žengtas tik pirmas žingsnis – pradedama rengti galimo poveikio aplinkai ataskaita. Toliau ją nagrinės aplinkosaugos, sveikatos apsaugos ir kitos institucijos, Vilniaus savivaldybė, svarstys visuomenė.

Tik po to Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentas nuspręs, ar leisti statyti tokią įmonę.