Dėl šių priežasčių lėšų skirstytojai žada mažseniesiems palengvinti priėjimą prie ES pinigų, rašo dienraštis „Verslo žinios“.

Už finansinį programavimą ir biudžetą atsakinga eurokomisarė Dalia Grybauskaitė nuolat primena apie būtinybę dėti pastangas, kad visi ES pinigai būtų įsisavinti.

Ypač kliūva Europos socialinio fondo (ESF) administratoriams Lietuvoje.

Pasak eurokomisarės, „trys žinybos atsakingos už Socialinio fondo lėšų naudojimą, o administravimas yra prasčiausias. O juk šio fondo lėšomis gali būti plečiama darbo rinka, švietimas, mažinama socialinė atskirtis“.

Su ESF lėšų skirstymu Lietuvoje susiję Europos socialinio fondo agentūra, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo ir mokslo bei Finansų ministerijos.

Finansų ministerija raportuoja, kad „net iš Europos socialinio fondo, rugsėjo mėnesio duomenimis, įsisavinta 35,5 mln. Lt daugiau nei privaloma, norint neprarasti lėšų pagal N+2 taisyklę“ – ši taisyklė nurodo, kad metams skirtos lėšos turi būti įsisavinamos vėliausiai dar po dvejų metų.

Tačiau, D. Grybauskaitės manymu, problemų bus.

Dar vienas aukštas pareigas ES institucijose užimantis Lietuvos atstovas taip pat tikina, kad prasčiausiai įsisavinant ESF lėšas gali tekti grąžinti nepanaudotus pinigus.

ESFA direktoriaus pavaduotoja Gražina Kišūnienė sutinka, kad procedūros pradėtos pavėluotai dėl daugelio priežasčių, tačiau dabar viskas įsibėgėja, ir šiais metais numatytos įsisavinti lėšos bus panaudotos.

„Iš Socialinio fondo yra mažiausiai įsisavinama, nes jam teikiami maži projektai“,- sako ji.