„Šiame protesto renginyje paskutinį kartą Vyriausybei ir kitiems valdymo organams bandysime įrodyti, kad Lietuvoje gyventi yra tikrai blogai, jeigu tai nepasiteisins, turime ir kitų teisinių priemonių“, – sumanymą žurnalistams dėstė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Vilniuje piketai vyksta iš karto trijose vietose: Europos aikštėje, prie Seimo ir Vyriausybės. Kaune, Panevėžyje, Tauragėje, Marijampolėje, Alytuje, Utenoje ir Plungėje piketai organizuojami prie savivaldybių, Šiauliuose, Klaipėdoje profsąjungos savo pasipiktinimą reiškia prie apskrities viršininko administracijų.

„Valdžios atlyginimai yra pakankamai dideli ir jie neįsivaizduoja, kad manų košė taps prabangos produktu, kurį ne kiekvienas galės valgyti“, – prognozavo LPSK pirmininkas.

Piketai ateityje taip pat planuojami prie energetikos įmonių, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos. „Piketuosime prie labiausiai mums skaudančių vietų (...), ten, kur mes jaučiame didžiausią kainų didėjimą“, – dėstė A. Černiauskas.

Profsąjungos ragina valdžią kuo greičiau stabdyti kainas ir didinti atlyginimus, kad žmonės „galėtų ne tik išgyventi, bet ir oriai gyventi“. Nepagerinus žmonių gyvenimo grasinama versti valdžia ir imtis kitų priemonių.

„Mes nagrinėjame teisines priemones, kurių pas mus yra tikrai pakankamai, jeigu reikalavimai bus neįvykdyti, imsimės kitų, tikrai imsimės priemonių“, – sakė A. Černiauskas.

„Kodėl mes turėtumėme siūlyti, Vyriausybėje ir Seime yra pakankamai išsilavinusių žmonių, finansininkų, teisininkų, kurie patys turėtų ieškoti išeities iš šios padėties ir siūlyti visuomenei, kad ji aptartų, pritartų arba atmestų tas priemones“, – paklaustas, ką konkrečiai reikėtų daryti, atsakė pašnekovas.

Ketvirtadienį piketas surengtas ir šalia Kauno savivaldybės. Keliolika kauniečių nešinų plakatais bei vėliavomis skandavo šūkį: „Stop kainų didėjimui ! Visi nusipelnėme gyventi geriau!".

"Visi mano draugai jau išvyko į užsienį, beliko man išvykti... Negalima plaukti pasroviui ir reikia kažko imtis", - teigė piketuotojų būryje stovėjęs Juozas Adomaitis.

Profsąjungos mano, kad progresinių mokesčių įvedimas leistų mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms uždirbti daugiau, taip pat raginama didinti neapmokestinamą pajamų didį.

Profsąjungų duomenimis, maždaug 70 proc. žmonių Lietuvoje uždirba mažiau nei vidutinis atlyginimas šalyje.

Vidutinis atlyginimas Lietuvoje neatskaičiuos mokesčių yra 1826,3 Lt ir „į rankas“ nesudaro nė 1400 Lt.

Pasak oficialios statistikos, visas maistas per metus brango 12,7 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją