Mergina prisipažino, kad iki šiol apie žiemos šventes dar negalvojusi, tačiau po apsilankymo šventėms išpuoštoje parduotuvėje, nejučia ėmė dairytis dovanų draugams ir artimiesiems.

Kalėdinėmis dekoracijomis jau prekiaujančių "Dorado" parduotuvių tinklo direktorė Ingrida Fedaravičienė įsitikinusi, kad žiemos šventėms ruoštis nėra per anksti. "Mes nesipuošiame Kalėdoms, o tik pristatome artėjančių švenčių tendencijas. Juk ir žieminių drabužių kolekcijos pristatomos rugsėjį", - sakė I.Fedaravičienė. Anot jos, šiemet buvo paskubėta tik dėl to, kad žmonės turėtų daugiau laiko pasiruošti šventėms.

"Gyvenimo tempas spartus, visi visur skuba – į darbus, į namus. Dėl tokio tempo mes ir norime padėti žmonėms - kad jie turėtų daugiau laiko pamąstymams, namų puošimui, kad nereikėtų lėkti paskutines keturias savaites", - aiškino "Dorado" parduotuvių tinklo direktorė Ingrida Fedaravičienė.

Pasak jos, šiemet Kalėdos bus ledinės, vyraus sidabro, šerkšno, natūralaus lino spalvos. Visą kalėdinę produkciją "Dorado" ketina pristatyti lapkričio pradžioje.

Šventinė nuotaika jau juntama ir bendrovės "JYSK Baltia" parduotuvėse. Nuo pirmųjų spalio dienų čia galima rasti įvairių kalėdinių dekoracijų, pavyzdžiui, žaisliukų eglutei, elektrinių lempučių.

Šiai bendrovei priklausančios parduotuvės Kaune direktorius Donatas tikino, kad kalėdinių prekių pirkėjų netrūksta. "Žmonės jau perka žaislus, girliandas. Kol kas mažiausiai susidomėjimo sulaukia langų dekoracijos. Bet gal dėl to, kad tai - naujiena", - spėjo parduotuvės vadovas. Pasak jo, tradicija šventine atributika ir dekoracijomis pradėti prekiauti nuo spalio pradžios "JYSK" parduotuvėse taikoma jau 4 metus.

Psichoterapeutas Olegas Lapinas įsitikinęs, kad ateityje panašių reiškinių - kai vasarą mums bus siūloma pradėti galvoti apie Naujųjų metų šventimą, o žiemą - apie vasaros atostogas - tik daugės.

"Gyvename vartotojiškoje visuomenėje, kur prekybininkai bet kokia kaina siekia parduoti savo prekę. Tam ir kuriami pseudo įvykiai. Šiuo atveju prekybininkai mus bando įtikinti, kad Kalėdos jau visai čia pat. Reklamos dabar pilna visur, todėl nuo jos įtakos apsisaugoti vis sunkiau", - sakė specialistas.

Jis teigė, kad toks ankstyvas ruošimasis žiemos šventėms nėra kuo nors žalingas. Kai kuriems žmonėms jis net gali padėti prasiblaškyti nuo rudeninės depresijos. "Vienus ankstyvas ruošimasis Kalėdoms stebina, kitus erzina, tačiau abejingų tam nepalieka. Toks ir yra prekybininkų tikslas - paskatinti pradėti galvoti apie šventes", - sakė O.Lapinas.

PROTĖVIAI NESKUBĖJO

Etnologė Gražina Kadžytė tikino mieste dar nepastebėjusi kalėdinės prekybos. Tačiau priminė, kad šios tradicijos – ne mūsiškos.

"Lietuviai didžiosioms žiemos šventėms pradėdavo ruoštis per adventą, dažniausiai gruodį. Tuo metu būdavo skaičiuojamos metinės pajamos, iš kurių atidedama dalis svarbiems ir šventiniams pirkiniams. Vykdavo net specialūs advento prekymečiai, kuriuose žmonės įsigydavo rūbų, apavo ir puošmenų Kalėdoms", - pasakojo senųjų tradicijų žinovė.