Tačiau kriaušės, slyvos, baklažanai, paprikos, obuoliai atvežti iš Lenkijos. Šiuos vaisius, taip pat bananus, vynuoges moteris perka „Urmo“ bazėje.

Prekeivė Genovaitė, kaip ir kiti pardavėjai, už galimybę prekiauti kasdien moka 12 litų. Dar kelis litus reikia susimokėti už svarstykles. Pusamžė Laima, dirbanti samdoma pardavėja privačiame kioske, sakė, kad daržovės išaugintos Kietaviškėse, Babtuose, supirktos iš Kauno apylinkėse gyvenančių ūkininkų.

„Dabar visi prekeiviai taip daro – ieško, kur gėrybių galima įsigyti pigiau. Niekas negali garantuoti, kad daržovės šviežios“, - neslėpė prekeivė.

Siūlė pirkti gatvėje

„Pirkite salierų, užauginau savame darže. Jie ekologiškai švarūs, šiemet ypač gerai užderėjo“, – siūlė prekeivė iš Juragių Bronė. Salierai iš tiesų buvo dideli, gražūs ir, kaip atrodė, labai švieži. Tokių kioskuose nepamatysi. Moteris taip pat buvo atsivežusi česnakų, burokėlių. Kartu su keliais kitais prekeiviais ji savo išaugintas gėrybes buvo pasidėjusi ne ant prekystalio, bet ant grindinio šalia turgavietės.

„Čia nereikia mokėti už prekybos vietą. Prekiaujame, kol mūsų neišvaiko, bet dažniausiai nuo tvarkos sergėtojų tenka sprukti“, - apie nelegalią prekybą pasakojo ir ridikėlių, salotų, krapų savame darže užauginusi Petronėlė.

Obuolius, svarainius pardavinėję vyrai savo prekes taip pat gyrė: nors ir kuklus derlius, bet iš nuosavo sodo. Dėl kelių kilogramų vaisių mokėti už svarstykles ir prekybos vietą jiems neapsimoka, todėl ir siūlė pirkti tiesiog gatvėje.

Bulvių derlius prastesnis

Šilainių turgavietėje prekiauti sodo ir daržo gėrybėmis sąlygos geresnės. Prekeiviams skirta atskira teritorija, galima pirkti ir nuo prekystalių, ir tiesiog iš transporto priemonių.

Marijampolietė ūkininkė Jurgita kartu su vyru buvo atsivežusi visą krovininį automobilį bulvių, svogūnų. „Patys turime nemažai žemės, daug daržovių auginame. Bet parduodame ne tik savas, superkame ir kitų užaugintas“, – pasakojo moteris. Už vieną nedidelį maišą bulvių šeima prašė 10 litų, už kilogramą svogūnų – 1,30 Lt.

Jonavietė Vitalija, smulki ūkininkė, irgi pardavinėjo savas ir iš kitų ūkininkų supirktas daržoves. „Septinti metai prekiauju Šilainiuose. Tai, kad į prekyvietę galima įvažiuoti automobiliais, patogu ir mums, ir pirkėjams“, – išsakė savo nuomonę ūkininkė.

Iš Čekiškės atvykęs Jonas pasakojo, kad bulvių derlius šiemet dvigubai mažesnis nei pernai. „Per žiemą išlaikyti jas kokybiškas bus sunku. Jei dabar visų bulvių neparduosim, galime turėti nuostolių“, - neslėpė čekiškietis.