„Kaip suprantu, šiuo metu iš frakcijų nusistatymo tai padaryti (atsisakyti GPM mažinimo - DELFI) šiais metais yra nerealu, tai tiesiog yra idėjos lygyje, kaip aš vakar ir sakiau“, - žurnalistams penktadienį kalbėjo G.Kirkilas.

Seimas yra nusprendęs mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) nuo kitų metų sausio 1 d. nuo 27 iki 24 proc.

Šis Seimo sprendimas jau yra įsigaliojęs ir gyventojai nuo sausio turėtų mokėti nustatytą 24 proc. GPM tarifą. Taigi premjero siūlymas iš esmės reikštų GPM mokesčio padidinimą.

Finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, jog idėja atsisakyti numatyto GPM mažinimo - premjero G.Kirkilo asmeninė autorystė. Tuo pačiu R.Šadžius teigė esąs už laisvą ir drąsią idėjų ir nuomonių raišką, taip pat ir mokesčių klausimais.

Tačiau klausiamas nuomonės apie premjero idėją GPM klausimu, R.Šadžius patyrė „sunkumus“ ir vengė atsakyti į klausimus:

R.Šadžius: „Kiekvienas iš mūsų gali turėti idėjų ir nėra nei vienos šventos karvės, apie kurią nebūtų galima šnekėti - tame tarpe ir apie gyventojų pajamų mokestį“.

Ž.(žurnalistas): Sakėte, kad mokesčių klausimai nėra šventa karvė, galima drąsiai kalbėti. Gal galite įvertinti premjero G.Kirkilo idėją dėl gyventojų pajamų mokesčio. Kaip jūs asmeniškai vertinate - kiek ji yra patraukli ir pagrįsta?

R.Šadžius: Man sunku pasakyti.

Ž.: Jūs finansų ministras.

R.Šadžius: Man sunku pasakyti.

Ž.: Kodėl?

R.Šadžius: Kitas klausimas...

Finansų ministras čia pat aiškino, jog vidutinė metinė infliacija yra stabili ir kontroliuojama ir kartu teigė pastebįs, jog infliacijos klausimais pradėta politiškai spekuliuoti. Tuo pačiu R.Šadžius ragino nepainioti vidutinės metinės infliacijos su mėnesio infliacijos rodikliais, kurie yra labiau kintantys.

G.Kirkilas savo ruožtu pripažino, jog „didelių mechanizmų“ suvaldyti infliacijai nėra, pagrindinis mechanizmas - mažinti išlaidas.

„Manu, kad pateikėme subalansuotą variantą (kitų metų biudžeto projekte - DELFI). Jei mes labai sumažinsime išlaidas, kitaip sakant atlyginimus - tada kitos problemos iškyla valstybėje, tai tas variantas kuris yra, atrodo, optimalus“, - aiškino G.Kirkilas.

Jis taip pat patikino, kad parengtame kitų metų biudžeto projekte biudžeto deficitas neviršys 0,5 proc., premjerui antrino ir finansų ministras.

R.Šadžius vylėsi, jog Seimo frakcijos palaikys biudžeto projeką, nors čia pat kartojo abejones dėl opozicinių konservatorių palaikymo.

Seimo opozicinių frakcijų atstovai teigė kol kas nežiną, kaip vertinti biudžeto projektą, nes Vyriausybė kol kas yra pateikusi tik jo apmatus - kelias biudžeto rodiklių lenteles. Visas projektas Seimą pasieks greičiaisiai tik kitą savaitę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją