"Lietuvos jūrų laivininkystės" smulkiųjų akcininkų susivienijimo, turinčio 20 proc. įmonės akcinio kapitalo, pirmininko Igno Ruginio teigimu, dabar bendrovės akcijos yra nieko nevertos. Smulkieji akcininkai įsitikinę, kad privatizuoti šią bendrovę iki kitų metų sausio, kaip siūlo VTF, netikslinga, nes tuomet ją tektų parduoti už simbolinę kainą.

Daugiau nei prieš metus "DFDS Tor Line" įsigijo tuometinės įmonės "Lietuvos jūrų laivininkystė" ("Lisco") keltus, laivus ir didelę dalį nekilnojamojo turto ir įsteigė bendrovę "Lisco Baltic Service". "Lisco" skolos, viršijusios 60 mln. litų ir, smulkiųjų akcininkų vertinimu, 19 prasčiausių laivų atiteko po privatizavimo įkurtai "Lietuvos jūrų laivininkystei".

Smulkieji akcininkai kreipėsi į Vyriausybę bei Seimo narius, siūlydami neprivatizuoti bendrovės, o jos pagrindu kurti stiprų nacionalinį laivyną ir grąžinti skolas. "Laivyno pardavimas dabar pats nenaudingiausias, geriau bendrovės laivyną atnaujinti ir leisti jai sustiprėti", - sakė I.Ruginis.

Smulkieji akcininkai taip pat pageidauja, kad jų akcijos būtų supirktos ne rinkos kaina, o pagal bendrovės turto vertę. "Lietuvos jūrų laivininkystės" akcija biržoje dabar kainuoja 13 centų, tačiau smulkieji akcininkai baiminasi, kad parduodant skolose paskendusią su senu laivynu bendrovę akcijų kaina kris.

VTF teigimu, smulkiųjų akcininkų siekiai yra labai paprasti ir aiškūs - kuo brangiau parduoti savo turimas akcijas, tačiau šis jų noras skiriasi nuo valstybės interesų. VFT teigia vykdąs Vyriausybės programą, kurios tikslas - ilgalaikis abiejų privatizuojamų laivybos bendrovių vystymas, laivyno su lietuviška vėliava atnaujinimas ir išsaugojimas, o tam būtinas privataus kapitalo pritraukimas.

Teigiama, jog privatizuojant laivininkystės bendroves bus atsižvelgta ne į smulkiųjų akcininkų interesus, o į privatizavimo patarėjų siūlomas programas, padėtį rinkoje, įmonių administracijų, pirkėjų ir Susisiekimo ministerijos siūlymus.

Anot VTF atstovų, valstybei nėra svarbu didinti akcijų kainą ir brangiau parduoti laivus, svarbiau išlaikyti lietuvišką laivyną ir darbo vietas, o tai mažina akcijos kainą.

Valstybės turto fondas (VTF) privatizavimui teikia valstybei priklausančių 80,89 proc. Klaipėdos transporto laivyno ir 66,66 proc. iš valstybės turimų 73,24 proc. "Lietuvos jūrų laivininkystės" akcijų. Įmonių privatizavimo programos turėtų būti paskelbtos šį penktadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją