15 šalių blokas tikisi užbaigti plėtros derybas su 10 daugiausiai Rytų Europos šalių, tarp jų ir Lietuva, iki gruodžio mėnesį Kopenhagoje įvyksiančio ES viršūnių susitikimo, tačiau derybose dar teks tartis finansavimo klausimais.

"Yra galimybė pakeisti įvairius dalykus dvišalėse diskusijose, bet bendrai paėmus, aišku, kad pinigų daugiau nebus", - sakė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris, kalbėdamas Baltijos viršūnių susitikime Danijos sostinėje.

P.S. Moelleris sakė, kad buvo išspręsti beveik visi nefinansiniai klausimai su šalimis kandidatėmis, o dabartinės narės kol kas nepasiekė bendro sutarimo dėl paramos naujosioms narėms. Tikimasi bendrą derybinę poziciją parengti spalio 24-25 dienomis Briuselyje vyksiančiame viršūnių susitikime.

ES pirmininkaujanti Danija pakvietė 10 kandidačių spalio 28 dieną susirinkti Kopenhagoje. Čia kandidačių atstovai bus informuoti apie Briuselio susitikimo sprendimus. "Mes į Kopenhagą jas pakvietėme ne tam, kad pateiktume kategorišką pasiūlymą. Tačiau turiu pasakyti, kad biudžetas negali didėti", - kalbėjo ministras.

Europos Komisija pasiūlė išskaidyti paramą naujųjų narių ūkininkams 10 metų laikotarpiui, pradedant nuo 2004 metų ir 25 procentų nuo tos sumos, kurią gauna ūkininkai dabartinėse narėse. Komisija taip pat siūlo pagal 1995-1999 metus skaičiuoti gamybos kvotas žemės ūkyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją