Grįžęs iš vizito Prancūzijoje K. Glaveckas antradienį tvirtino, kad jėgainė vėluos kelerius metus ir elektros energiją tieks 2018-2019 m.

„Pati pradžia, galimybių studija, aplinkos tyrimai, jie mažiausiai reikalauja 2,5-3 metų, tikėtina statybos pradžia, jeigu viskas vyktų gerai, būtų 2010-2011 metai, šešerių metų reikia pastatyti, išbandyti ir kitus dalykus padaryti. Paleidimo terminas galėtų būti 2018-2019 metai", – dėstė parlamentaras.

Jis taip pat prognozuoja, kad dviejų atominės elektrinės reaktorių statybos kainuos 7-8 mlrd. eurų (24-27,62 mlrd. Lt), o anksčiau skaičiuota, kad jėgainė kainuos per 22 mlrd. Lt.

Ūkio ministras DELFI sakė, kad projekto įgyvendinimo terminas yra suskaičiuotas remiantis pasauline panašaus galingumo jėgainių statybos praktika.

„Motyvai, kad atominės elektrinės statybos gali vėluoti, yra nelogiški, nes viskas juda pagal grafiką, gal netgi greičiau", – tvirtino V. Navickas.

Jo teigimu, galutinė atominės jėgainės statybų kaina paaiškės tik po išsamių tyrimų ir po paskelbtų konkursų, visos kitos spėlionės esą yra populizmas.

Manoma, kad naujosios AE maksimalus galingumas bus iki 3400 megavatų, anksčiau skelbta, kad maksimali AE galia bus 3200 megavatų.

Antrasis Ignalinos AE reaktorius savo darbą turi baigti iki 2009 metų pabaigos. Ūkio ministras yra sakęs, kad AE baigus darbą, elektros energija Lietuvoje brangs apie 40 proc.

Lietuvai AE projekte atstovaus nacionalinio investuotojo bendrovė – trijų kompanijų darinys, į kurį įeis valstybės valdomos AB „Lietuvos energija" ir AB „Rytų skirstomieji tinklai" (RST) bei privatizuotoji „NDX Energijos" valdoma AB VST. Daugiau nei pusę nacionalinio investuotojo akcijų valdys Vyriausybė.

Lenkijai projekte atstovaus jos energetikos bendrovė PSE, Estijai – „Eesti Energija", o Latvijai – „Latvenergo".

Tačiau dar nėra pasirašytas keturių šalių Vyriausybių vadovų komunikatas dėl naujos atominės jėgainės statybos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją