Ministerija siūlo, kad iš įmonės pajamų būtų galima atskaityti visas su reprezentaciniu renginiu susijusias sąnaudas: verslo partnerių vaišinimą, suvenyrus, apgyvendinimo bei kelionės išlaidas, tačiau iš pajamų siūloma leisti atskaityti iki pusės kitokių reprezentacinių sąnaudų.

„Visų verslo asociacijų pasiūlymai buvo vienareikšmiški – visos siūlė iš viso atsisakyti dabartinio 75 proc. apribojimo, nes, pavyzdžiui, verslo pietų sąskaitos skaidymas į 3/4 atskaitomų sąnaudų ir 1/4 neatskaitomų yra perdaug imlus darbui, todėl pasiūlėme kompromisą – neriboti dažniausiai pasitaikančių ir pakankamai akivaizdžių reprezentacinių sąnaudų, tačiau kartu iki 50 proc. apriboti kitų reprezentacinių sąnaudų priskyrimą“, – DELFI sakė sakė Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė.

Šiuo metu 75 proc. šių išlaidų yra neapmokestinama pelno mokesčiu, o 25 proc. apmokestinama.

Šiuo metu pelno mokesčio lengvata negalima naudotis įmonės reprezentaciniais tikslais medžiojant, žvejojant, plaukiojant jachtomis, žaidžiant golfą, lošiant azartinius lošimus ir stovyklaujant, tačiau jeigu Vyriausybė ir Seimas pritars Finansų ministerijos teikiamoms pataisoms, pusę šių išlaidų bus galima atimti iš įmonės pelno ir pelno mokestį mokėti nuo likusios sumos.

Dabar įmonė reprezentacijai pinigus gali leisti, pavyzdžiui, kavai, verslo pietums, vakarienėms, banketams, kuriuose pristatoma jos produkcija, užsakyti.

Pramogauti galima ir be lengvatų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Jonas Lionginas DELFI sakė esantis griežtai prieš tokius siūlymus, nes leidžiant neapmokestinti reprezentacinių išlaidų, į biudžetą bus surenkama mažiau mokesčių.

„Aš esu prieš, jeigu įmonės darbuotojai žaidžia golfą ir šiomis išlaidomis mažina apmokestinamą pelną taip sumokėdami mažiau pelno mokesčio, tai manyčiau, kad jeigu kažkas nori pramogų, gali jas apsimokėti iš laisvo pelno“, – dėstė jis.

Seimas anksčiau atmetė Seimo nario Artūro Skardžiaus ir Seimo vicepirmininko Vydo Gedvilo įregistruotos minėto įstatymo pataisas, kuriose siūlyta leisti golfą išbraukti iš neremiamų reprezentacinių išlaidų.

Finansų ministerija Vyriausybei teikiamose Pelno mokesčio įstatymo pataisose taip pat siūlo leisti iš apmokestinamo įmonės pelno atimti premijas darbuotojams, metines išmokas valdybos ir stebėtojų tarybos nariams bei visos faktiškai patirtos komandiruočių sąnaudos, siūloma supaprastinti sumų, kurios sumokamos už darbuotojų studijas, pripažinimo sąnaudomis tvarką.

Teikiamose pataisose siūloma palengvinti mokestinę naštą smulkioms įmonėms: nuo100 tūkstančių iki 1 milijono litų padidinta pajamų riba, kurios neviršijant neatsiranda prievolė mokėti avansinį pelno mokestį.

Finansų ministerijos duomenimis, kadangi projektas dalį nuostatų, susijusių su reprezentacinėmis sąnaudomis liberalizuoja, o kitą dalį – priešingai – sugriežtina, neigiamo poveikio biudžeto pajamoms konkrečiai dėl šios pozicijos nesitikima.

Tačiau dėl kitų įstatymo projekte esančių nuostatų supaprastinimo, pajamos iš pelno mokesčio gali būti mažesnės iki 13,5 mln. litų per metus.

Dabartinė Vyriausybė savo programoje yra įsipareigojusi parengti Pelno mokesčio įstatymo pakeitimus, supaprastinsiančius leidžiamų atskaitymų pripažinimo tvarką ir tokiu būdu sumažinti administracinę naštą verslui.

Šiuo metu pelno mokestis yra 15 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją