Kaip LŽ teigė Vilniaus miesto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininko pavaduotojas Algirdas Špukas, parduotuvėse "Maxima bazė" ir "Hyper Maxima" aptikta 16 tonų ispaniškos kiaulienos gaminių, kurių etiketėse nenurodyta kilmės šalis. Taip pat nenurodyti šiuose gaminiuose esantys maisto priedai ir mėsos apdorojimo būdas. "Importuotojas "VP Market" įveža gaminius ir juos tiekia visoms šalyje esančioms tinklo parduotuvėms", - teigė Špukas. 558 kilogramai įvairių pavadinimų šios siuntos mėsos gaminių iš prekybos buvo paimti.

"VP Market" vykdomojo direktoriaus Igno Staškevičiaus teigimu, inspektoriams nurodžius, kad prekė netinkama, ji nedelsiant pašalinama iš prekybos tinklo. "Jei pirkėjas kreipiasi dėl nekokybiškos prekės, nekyla jokių bėdų - ji tuoj pat pakeičiama", - tikino "VP Market" atstovas. Jo teigimu, problemos dėl maisto ženklinimo taip pat nedelsiant sprendžiamos. "Nepaženklintų prekių kokybė nenukenčia. Dėl to, kad prekė nepaženklinta, ji nėra nei geresnė, nei blogesnė", - LŽ sakė Staškevičius.

Maisto produktai

Panerių muitinės poste VMVT atstovai sulaikė "VP Market" importuojamo alyvų aliejaus siuntą. Pasak Panerių muitinės poste dirbančios Vilniaus VMVT vyriausiosios maisto produktų inspektorės Laimos Jocienės, beveik 5 tonos aliejaus buvo importuota iš Ispanijos. "Ištyrus paaiškėjo, kad aliejuje esantis anizidinas viršijo leistiną normą", - tikino Jocienė. Tai reiškia, kad aliejus buvo išspaustas iš senų žaliavų.

Inspektorės teigimu, importuotojas dabar sprendžia, ar šis aliejus bus grąžintas gamintojui, ar parduotas kitoje šalyje. VMVT inspektoriai LŽ teigė, kad Lietuvoje maisto produktams keliami didesni reikalavimai nei kaimyninėse šalyse, todėl gali būti, kad mūsų šalyje sulaikytas aliejus bus sėkmingai parduotas Latvijoje.

Kirmėlaitės arbatoje

Apie įvairiausius maisto produktų laikymo ir pardavimo pažeidimus VMVT dažnai praneša vartotojai. Pasak tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, rugsėjį Klaipėdos "Hyper Maximoje" klientas skundėsi nusipirkęs arbatos "California". Ją užplikius į paviršių pakilo baltos kirmėlaitės. Po šio įvykio iš lentynų pašalinta 5,5 kilogramo arbatos.

Šią arbatą, Išarienės teigimu, importavo Klaipėdoje veikianti UAB "Kavinukas". VMVT inspektoriai arbatos laikymo vietoje aptiko graužikų pėdsakų. Importuotojo veikla laikinai sustabdyta.

Reaguodami į vartotojų skundus VMVT atstovai nustatė, kad sostinėje, Sausio 13-osios gatvėje esančioje "Maximoje", buvo prekiaujama pyragaičiais, kuriems gaminti naudoti seni produktai, tai yra jų galiojimo terminas pasibaigęs. "Maximos" parduotuvėje sostinės M.K.Čiurlionio gatvėje praėjusį mėnesį prekiauta suskilusiais, nekokybiškais saldainiais.

Ozo gatvėje įsikūrusioje parduotuvėje "Hyper Maxima" pilietis nusipirko dvokiančio sūrio "Prezident". Tikrinant rasta 1,5 kilogramo šios rūšies sūrio, kurio kvapas ir skonis neatitiko nustatytų reikalavimų. Nekokybiško sūrio realizacija buvo sustabdyta.

Parduotuvėje "T-market" (Vilniuje, Vydūno gatvėje) užfiksuota, kad nesilaikoma maisto prekių ženklinimo taisyklių, nurodomas netinkamas nefasuotų salotų tinkamumo vartoti terminas, nenurodomas nefasuotų alyvuogių galiojimo laikas. Importinių dešrų kainų etiketėje nenurodytas jų įvežėjas.

"VP Market" vykdomasis direktorius LŽ tikino, kad VMVT atstovai jau ne kartą galėjo įsitikinti, kad "VP Market" aptiktų pažeidimų skaičius, palyginti su jos užimama rinkos dalimi, nėra didelis.

Elektros prietaisai

Valstybinė ne maisto produktų inspekcija (VNMPI) "VP Market" įspėjo dėl dviejų rūšių šviestuvų, importuotų iš Kinijos.

Kaip LŽ teigė VNMPI vyriausiasis inspektorius Vytautas Jakevičius, "VP Market" iš Kinijos importuotas šviestuvas HDA 3202 gali sukelti gaisrą. Šio šviestuvo lempos kaitinimo temperatūra viršija leistiną normą.

Užsiliepsnoti ir sukelti elektros smūgį gali ir kitas "VP Market" parduodamas kiniškas šviestuvas EK 065-SH. "Nebuvo nurodytas šio šviestuvo tipas, taip pat nebuvo naudojimo instrukcijos", - LŽ sakė Jakevičius. Anot jo, patikrinus aptiktas šviestuvo transformatoriaus gedimas, be to, neužsifiksuoja jungiklis.

Jakevičiaus teigimu, "VP Market" turėtų susisiekti su gamintoju ir pašalinti prietaisų trūkumus. Kol kas šiais šviestuvais prekiauti draudžiama. Kaip LŽ rašė anksčiau, VNMPI bendrovei "VP Market" praėjusį mėnesį jau uždraudė prekiauti iš Kinijos importuotomis pavojingomis žoliapjovėmis, plaukų džiovintuvais ir ventiliatoriais.