Nurungė užsienio kurortai

Dėl poilsiui ne itin palankaus oro ir gana didelių kainų Lietuvos vasaros sostine tituluojamai Palangai nepavyksta atsikratyti savaitgalio kurorto įvaizdžio. Ilgesnį laiką čia apsistoja nebent turistai iš užsienio: populiariausią mūsų kurortą seniai pamėgo rusai, kasmet daugėja poilsiautojų iš Lenkijos ir Skandinavijos šalių, Basanavičiaus gatvėje vis dažniau skamba ugningųjų italų klegesys.

Stebėdami šias tendencijas lietuviai tik gūžčioja pečiais: kuo Palanga gali traukti užsieniečius, jei patys lietuviai savaitės ar ilgesnes atostogas mieliau renkasi svečiose šalyse?

Anksčiau kasmet Palangoje atostogaudavusi „Panoramos“ pašnekovė Jolita Rutkauskienė atvira: apsistoti ilgesnį laiką Palangoje ji vengia dėl palyginti aukštų nakvynės kainų, juolab kad maistui ir pramogoms neišvengiamai tektų skirti nemažą santaupų dalį. „Paskaičiavau, kad trijų asmenų šeimai, ketinančiai apsistoti ne pas močiutę, bet viešbutyje, savaitės poilsis Palangoje kainuotų apie 3 tūkst. litų. Įvertinę tai, kad Palangoje viskas pažįstama ir ten nepatirtume naujų įspūdžių, nusprendėme verčiau vykti į Turkiją“, – pasakojo šios šalies kurortus pamėgusi J.Rutkauskienė. Ji pabrėžė, kad dauguma jos pažįstamų į gerus Lietuvos pajūrio viešbučius nėra net kojos įkėlę, nes kainos juose labai didelės, o paslaugų kokybė ir aptarnavimo lygis toli gražu neprilygsta užsienio viešbučiams.

Saulės nenusipirksi

Vis dažniau pasigirsta kalbų, kad ilgesniam poilsiui netinka nė vienas prie Baltijos jūros esantis šalies kurortas: net paklojus nemenką sumelę už patogius apartamentus viešbutyje, saulėtų atostogų nenusipirksi. Kitaip nei Turkijoje, Ispanijoje, Egipte ar Graikijoje – geras oras pas mus nėra įskaičiuotas į viešbučio kainą.

Be to, tolydžio kylant pragyvenimo lygiui, vis daugiau žmonių linksta už komfortą susimokėti. Bėda ta, kad Palangos ar Nidos viešbučiai atrodo kiek per brangūs, o glaustis vietos gyventojų nuomojamuose kambarėliuose jau nebesinori.

„Žinoma, viskas priklauso nuo to, ko žmogus tikisi iš savo atostogų. Jei jis nori tik praleisti savaitgalį, tai daryti galbūt smagu ir mūsų kurortuose. Vis dėlto asmeniškai aš mieliau vykčiau į užsienį, kad bent savaite pratęsčiau vasarą, kuri šiemet mūsų šiluma nelepino. Taip elgčiausi dėl kelių priežasčių: pirma, šiose šalyse visada geras oras, pakankamai šiltas jūros vanduo, yra galimybė degintis. Be to, garantuotas geras aptarnavimas ir maistas, galimybė praplėsti akiratį, patirti naujų įspūdžių. Galima sakyti, visa tai jau įskaičiuota į viešbučio kainą“, – „Panoramai“ aiškino kelionių agentūros „Novaturas“ rinkodaros ir viešųjų ryšių direktorė Brigita Sabaliauskaitė.

Kelionių agentūrų atstovai atkreipia dėmesį, kad naudodamasis sistema „viskas įskaičiuota“ (angl. all included) poilsiautojas gauna kokybišką maistą ir gėrimus visą parą. Žmogui nereikia sukti galvos, kur pavalgyti mieste. Užsisakius numerį tokiame viešbutyje, piniginę galima pamiršti. Esą papildomai kainuotų nebent ekskursijos ir suvenyrai.

„Šiurkščiai lyginant nakvynės viešbutyje išlaidas, galima pastebėti, kad užsienyje ji keliomis dešimtimis litų pigesnė. Apibendrintais duomenimis, už nakvynę trijų žvaigždučių viešbutyje Graikijoje su pusryčiais tektų atseikėti apie 120–150 litų, Ispanijoje – 150–170 litų“, – aiškino B.Sabaliauskaitė.

Vis dėlto, jos teigimu, nors nakvynės kainos Europoje ir Lietuvoje vis labiau vienodėja, drąsiai teigti, kad atostogos užsienyje kainuotų pigiau nei Palangoje tikriausiai nederėtų. „Žinoma, tikimybė už vidutinę kainą gauti gerą aptarnavimą užsienyje yra gerokai didesnė nei Lietuvoje, kur aukšto lygio aptarnavimas kol kas labai brangus“, – atkreipė dėmesį „Novaturo“ atstovė.

Paslaugos sėkmės negarantuoja

Su Graikijos, Turkijos, Portugalijos ar Kroatijos turizmo pramone susipažinę lietuvių poilsiautojai Baltijos pajūrio kurortams kritikos negaili. Esą pas mus beveik nėra ekskursijų po apylinkes, iškylų jūroje, kitokių pramogų, kurios galėtų išblaškyti stojus prastiems orams. Be to, paplūdimių kokybė irgi nedžiugina. Pagaliau kai kuriuos potencialius turistus atbaido ir neišspręstos automobilių aikštelių problemos. J.Rutkauskienės nuomone, Palangos ir Turkijos viešbučių neverta nė lyginti. „Trijų ar keturių žvaigždučių viešbučiai ten įkurti beveik ant jūros kranto, klientams suteikiama nemažai nemokamų paslaugų, teritorijoje yra atvirų baseinų. Be to, pusryčiams pateikiama skanaus ir įvairaus maisto“, – kalbėjo Turkijos kurortais susižavėjusi J.Rutkauskienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos (VRA) prezidentas Gintautas Rekašius:
Liūdniausia, kad atostogauti į Palangą atvykę užsienio turistai apie aktyvaus poilsio galimybes mieste žino geriau negu lietuviai, kurie apie siūlomas paslaugas iš viso nėra girdėję. Jie mano, kad pramogos turi pačios juos surasti. Radži ar Ryčio Cicino koncertai lietuviams jau esą atsibodo, bet Madonnos mes neišgalėtume pasikviesti, o jie – įpirkti bilietų.

Turizmo paslaugas Palangoje teikiančios įmonės tvirtina, kad galimybių aktyviai poilsiauti čia yra pakankamai. Įmonių atstovai sutartinai primena, kad turistai Palangoje gali pasivažinėti karietomis, paplaukioti laivu po Kuršių marias, kartu aplankyti Mingės kaimą ir Rusnę, kurioje galima organizuoti ir žūklę. Be to, poilsiautojams siūlomi vandens dviračiais ar motociklai. Taip pat yra įvairių maršrutų dviračiais, velomobiliais, organizuojamos ekskursijos į Šventąją, Klaipėdą ar Kintus.

„Liūdniausia, kad atostogauti į Palangą atvykę užsienio turistai apie aktyvaus poilsio galimybes mieste žino geriau negu lietuviai, kurie apie siūlomas paslaugas iš viso nėra girdėję. Jie mano, kad pramogos turi pačios juos surasti. Radži ar Ryčio Cicino koncertai lietuviams jau esą atsibodo, bet Madonnos mes neišgalėtume pasikviesti, o jie – įpirkti bilietų“, – kalbėjo Palangos VRA prezidentas.

Palangos viešbučiai vegetuoja?

Lyginti Turkijos ir Lietuvos poilsiaviečių viešbučius, sako G.Rekašius, iš esmės nėra teisinga. Norinčių keliauti į Turkiją žmonių skaičius tolydžio auga, per metus Turkijos kurortuose apsilanko apie 22 mln. turistų.

„Neužmirškite, kad visu pajėgumu viešbučiai Palangoje dirba tik porą mėnesių per metus. Likusį laikotarpį jie tik vegetuoja, – priminė G.Rekašius. – Nieko keista, kad pasitaikius progai viešbučių savininkai kilstelėja kainas: be didelės apyvartos jų išlaikymas būtų dar brangesnis.“

Pajūryje viešbučių verslu užsiimančių verslininkų skaičiavimais, Turkijos viešbučių išlaikymas atsieina kur kas mažiau nei Lietuvos. Esą ten už palyginti nedidelį atlyginimą dirba emigrantai, nėra šildymo sezono, pigesnės statybos kainos.

Kalbama, kad mūsų pajūrio kurortuose niekada neatsipirktų maitinimo sistema „viskas įskaičiuota“: Palangos viešbučiai neturi uždarų teritorijų, todėl garantuoti restorano lankytojų kontrolę būtų sudėtinga. Be to, mūsų viešbučiai yra pastatyti atokiau nuo jūros, todėl grįžti į viešbutį pietų ar vakarienės susigundytų retas poilsiautojas.

Nors negalima ignoruoti poilsiautojų skundų, išsakytų Lietuvos kurortų viešbučiams, G.Rekašiaus nuomone, viešbučių kainos pajūryje dažniausiai atitinka poilsiautojui siūlomą paslaugų kokybę.

Viešbučių kambarių paros kainos Palangoje sezono metu (liepos–rugpjūčio mėn.)

1 žvaigždutės

Dvivietis kambarys140 Lt
Trivietis kambarys180 Lt
Apartamentai280 Lt

2 žvaigždučių

Vienvietis kambarys90 Lt
Dvivietis kambarys130–150 Lt
Trivietis kambarys180 Lt
Keturvietis kambarys240 Lt

3 žvaigždučių

Dvivietis kambarys170–280 Lt
Liukso kambarys330 Lt
Apartamentai450 Lt

4 žvaigždučių

Vienvietis kambarys320 Lt
Dvivietis kambarys380–480 Lt
Liukso apartamentai490-950 Lt

5 žvaigždučių

Vienvietis kambarys430 Lt
Dvivietis kambarys480 Lt
Liukso kambarys540 Lt
Verslo klasės kambarys660–990 Lt
Apartamentai1 400 Lt
Prezidentiniai apartamentai2 100 Lt

Viešbučių ir poilsio namų kambarių paros kainos Nidoje sezono metu (liepos–rugpjūčio mėn.)

2 žvaigždučių (svečių namai)

Vienvietis kambarys149 Lt
Trivietis kambarys169 Lt
Keturvietis kambarys179 Lt
Šeimyninis numeris250 Lt

3 žvaigždučių (viešbutis)

Vienvietis kambarys210 Lt
Dvivietis kambarys250 Lt
Dvivietis su maža virtuve260 Lt
Apartamentai320 Lt

4 žvaigždučių (poilsio namai)

Dvivietis kambarys200 Lt
Trivietis kambarys240–260 Lt
Keturvietis kambarys340–360 Lt
Keturių vietų liukso apartamentai400 Lt

Įnoringiausiems poilsiautojams siūloma įsikurti senamiestyje esančioje viloje „Vandėja“, kur mažieji liukso lygio apartamentai parai kainuoja 600 litų, o toks pat liukso kambarys su dviem miegamaisiais – 1 500 litų.

Atskiri privatūs butai su visais patogumais Nidoje parai kainuoja nuo 150 iki 350 litų, kotedžai – 300–400 litų. Dažniausiai klientai pageidauja nedidelių butų su mažomis virtuvėlėmis ir galimybe pasėdėti sode. Už tai sezono metu teko atriekti apie 150–200 litų per parą.

Nidoje nuolat brangsta vadinamasis pigusis poilsis. Pigiausiai vasarvidį Nidoje galima išsinuomoti kambarį su bendrais patogumais, dienos kaina – 30 litų.

Šaltinis
Savaitraštis „Panorama“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją