Neaišku, kada galėtų būti pradėtos įgyvendinti plane nurodytos priemonės, nes dar nėra patvirtinta prašymų ES lėšų skyrimui tvarka.

Tačiau tvirtinama, kad įstatymuos numatytos ir Alytaus plane nurodytos socialinės priemonės bankrutuojančios bendrovės darbuotojams, socialinės priemonės, užtikrinančios darbuotojų užimtumą, perkvalifikavimą ir kitą paramą bus įgyvendinamos.

Šio trečiadienio Vyriausybės posėdyje nutarimu patvirtintame plane numatoma išnagrinėti su medienos perdirbimu susijusių verslų plėtros potencialą bei įvertinti galimybę ir poreikį sukurti klasterio modeliu veikiantį verslo bendradarbiavimo tinklą, Finansų ministerijai pateikti siūlymą dėl Alytaus kultūros ir komunikacijos centro pastato rekonstravimo, Ūkio ministerijai išnagrinėti galimybes dėl viešosios verslo infrastruktūros plėtros Alytuje, pateikti paraišką dėl Alytaus pramoninio parko infrastruktūros įrengimo bei esamos pramonės infrastruktūros sutvarkymo.

Po Vyriausybės posėdžio Alytaus miesto meras Česlovas Daugėla pripažino, kad dabar yra priklausomas nuo kelių ministerijų valios ir planuojąs teikti projektus, gauti ES paramą, kai tik bus patvirtinta jų teikimo tvarka.

„Buvo paminėti penki (projektai ankstesniame plane - DELFI), o gal bus 50 projektų. Dabar mes kalbame apie didesnę galimybę Alytui pasinaudoti tais instrumentais, kurie egzistuoja", – po Vyriausybės posėdžio sakė ūkio ministras Vytas Navickas.

Dar liepą Alytaus parengtame projekte, turėjusiame jam padėti 2007-2010 metais atsigauti po „Alytaus tekstilės" bankroto, planuota rengti pramonės parką, Medienos technologijų demonstravimo centrą, amatų miestelį, verslo inkubatorių ir sutvarkyti esamų pramonės zonų infrastruktūrą.

Tam iš viso esą reikėtų apie 120 mln. Lt, o mažiausiai pusė šių lėšų turėtų tekti iš ES lėšų.

Tačiau Ūkio ministerija ragino iš Alytaus pateikto plano išbraukti visus projektus, kuriems reikia ES lėšų, nes jų numatymas Vyriausybės nutarime pažeidžia lygiateisiškumo principą, kuriuo vadovaujantis ir skirstomos europinės lėšos.

Šio trečiadienio posėdyje buvo nuspręsta į prioritetą turinčiųjų gauti ES lėšas sąrašą įtraukti ir regioninius vystymosi centrus, kurie siekiant europinių pinigų gautų papildomai balų, o Alytus ir yra toks centras.

„Alytaus tekstilei" šiuo metu yra iškelta bankroto byla. Įmonėje prieš uždarymą dirbo per 1200 darbuotojų, kurie atlyginimų negauna nuo balandžio.

Manoma, kad „Alytaus tekstilei" nutraukus veiklą mieste bedarbių skaičius padidės 4 proc. Kai įmonė dirbo pelningai, jos pardavimas sudarė didžiąją dalį visos Alytaus miesto pramonės įmonių pardavimų. Preliminariais skaičiavimais, Alytaus miesto savivaldybės biudžetas dėl bendrovės bankroto vien 2007 m. negaus apie 3,9 mln. Lt pajamų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją