Pagal dabar galiojančią tvarką tais atvejais, kai užsienio asmens tiekiamos prekės surenkamos ar instaliuojamos Lietuvoje, laikoma, kad tų prekių tiekimo vieta yra Lietuvoje. Tokių prekių pirkėjas, jei jis yra PVM mokėtojas, privalo apskaičiuoti ir sumokėti šių prekių pardavimo PVM. Tačiau tuomet, kai šios prekės importuojamos į Lietuvą, jos apmokestinamos ir importo PVM. Tokiu būdu tos pačios prekės PVM apmokestinamos du kartus. Todėl projekte įtvirtinama nuostata panaikinanti šį dvigubą apmokestinimą, rašoma Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Be to, PVM įstatymo pakeitimai numato, kad ūkio subjektams pasirinkimo teisė skaičiuoti PVM už finansines paslaugas, taip pat nekilnojamojo turto tiekimą bei nuomą bus taikoma tik tuomet, kai paslaugų ar prekių pirkėjas yra PVM mokėtojas, apmokestinamasis asmuo t.y. tas, kuris vykdo ekonominę veiklą.

Šiuo metu galiojančiame PVM įstatyme nėra nustatyti nekomerciniais tikslais pašto siuntose importuojamos kavos ir arbatos kiekiai, kuriuos leidžiama įvežti be importo PVM. Tuo tarpu ES direktyvos riboja iš trečiųjų šalių pašto siuntose siunčiamos kavos ir arbatos kiekius.

Todėl perkeliant ES direktyvų nuostatas į nacionalinę teisę siūloma nustatyti, kad be importo PVM tokiose siuntose esančios kavos kiekis negalės viršyti 500 gramų, o arbatos – 100 gramų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją