Savivaldybės ketinimams čia įgyvendinti apie 200 milijonų litų vertės projektą jau anksčiau pasipriešino aviatoriai ir Kauno mero tėvas parlamentaras Rytas Kupčinskas.

„Kultūros ministerijos nuomone, Kauno miesto savivaldybė turi skatinti ir remti aviatorių planus ir programas dėl aerodromo panaudojimo, todėl nepritaria skubotiems administracijos planams minėtoje teritorijoje įsteigti laisvalaikio ir sporto centrą su futbolo aikštėmis, golfo laukais, teniso kortais ir vystyti veiklą, nesusijusią su aviacijos funkcija“, – teigė kultūros viceministras Gintaras Sodeika.

Tuo tarpu kultūros ministras Jonas Jučas antradienį nebuvo toks kategoriškas.

“Ministras kalbėjo su savivaldybės administracijos direktoriumi. Jis išdėstė kitą nuomonę, todėl paprašėme, kad būtų pateikta papildoma informacija. Šis klausimas bus svarstomas dar kartą“, – „Kauno dienai“ sakė ministro patarėjas Mindaugas Šivickas.

Keliamas ažiotažas

„Kultūros ministerijos reakcija nustebino. Jau rengiame atsakymą ir bandysime paaiškinti realią padėtį. Kai kas visuomenėje kelia nereikalingą ažiotažą. Mes nepadarėme nė vieno veiksmo, prieštaraujančio įstatymams. Visus planus deriname su Aleksoto bendruomenės atstovais ir paveldo specialistais. Galbūt ministerijos atstovus kažkas suklaidino? Niekas nežada ignoruoti aviatorių interesų. Patvirtintame detaliajame plane numatyta, kad dalį aerodromo teritorijos galima panaudoti rekreacijai ir laisvalaikiui“, – teigė savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Keserauskas.

S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas yra vienas seniausių tokio tipo objektų, išlikusių Europos miesto centre. Kelerius metus verda diskusijos, kaip sutvarkyti apie 200 hektarų teritoriją. Būta užmojų čia statyti gyvenamuosius namus. Tačiau tokie ketinimai sulaukė Aleksoto bendruomenės protestų.

Apstu savavališkų statybų

Bendrovė „Projektų gama“ šiuo metu atlieka studiją, po kurios ir paaiškės, kiek aerodromo teritorijos reikia aviatoriams, o kurią dalį galima panaudoti rekreacijai ir sportui. Iki šiol minėta, kad sporto objektai galėtų iškilti 70 hektarų ploto teritorijoje.

„Šis plotas dar gali sumažėti. Šiandien turime realių projektų, kuriems įgyvendinti pakaktų apie 40 hektarų teritorijos. Kalbame ne tik apie golfo treniruočių lauką. Čia turėtų įsikurti futbolininkai, ledo ritulininkai, rankininkai, riedlentininkai, tenisininkai ir kitų sporto šakų atstovai. Numatyta, kad vienu metu čia galėtų sportuoti ne vienas tūkstantis žmonių. Su potencialiais investuotojais kalbėta, kad galimybė praleisti laisvalaikį būtų suteikta ir socialiai remtinų šeimų vaikams, ir neįgaliesiems. Stebina, kad, užuot ieškojus visus tenkinančio sprendimo, kuriamos dirbtinės kliūtys“, – tikino A.Keserauskas.

Savivaldybės kontrolierius šiuo metu jau baigia tyrimą dėl aerodromo vadovybės veiklos. Neoficialiais duomenimis, paveldo objektą valdančioje įstaigoje rasta nemažai pažeidimų. Kai kurie statiniai pastatyti nesilaikant elementarių reikalavimų ir neturint leidimų.

„Kai išvados bus patvirtintos, būtinai jas paviešinsime. Kol kas negaliu nieko komentuoti“, – užsiminė A.Keserauskas.

Geriausia - nieko nedaryti?

Parlamentaras Rytas Kupčinskas pirmasis pradėjo viešai kritikuoti Kauno miesto valdžios planus dalį aerodromo teritorijos panaudoti rekreacinei veiklai. Seimo narys yra Kauno mero Andriaus Kupčinsko tėvas.

„Tai paveldo objektas, todėl kol nėra specialaus plano, ten nieko negalima daryti. Tai istorinė vieta, todėl svarbiausia yra aviatorių interesai“, – tikino Seimo narys.

Tačiau parlamentaras negalėjo patikslinti, kaip aviatoriai žada sutvarkyti apie 200 hektarų teritoriją. Iki šiol jiems tai sekėsi gana sunkiai. Aerodromo teritorijoje buvo įsikūrusi net metalo supirktuvė ir kitos su aviacija niekuo nesusijusios įmonės.

„Kiek žinau aviatoriai rengia projektus“, - paklaustas, kaip būtų galima sutvarkyti Aleksote esančią teritoriją, tegalėjo pasakyti R.Kupčinskas. Savivaldybės administracijos direktorių A.Keserauską jis apskundė Seimo Antikorupcijos komisijai.

Seimo narys taip pat tikino, kad Aleksoto bendruomenės nuomonė dėl savivaldybės siūlomos vizijos nėra susiformavusi. Tuo tarpu Aleksoto bendruomenės centro vadovai viešame pareiškime patvirtino remiantys planus aerodrome vystyti ne tik aviacinę, bet ir rekreacinę veiklą.