Jos teigimu, visi asociacijos nariai skundžiasi, kad apyvarta krito iki 50 proc., tuo tarpu mažmeninės prekybos tinklai lyg sutarę tvirtina, kad penktadienį alkoholio pirkta gerokai daugiau nei įprastai, o šeštadienį pailsėję pirkėjai į parduotuves sugrįžo sekmadienį. Skirtingais skaičiavimais, paskutinį šių metų penktadienį parduotuvių apyvarta didėjo nuo 20 proc. iki dviejų kartų lyginant su prieš tai buvusiais penktadieniais.

„Rugsėjo 1-oji buvo absoliučiai nuostolinga, daug kas iš viso nedirbo, kurortuose buvo pilna poilsiautojų, tačiau jie negalėjo taurės vyno išgerti, todėl ir pietauti į kavines ir restoranus nėjo“, – skundėsi pašnekovė.

Ji tvirtino, kad viešbučiuose apsigyvenę svečiai iš užsienio nesuprato draudimo ir piktinosi negalintys nusipirkti alkoholio.

E. Dilkienė pasakojo, kad rugpjūčio 31 dieną maitinimo ir pasilinksminimo įstaigų alkoholio pardavimai didėjo maždaug 10-30 proc.

„Sunku prognozuoti, ar tai susiję su draudimu, aišku, žmonės staliukus rezervavosi iš anksto ir gėrimus pirko būtent iki 24 val.“, – dėstė ji.

Tuo tarpu skaičiuojama, kad sekmadienį didesnio nei įprastai klientų skaičiaus maitinimo įstaigos nesulaukė.

Vestuvininkai, anot LVRA vykdomosios direktorės, kėlė rūpesčių restoranų savininkams.

„Iš vieno nario sulaukėme atsiliepimo, kad kai į restoraną buvo leista šventės dalyviams patiems atsinešti savo gėrimų, vėliau jie panoro nusipirkti, tačiau baras nedirbo, kilo nepasitenkinimas ir nukentėjo darbuotojai“, – pasakojo E. Dilkienė.

Prekybos centrai nesiskundžia

Bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė DELFI sakė, kad rugpjūčio 31 dieną lyginant su prieš tai buvusiu penktadieniu alkoholio pardavimai kai kuriuose prekybos centruose išaugo dvigubai, o bendrai pardavimai prekybos tinkle didėjo iki trečdalio.

Jos teigimu, šeštadienį apyvarta kiek sumažėjo, tačiau bendros savaitgalio tendencijos nepakeitė – penktadienis ir sekmadienis kompensavo šeštadienį.

„Galima teigti, kad šeštadienio draudimas prekiauti alkoholiu didelės įtakos ir nuostolių nepadarė. Lyginant šį savaitgalį su prieš tai buvusiu – jis buvo pelningesnis, be to, Rugsėjo 1-oji nėra ta šventė, kai alkoholio nuperkama daugiausiai“, – dėstė R. Stanaitytė-Česnulienė.

Mažmeninės prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė DELFI skaičiavo, kad bendri pardavimai praėjusį penktadienį lyginant su prieš tai buvusiu parduotuvėse didėjo maždaug penktadaliu, o šeštadienį nė kiek nesmuktelėjo.

„Į mūsų parduotuves, dirbančias visą parą, po vidurnakčio atvažiavo pirkėjų, kurie pirko tik įvairaus stiprumo alkoholį“, – pasakojo ji.

Tačiau „Maxima“ atstovė spaudai pasakoja, kad parduotuvių personalui teko kovoti su užsispyrusiais pirkėjais, būtinai tą dieną norinčiais gauti svaigalų.

„Buvo tokių pirkėjų, kurie nežinojo ir piktinosi. Buvo tokių, kurie bandė vogti, pirkti, bet nuskenuoti nepavyko. Kai neparduodavome alkoholio, atidarydavo butelį ir salėse bandydavo gerti arba prieš kasininkę atidarydavo ir bandydavo išgerti alų, teko kviesti ir apsaugą“,– dėstė V. Jakubauskaitė.

Ji dar kartą pabrėžia, kad Rugsėjo 1-oji niekada nebuvo ta šventė, per kurią būdavo perkama labai daug alkoholio.

„Iki“ prekybos tinklas skaičiuoja, kad praėjusį penktadienį lyginant su pernai metų paskutiniuoju vasaros penktadieniu išaugo 2,4 karto, o lyginant su įprastu penktadieniu, padidėjo 1,7 karto.

„Iki“ prekybos centrų atstovė spaudai Ieva Korsakaitė DELFI sakė, kad bendra šeštadienio apyvarta sumažėjo 18 proc. lyginant su įprastu šeštadieniu, o sekmadienį prekyba vyko įprastu ritmu.

„Norfos mažmenos“ atstovas ryšiams su visuomene Darius Ryliškis DELFI sakė dar neturintis tikslesnių duomenų, tačiau penktadienį svaigalų nupirkta maždaug trečdaliu daugiau nei įprastai. Tačiau parduotuvėse neapsieita be incidentų.

„Kai kurie žmonės gal nepaskaitė, gal nežinojo, kai kurie sąmoningai bandė prasmukti, buvo atvejis, kai ir apsaugai reikėjo įsikišti, bet ten buvo jau šiek tiek neblaivūs žmonės“, – pasakojo D. Ryliškis.

DELFI primena, kad šiais metais pirmą kartą rugsėjo 1 dieną įsigaliojo pernai lapkritį priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, draudžiančios alkoholio prekybą visoje Lietuvoje.

Kilus diskusijų bangai, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas Seimo sekretoriate įregistravo kiek švelnesnes to paties įstatymo pataisas, draudžiančias tik mažmeninę svaigalų prekybą parduotuvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją