Nepriėmė užsakymų šventėms

Dauguma kavinių ir restoranų savininkų tikino, kad žinodami apie draudimą prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dienai tiesiog nepriėmė užsakymų pobūviams ar vestuvėms. Negana to, pelningų užsakymų atsisakę kavinių savininkai ketina šeštadienį visiškai nedirbti, mat nesitiki sulaukti klientų.

Vestuvės šiandien nešurmuliuos ir vienoje populiariausių tarp jaunavedžių vietų sostinėje – restorane „Belmontas“. Vienos vestuvės čia vyko penktadienį, kitų, iš pradžių suplanuotų rugsėjo 1-ąją, data buvo pakeista. Restorano atstovas sakė, kad girdėjo apie kontroliuojančių institucijų ketinimus tikrinti viešojo maitinimo įstaigas, tad nedrįsęs priimti puotautojų, norėjusių atsivežti ir vartoti savo lėšomis nusipirktą alkoholį.

Dalį kavinių ir restoranų atstumtų jaunavedžių priglaudė kaimo turizmo sodybos. Jos neprekiauja alkoholiu, tad draudimas jų neliečia. Čia švenčiantieji be jokios baimės galės vartoti savo atsivežtus alkoholinius gėrimus.

Greitai rado išeitį

Vis dėlto dauguma porų, iš anksto suplanavusių sutuoktuves, šventės neatidėjo ir rado išeitį, kaip išvengti draudimo.

Šiandien savo sąjungos palaiminimą viename Kauno klubų planuojantys švęsti jaunavedžiai „Kauno dienai“ pasakojo, kad apie draudimą sužinojo jau po to, kai buvo suplanuota šventė ir jos atšaukti nebebuvo galima. Klubo savininkai, pasikonsultavę su teisininkais, pasiūlė išeitį: klubo patalpos jaunavedžiams bus išnuomotos, o už alkoholį atsiskaityta iš anksto. Kauniečiai pasiskaičiavo, kiek ir kokių gėrimų gali prireikti per pokylį, ir už juos vakar sumokėjo. Jeigu gėrimų pristigtų, jų papildomai ketinama įsigyti po vidurnakčio.

„Jaučiamės situacijos įkaitais: viena vertus, norisi tokios šventės proga pakelti šampano ar vyno taurę, kita vertus, atrodo, kad pažeidžiame sausąjį įstatymą“, – kalbėjo jaunieji, nenorėję skelbti savo pavardžių.

„Mes vestuves pradėsime švęsti rugsėjo pirmąją, o baigsime rugsėjo antrąją, tada ir sumokėsime už alkoholį, – juokais apie iškilusias problemas kalbėjo vestuvių planuotoja Diana Sugintienė. – Visi pažįstami skambina ir klausia: ką daryti? Tai taip ir sakau, kad arba alkoholį nupirktų ir už jį sumokėtų iš anksto, arba pagal faktą – jau rugsėjo antrąją. Juk gerti rugsėjo pirmąją nedraudžiama?“, – retoriškai klausė pašnekovė.

Žlugdo verslininkus

Bendrovės „Ugnevita“, valdančios kavinę Kaune, direktorė Vida Valatkevičienė piktinosi, kad uždraudusi prekybą alkoholiu rugsėjo 1-ąją, valdžia tiesiu taikymu pirkėjus nukreipia pas nelegalius alkoholio pardavėjus, smukdo smulkiuosius verslininkus. „Kiekviena diena be darbo ir klientų neša nuostolius, nes tą dieną, net jei nedirbi vis tiek reikia mokėti už patalpų nuomą, mokesčius už elektrą, atlyginimus ir panašiai“, – kalbėjo moteris.

Ji planavo šiandien atidaryti kavinę, tačiau nesitiki klientų antplūdžio, todėl ketina dirbti trumpiau nei įprastai šeštadieniais, kai lankytojų būna gana gausu.

„Jei klientai atsineštų savo alkoholio, aš neturiu teisės iš jų atimti ar landžioti po rankines. Įstatymas man draudžia prekiauti alkoholiu, aš to ir nedarysiu, tačiau, jei kas atsineštų ir lauko kavinėje išsitraukęs iš rankinės išgers, tai negi aš lakstysiu ir tikrinsiu?“ – svarstė V.Valatkevičienė.

Žadėjo gaudyti ir bausti

Valstybinėje tabako alkoholio ir kontrolės tarnyboje taip ir neišgirdome aiškaus atsakymo, galima ar ne kavinėse vartoti savo atsineštą alkoholį. „Juk kavinėje užsisakę kotletą jo neišsinešate namo?“ – atsakė tarnybos direktorius Česlovas Balsys. Jo teigimu, įstatymas niekam nenumato jokių išimčių.

„Įstatymas priimtas ir įsigaliojo praėjusių metų lapkričio 28 dieną. Ūkio subjektai žinojo, kad rugsėjo 1-ąją nebus galima prekiauti alkoholiu. Tai ūkio subjekto problema (jei jis priėmė puotautojus – red. pastaba)“, - kalbėjo Č.Balsys.

Jis užtikrino, kad šiandien bus sustiprinta viešojo maitinimo įstaigų kontrolė. Nusižengusiesiems įstatymui gresia bauda nuo 500 iki 2000 litų.

Prekiauta vangiai

Draudimas rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu papildomų rūpesčių atnešė ir prekybininkams, kurie dar šios savaitės pradžioje iškabino informacinius skelbimus ir perprogramavo kasų aparatus, kad šie nenuskaitytų alkoholinių gėrimų kodų.

Visą savaitę Kauno parduotuvėse alkoholiu prekiauta gana vangiai. Vakar popietę didžiųjų Kauno parduotuvių gėrimų skyriuose buvo pakankamai ramu – silpnesnius alkoholinius gėrimus prie lentynų apžiūrinėjo ar į pirkinių krepšelius dėjo vos vienas kitas pirkėjas. Pavakare prekyba alkoholiniais gėrimais pagyvėjo, dar didesnio pirkėjų antplūdžio tikėtasi sulaukti vakar vakare.

„Prekybos rezultatai paaiškės tik po savaitės, kai gausime visų tinklo parduotuvių ataskaitas“, – „Kauno dienai“ sakė „Maximos LT“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė.

Šiek tiek daugiau pirkėjų sulaukė specializuotos alkoholio parduotuvės, kur klientai gėrimus ėmė pirkti nuo ryto.

Bendrovės „Stumbras“ marketingo direktorius Aivaras Čiburys pastebėjo, kad prieš didžiąsias šventes prekyba alkoholiniais gėrimais pagyvėja, tačiau rugsėjo 1–oji niekada nebuvo tokia diena, per kurią tauta daug geria.

Smulkieji Kauno prekybininkai pasirūpino didesnėmis gėrimų atsargomis, tačiau itin ilgų pirkėjų eilių taip pat nesitikėjo.

„Dar nėra buvę, kad per rugsėjo 1-ąją labai padidėtų gėrimų paklausa, šie metai neturėtų būti išimtis“, – sakė bendrovės „Gėrimai“ direktorius Modestas Novickas.