Daugelis prekybininkų nuo šios savaitės pradžios informuoja savo klientus skelbimais prekyvietėse, „Maxima Lt“ tuo neapsiriboja ir pirmadienį pradėjo viešą reklaminę kampaniją žiniasklaidos priemonėse. Kai kurie barai ir naktiniai klubai išsiuntinės SMS žinutes su įspėjimais, kiti „sausąją“ dieną rengs „bandelių ir pieno dieną“, reklamuos nealkoholinį alų ir vietoj alkoholio ragins užsisakyti giros ar kmynų gėrimo.

Taip ruošiamasi pirmą kartą Lietuvoje įsigaliojusiam draudimui rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiniais gėrimais.

Restoranai ruošia personalą konfliktams

„Konfliktų, aišku, bus ir jų neišvengsi, tuo labiau, kad ne visi įstatymus skaito. Manau, atsiras pasipiktinimo, ypač iš užsienio svečių, kurie lankosi Lietuvoje, nes dabar yra pats sezonas, grupės atvažiuoja“, – DELFI sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė.

„Atrodysim daugiau negu kvailai, jeigu žmonės eis vakarieniauti arba iš anksto yra užsakyti pietūs, paaiškės kad būtent šią dieną neparduodamas bokalas alaus ir taurė vyno“, – tęsė ji.

E. Dilkienė neabejoja, kad atsiras gudraujančių ir pinigus už gėrimus imsiančių prieš ir po draudimo, o per draudimą svečius neva vaišinsiančių, nes gerti juk nedraudžiama.

Taip daryti planuoja vestuvių organizatoriai, kurie salę išnuomos privačiam asmeniui, o jis ten galės alkoholį vartoti, kiek nori.

Ji mano, kad dėl draudimo parduotuvės, degalinės, maitinimo įstaigos „atsiduria kvailių vietoje“, o labiausiai nukentės barai ir naktiniai klubai, kurie turės pasikliauti savo išradingumu.

E. Dilkienė mano, kad barams šeštadienį teks rengti „pieno ir bandelių dieną“ ir garsiai pranešti, kiek laiko liko iki draudimo įsigaliojimo tą vakarą nusipirkti alkoholio.

Jos teigimu, po „sausojo“ šeštadienio asociacija inicijuos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, naikinančias šį draudimą.

Restoranų grupė „Fortas“ personalą psichologiškai ruošia nepatenkintųjų antplūdžiui ir vietoj svaigiųjų gėrimų ketina siūlyti daugiau išgerti lietuviškos duonos giros ir kmynų gėrimo.

Kaip DELFI sakė bendrovės marketingo vadybininkas Kęstutis Markevičius, po restoranus vaikščios vienos alaus bendrovės komanda, siūlysianti degustuoti nealkoholinį alų.

Jo teigimu, šiuo metu dar svarstoma, ar šeštadienį padaryti didelius plakatus, su nuoroda į Alkoholio kontrolės įstatymą, kuris ir draudžia prekybą alkoholiu.

UAB “Čilija” Marketingo skyriaus vadovas Mindaugas Gumauskas DELFI sakė, kad klientai jau dabar yra įspėjami skelbimais, tačiau nesusipratimų vis tiek tikimasi.

Laukia guvesnės prekybos išvakarėse

Jau dabar klientus informuojantys apie laukiamą draudimą, rugsėjo 1-ąją mažmeninės prekybos tinklai pakeis programas ir nebus galima skenuoti svaigalų. Prieš tai kai kurie dar tikisi atlaikyti apsipirkimą išvakarėse.

„Įstatymas yra įstatymas ir mes turime laikytis“, – Seimo sprendimo nenorėjo komentuoti prekybos tinklo „Maxima“ atstovė spaudai Viktorija Jakubauskaitė.

Jos teigimu, anksčiau nebuvo pastebėta, kad būtent pirmąją mokslo metų dieną nebuvo nuperkama daugiau alkoholio nei kitomis dienomis.

„Stop“ ženklu pirkėjus nuo alkoholio atitversiančios bendrovės „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė DELFI sakė, kad 2006 metais bendrovė Alytuje kelias valandas per miesto šventę neprekiavo alkoholiu, tada buvo sulaukta pirkėjų nepasitenkinimo, tačiau išvakarėse alkoholio prekyba nebuvo suaktyvėjusi.

„Kadangi jie dabar yra geriau informuoti, tai pirks gerokai daugiau iš vakaro“, – mano ji.

Tačiau prekybos tinklas prognozių, kiek daugiau rugpjūčio 31 dieną bus parduodama alkoholio, neskelbia.

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis DELFI sakė, kad prekybos centruose bus iškabinti skelbimai, tačiau alkoholis liks savo vietoje, tiesiog nebus galima jo nusipirkti.

„Draudimą vertiname kaip labai abejotiną, nemanome, kad draudimais galima uždrausti žmonėms gertis, jie norės ir išgers. Alkoholizmo problemą reikėtų spręsti kitomis priemonėmis“, – sakė jis.

Prekybos centrus „Iki“ valdančios UAB „Palink“ atstovai taip pat tikisi pirkėjų suaktyvėjimo paskutinę vasaros dieną, o neparduodamą alkoholį šeštadienį tikisi užtverti užkardomis.

Valdžioje palaikančiųjų – saujelė

Neigiamai apie šį įstatymą yra pasisakę Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas ir premjeras Gediminas Kirkilas, o prezidentas Valdas Adamkus draudimą yra pavadinęs kvailyste.

Tačiau viena iš pataisų iniciatorių, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Vida Marija Čigriejienė DELFI sakė ir toliau mananti, kad draudimas reikalingas ir bus efektyvus.

„Aš manau, kad truputį drausmins, jeigu po truputį nors žingsnelį padarysime, tai vis tiek kažko pasieksime. Negi toks jaunimas mūsų supuvęs“, – svarstė parlamentarė.

Į klausimą, kodėl palaikančiųjų draudimą liko vos keletas Seimo narių, ji atsakė: „Aš su niekuo nesu surišta, aš laisva“.

V. M. Čigriejienė priminė, kad kitus metus planuojama skelbti Blaivybės metais.

„Kai rugsėjo 1-ąją, tokią šventę, tokią nuostabią šeimos šventę jaunimas nusigeria, tai, žinot, yra baisu, eina, triukšmauja. Aš esu už tai, kad būtų draudžiama“, – dėstė Seimo narė.

Pernai Šiaulių miesto taryba buvo priėmusi sprendimą drausti prekybą alkoholiu rugsėjo 1-ąją, tačiau pralaimėjusi teismus negalėjo jo įgyvendinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją