Maksimali naujosios jėgainės numatoma galia – 3400 megavatų, lenkai siekia maždaug trečdalio jos gaminamos energijos. Manoma, kad Lietuvai, turėsiančiai daugiau nei trečdalį AE akcijų, turėtų tekti maždaug 1050 megavatų, estai konkretaus reikiamo kiekio nėra nurodę, o Latvijai reikėtų maždaug 500 būsimos elektrinės galios rezervo.

Konkretus AE galingumas paaiškės po tarptautinių ekspertų atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kuris turėtų būti baigtas iki 2008 metų pabaigos. Visiškai aiškus būsimos jėgainės galingumas paaiškės paskelbus reaktorių statybos konkurso nugalėtojus 2009 metų pabaigoje.

DELFI primena, kad paskutinę liepos dieną Vilniuje susitikę trijų Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos bendrovių vadovai neišgirdo tvirto lenkų apsisprendimo dėl dalyvavimo.

„Galima pasakyti, kad jie iki galo dar 100 proc. neapsisprendę, jeigu procentaliai imti, lyg 80 proc. jau apsisprendė, kad dalyvaus, bet pas juos yra kažkokie tokie pamąstymai“, – DELFI tada sakė „Lietuvos energijos“ generalinis direktorius Rymantas Juozaitis.

Dar liepos pradžioje Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis neatvyko į Vilniuje rengtą visų keturių ministrų pirmininkų susitikimą, kuriame turėjo būti pasirašytas bendras komunikatas dėl jėgainės statybos. Komunikatas taip ir liko nepasirašytas.

Lietuvai AE projekte atstovaus nacionalinio investuotojo bendrovė – trijų kompanijų darinys, į kurį įeis valstybės valdomos AB „Lietuvos energija" ir AB „Rytų skirstomieji tinklai" (RST) bei privatizuotoji „NDX Energijos" valdoma AB VST. Daugiau nei pusę nacionalinio investuotojo akcijų valdys Vyriausybė.

Lenkijai projekte atstovaus jos energetikos bendrovė PSE, Estijai – „Eesti Energija“, o Latvijai – „Latvenergo“.

Optimistiniu vertinimu, nauja jėgainė elektrą pradės tiekti 2015 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją