Senamiesčio gyventoja Adelė pasakojo buvusi šokiruota gavusi liepos mėnesio sąskaitą už komunalines paslaugas. Iki šiol už šiukšlių išvežimą mokėjusi 2,27 Lt, šįkart šiukšlių išvežimo grafoje išvydo 9,41 Lt sumą: 1,14 Lt už vieną mėnesio pusę, 8,27 – už kitą.

Paskambinusi pasiteirauti į bendrovę „Senamiesčio ūkis“ ji sužinojo, kad kitą mėnesį už šiukšles teks mokėti dar daugiau. Pasirodo, už pusę mėnesio mokestis skaičiuotas pagal senąją tvarką, už kitą pusę – pagal naują. Todėl kitą mėnesį viena 51 kvadaratinio metro ploto bute gyvenanti vilnietė už šiukšlių išvežimą turės atseikėti apie 16 litų.

„Šiukšlės laiku neišvežamos dvokia, o aš nuo šiol turėsiu mokėti septynis kartus daugiau“, - DELFI piktinosi Adelė.

Mokestis padidėjo daug kam

Bendrovės „Senamiesčio ūkis“ direktoriaus pavaduotojas Vaclovas Rastenis aiškino, kad paslaugos pabrango sostinės tarybai patvirtinus naujas atliekų tvarkymo taisykles ir šiukšlių vežimo maksimalius įkainius. Minėtos taisyklės įteisino naują skaičiavimo metodiką – anksčiau mokestis skaičiuotas nuo bute gyvenančių asmenų skaičiaus ir siekė 2,27 Lt žmogui nepriklausomai nuo išvežtų šiukšlių kiekio. Dabar jis apskaičiuojamas pagal faktiškai išvežtų šiukšlių kiekį – išvežtų šiukšlių tūris dauginamas iš vieno kubinio metro išvežimo kainos, o gauta suma dalijama iš buto naudingo ploto.

Pasak V. Rastenio, šiukšlių išvežimo kaina kas mėnesį kis – priklausys nuo to, kiek kubinių metrų šiukšlių atliekų tvarkymo įmonė išvežė. „Aš negaliu teigti, kad šiukšlių išvežimas Senamiestyje labai pagerėjo. Ryškių teigiamų pokyčių nėra“, - apie šiukšlių vežimą įsigaliojus naujoms taisyklėms kalbėjo V. Rastenis.

„Senamiesčio ūkis“ konkurso keliu liepos viduryje pasirašė sutartį su atliekų tvarkymo bendrove „VSA Vilnius“. Todėl pusė mokesčio už liepą Adelei skaičiuota pagal senąją tvarką, pusė – pagal naują.

„Kurie gyvena mažesniuose butuose ir kur registruota daugiau šeimos narių, tiems mokesčio kilimas pasijuto nežymiai, tačiau apskritai paslaugos kaina pakilo“, - pripažino „Senamiesčio ūkio“ atstovas.

Pagal naujas taisykles antrinėms žaliavoms – popieriui, plastmasei ir stiklui - turi būti pastatyti atskiri konteineriai. Šios atliekos turi būti išvežamos nemokamai. „Todėl turi sumažėti išvežamų mišrių atliekų kiekis“, - sakė V. Rastenis. Tačiau konteineriai antrinėms atliekoms Senamiestyje nestovi iki šiol – jiems teberenkamos vietos.

Dėl šiukšlių kalnų kaltos ir namų bendrijos

Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento Miesto ūkio skyriaus Aplinkos poskyrio vedėja Danguolė Šlepikaitė sakė, kad mokestis už šiukšlių išvežimą dėl pasikeitusios apmokėjimo sistemos kito skirtingai – daliai nesikeitė, kai kam – sumažėjo. Tačiau, pasak jos, gyventojams sutarus įmokas galima paskirstyti ir pagal gyventojų bute skaičių – dėl to reikia kreiptis į namą administruojančią įmonę.

D. Šlepikaitė aiškino, kad šiukšlių išvežėjas pagal naująją tvarką užfiksuoja išvežamą atliekų kiekį ir pateikia sąskaitą būstą administruojančiai įmonei. Ji mokestį paskirsto gyventojams.

„Aš manau, to ir reikia tikėtis, tačiau viskas priklausys nuo gyventojų. Reikia nusiteikti tam, kad, kitą kartą, antrinių žaliavų konteineris nestovės prie pat namo, galbūt šias atliekas reikės nešti per kelis kvartalus. Jei gyventojas bus pasiryžęs tai daryti – tikėsimės, tai priklausys nuo pačių gyventojų“, - kalbėjo savivaldybės atstovė, užklausta, ar realu tikėtis, kad, atsiradus antrinių žaliavų konteineriams, bus mažiau išvežama mišrių atliekų, taigi mažės išvežimo mokestis.

Ji patikino, kad savivaldybė jau nusprendusi, kur statyti antrinių atliekų konteinerius, o seniūnijos tam parinkusios vietas. Įmonės pastatyti minėtus konteinerius įpareigotos iki metų pabaigos.

D. Šlepikaitė sakė, kad šiuo metu savivaldybė nesulaukia skundų dėl prastai vežamų atliekų. Tačiau ji pastebi, kad dėl perpildytų konteinerių kartais kaltos ir pačios namų bendrijos. Štai viena bendrija Antakalnyje įmonei moka už šiukšlių išvežimą triskart per savaitę, tačiau realiai šiukšles vežti reiktų kiekvieną dieną. „Kaip priversti bendriją, kad jos konteineris būtų aptarnaujamas ir būtų graži aplinka?“, - retoriškai klausė savivaldybės specialistė, pridūrusi, kad šiukšlių išvežimo brangimas buvo neišvengiamas norint turėti geresnę paslaugą.

Pasak D. Šlepikaitės, dėl prastai vežamų šiukšlių reikia kreiptis į būstą administruojančią įmonę.

Senamiestyje šiukšlės prastai vežamos dėl sugedusios mašinos

Bendrovės „VSA Vilnius“ direktorius Deimantas Šalna sutiko, kad su šiukšlių išvežimu Senamiestyje kyla problemų. „Šiuo metu mes turime problemų, tačiau labai greitai jas išspręsime ir viskas atsistos į savo vėžes“, - tikino jis. Pasak D. Šalnos, šiuo metu dėl įvairių priežasčių nesutvarkoma šiukšlių išvežimo mašina, o likusios mašinos ne visai pritaikytos Senamiesčiui.

Direktorius tikino, kad dar nėra pilnai paskirstytos vietos, kuriose galima statyti antrinių žaliavų konteinerius. Pasak jo, kol kas tėra tik seniūnijos paruoštas ir iki galo nesuderintas preliminarus konteinerių pastatymo planas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją