Analitikai pastebi, kad BVP augimas atspindi prasidėjusį vidaus rinkos atsigavimą, tačiau perspėja, kad dėl galimo karo Artimuosiuose Rytuose pasaulio, o kartu ir Lietuvos ekonomikos augimas gali sulėtėti.

Sausio - birželio mėnesiais Lietuvoje galiojusiomis kainomis buvo sukurta 23,9 mlrd. litų vertės BVP.Anksčiau preliminariai skelbta, kad pirmąjį pusmetį BVP išaugo 5,8 proc. iki 23,773 mlrd. litų.

Tačiau antrojo ketvirčio BVP augimas patvirtino išankstinį jo augimo vertinimą - 6,9 proc. Balandžio-birželio mėnesiais BVP sukurta 12,750 mlrd. litų vertės.

Vienam šalies gyventojui teko 3668 litai BVP.

"Toliau tęsiasi metų pradžioje prasidėjęs į vidaus rinką orientuotų sektorių kilimas. Galima tik pasidžiaugti, kad tuo metu, kai mūsų eksportas patiria sunkumų dėl sumažėjusių rinkų Vakaruose, atsiranda kitas veiksnys, kuris padeda išsilaikyti virš vandens - stipresnė vidaus rinka. Dėl to mes galime tikėtis beveik tokio pat BVP prieaugio kaip ir pernai, kai jis siekė 5,9 proc.", - komentavo Vilniaus banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Pasak Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertės Jurgitos Senkuvienės, didžiausios įtakos BVP augimui pirmąjį pusmetį dar darė eksportas, nors jo įtaka jau blėsta, palyginti su 2001 metais, ir lygia greta su eksportu einantis namų ūkių vartojimas.

"Tą rodo BVP struktūra pagal pajamas - didmeninė ir mažmeninė prekyba iš tiesų gana smarkiai auga ir statybos antrąjį ketvirtį išaugo 73 proc. Manau, kad trečiąjį ketvirtį tendencijos statybose bus panašios", - BNS sakė J.Senkuvienė.

Tačiau ateitis, anot G.Nausėdos, yra labai neaiški - jei kils JAV ir Irako karas ir nepavyks greitai jo užbaigti, galimos liūdnos pasekmės viso pasaulio ekonomikai, įskaitant ir Lietuvą.

"Pakils naftos kainos, vartotojai išsigąs, investuotojų noras investuoti sumažės - BVP augimas labai smarkiai turėtų kristi, JAV ir Europoje vėl gali kilti recesija. Lietuva tuomet negalės ilgai gyventi vien iš vidaus rinkos", - prognozavo G.Nausėda.

Jis mano, kad prigesus investicijų procesui sulėtės ir vidaus rinkos atsigavimas, o tuo pačiu ir BVP augimo tempai 2003 metais sulėtėtų. Vilniaus bankas kol kas vengia keisti 4,8 proc. BVP augimo prognozę 2003 metams, nors daugelis analitikų prognozuoja apie 5 proc. augimą.

Pasak Statistikos departamento pranešimo, antrąjį ketvirtį BVP augimą lėmė visų veiklos rūšių, išskyrus žuvininkystės ir sveikatos priežiūros, bendrosios pridėtinės vertės augimas.

Didžiausią augimo tempą šiemet balandžio-birželio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu 2001 metų laikotarpiu, pasiekė apdirbamoji pramonė (7,3 proc.), energetikos (12,4 proc.), statybos (16,7 proc.), prekybos (9,9 proc.), viešbučių ir restoranų (9,3 proc.), transporto ir ryšių (10,6 proc.) įmonės.

Statistikų teigimu, šiemet gerokai išaugo gyvenamųjų namų statyba, ypatingai 1-2 butų namų - tokių buvo 97 proc. visų antrąjį ketvirtį priimtų naudoti gyvenamųjų namų, likusi dalis - daugiabučiai namai. Statybos tempai lėmė 26,1 proc. išaugusias investicijas pagrindiniam kapitalui formuoti.

Prekybos pridėtinė vertė dėl smarkiai pagyvėjusios prekybos naujais automobiliais bei kitomis nemaisto prekėmis antrąjį ketvirtį išaugo 9,9 proc.

Prekybos ir kitų paslaugų apimties augimą patvirtina ir 6,4 proc. išaugusios namų ūkių vartojimo išlaidos. Valdžios galutinio vartojimo išlaidos kito mažai.

Statistikos departamentas patikslino metinius ir ketvirtinius 2001 metų BVP duomenis - pernai jo sukurta 45,148 mlrd. litų vertės (anksčiau skelbta - 45,254 mlrd. litų), tačiau metinis augimo tempas išliko toks pat - 5,9 procento.

Tačiau 2001 metų ketvirtiniai BVP augimo tempai pasikeitė: pirmąjį ketvirtį ji augo 3,6 proc., antrąjį - 5,7 proc., trečiąjį - 4,8 proc. ir ketvirtąjį - 9,6 proc. Šie pasikeitimai turėjo įtakos ir 2002 metų ketvirtiniams rezultatams.

Finansų ministerija prognozuoja, kad Lietuvos BVP šiemet augs 5,1 proc., Vilniaus bankas - 5 proc., Tarptautinis valiutos fondas - 4,4 proc., Europos Komisija - 4,0 proc.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją