V.Romanovą, jo sūnų Romaną Romanovą ir „Ūkio banko investicinę grupę” į teismą padavė britų Virginijos salose registruota bendrovė „Rual Trade Ltd”. Tai yra didžiausios pasaulio aliuminio gamintojos „United Company Russian Aluminum“ („RusAl“) prekybos bendrovė, kurios pagrindinis savininkas - turtingiausiu Rusijos žmogumi tituluojamas O.Deripaska.

Lietuvos ir Rusijos turtuoliai susikibo dėl Mostaro aliuminio gamyklos.

Ir vienas, ir kitas bando supirkti visas šio sektoriaus gamyklas šiame regione. O.Deripaskai jau priklauso dvi aliuminio gamyklos Balkanuose, V.Romanovui – viena.

“Jeigu aš gyvas, viskas yra gerai“, - pirmadienį „Kauno dienai“ sakė V.Romanovas, sutikęs atskleisti verslo kovos užkulisius.

Teismas vyks JAV

„Rual Trade Ltd“ ketina bylinėtis su V.Romanovo Viskonsino valstijoje (JAV) registruota ribotosios atsakomybės bendrove „Viva Trade L.L.C.“. Todėl byla bus nagrinėjama Viskonsino valstijos apygardos teisme.

“Nieko naujo. Kur O.Deripaska, ten visada tokie dalykai. Mes su jais dėl daug gamyklų konkuravome. Visada su jais nepasidalijame. Ko jie nori? Turbūt, kad leistume pirkti tą gamyklą. Dar negirdėjau, kad jie („RusAl“) su kuo nors gražiuoju susitartų. Labai gerai, kad šnekamės per teismą. Viskas civilizuotai. O anksčiau jie šaudydavo žmones, pasidomėkite keliolikos metų senumo įvykiais Rusijoje. Aš, kaip matote, dar gyvas“, - sakė V.Romanovas. Anot jo, kol kas gamykla niekam neparduota. „Jei reikės – vyksiu į teismą, bet visur nespėsiu dalyvauti“, - susirūpinęs kalbėjo V.Romanovas.

Jis pasakojo su O.Deripaska esąs pažįstamas apie 10 metų, su juo daug kartų bendravęs verslo reikalais. „Kaip sutariame? Matote, sutariame, esu gyvas. Privatizaciją reikia ne laimėti, o likti gyvu“, - sakė verslininkas.

Pasiūlė daugiau nei rusai

Dėl Mostaro aliuminio gamyklos susirėmė kelios užsienio kompanijos. „Ūkio banko investicinė grupė“ iš pat pradžių pasiūlė daugiau nei kiti - 141 mln. eurų (486 mln. litų) už gamyklos 88 proc. akcijų. Lietuviai taip pat žadėjo investuoti 360 mln. eurų (1,2 mlrd. litų) per 5 metų.

Nepaisant geriausio pasiūlymo, V.Romanovas buvo pašalintas iš konkurso. Tuomet jis kreipėsi į teismą. Prieš kelias dienas pranešta, kad gamyklą įsigijo britų kompaniją „En + group“. Jos vienas savininkų yra tas pats O.Deripaska. Teigiama, kad O.Deripaska gamyklą įsigijo už 100 mln. eurų (345 mln. litų).

„Mes pasiūlėme daugiausia, bet komisija mus pašalino iš konkurso. Komisijai iškelta byla. Nežinau, kodėl mus pašalino. Gal kad, pasiūlėme net 40 mln. eurų daugiau?“ – nusijuokė verslininkas.

Interesai Balkanuose

„Ūkio banko investicinė grupė“ Balkanuose veikia jau keletą metų. Grupė įkūrė banką „Balkan Investment Bank AD“, kuris jau turi 10 filialų ir 7 klientų aptarnavimo skyrius pagrindiniuose Bosnijos ir Hercegovinos miestuose.

Vienas strateginių ŪBIG objektų - ,,Birač“ molžemio (aliuminio oksido) gamykla Bosnijoje ir Hercegovinoje, įsigita 2001 metais. Ji nupirkta laimėjus tarptautinį privatizavimo konkursą.

Investuodama į „Birač“ molžemio gamyklą ŪBIG siekia strateginio tikslo – sukurti Bosnijoje ir Hercegovinoje vientisą aliuminio gamybos ir perdirbimo grandinę, pradedant nuo boksitų kasimo nuosavuose telkiniuose, pratęsiant molžemio gamyba „Birač“ molžemio gamykloje, molžemio perdirbimu nuosavuose aliuminio gamybos pajėgumuose ir baigiant paties aliuminio perdirbimu aliuminio produktų gamyboje.

Taip pat ŪBIG siekia privatizuoti ir visas likusias Bosnijos ir Hercegovinos boksito (aliuminio rūdos) kasyklas. V.Romanovas taip pat turi aliuminio gamyklą Nikolajeve (Ukraina).

Oligarchą palaiko V.Putinas

Šiemet naują milijardierių sąrašą paskelbęs Rusijos žurnalas „Finans“ pranešė, kad iki šiol turtingiausiu Rusijos žmogumi laikytas Romanas Abramovičius prarado šią poziciją. „Finans“ duomenimis, naujuoju Rusijos turtuolių reitingo lyderiu tapo „Aliuminio karalius“ ir didžiausio šalies investicijų holdingo „Bazovyj element“ savininkas O.Deripaska. Jo turtas – 21,2 mlrd. dolerių (56,18 mlrd. litų). Skelbiama, kad jis aplenkė Romaną Abramovičių, su kuriuo kartu buvo sukūręs holdingą „Ruskij aliuminij“.

O.Deripaska taip pat veikia aktyviai Balkanų regione. „Aliuminio magnatas“ kapitalą pradėjo kaupti iškart po SSRS žlugimo. Jo veikla jau ne kartą sukėlė įvairių įtarimų.

2001 metais buvo atšauktas O.Deripaskos kvietimas į Davoso forumą. Jis ilgą laiką negalėjo gauti JAV vizos. Pagaliau, jam pavyko tai padaryti 2005 metais, bet netrukus dėl įtarimą keliančių verslo ryšių viza anuliuota.

Juodkalnijoje O.Deripaska išgarsėjo, kai kartu su savo verslo partneriu įvykdė stambų sandėrį, kuris vertinamas kaip afera. Jam už keliasdešimt tūkstančių eurų pavyko įsigyti vieną geriausių Jugoslavijos laikų kurortinių viešbučių „Avalą“. Tikra viešbučio kaina buvo apie keletą milijonų eurų. Tačiau rusui pavyko išvengti baudžiamosios atsakomybės, nes Juodkalnijos Baudžiamajame kodekse neatsirado tinkamo straipsnio, pagal kurį galima būtų kvalifikuoti rusų oligarcho ir jo partnerio veiksmus.

Rusų oligarchui dabar priklauso ir Podgoricos aliuminio kombinatas (PAK). Dėl jo įsigijimo taip pat buvo kilęs skandalas. Naujausias O.Deripaskos pirkinys Juodkalnijoje yra šiluminė elektrinė „Plevle“, bei 31,1 proc. netoliese nuo jos esančios anglies šachtos „Rudnik Uglia“. Manoma, kad per šitą sandorį bus bandoma garantuoti PAK pigesnę elektros energiją.

O.Deripaską asmeniškai palaiko Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. PAK privatizavimo metu Rusijos konsulas Juodkalnijoje Vladimiras Vaninas atvirai bandė daryti įtaką šalies valdžiai, kad būtų priimtas būtent O.Deripaskai palankus sprendimas.