Kaip ELTA jau pranešė, Vyriausybė trečiadienį nenusprendė dėl naujos minimalios privatizuojamo Lietuvos taupomojo banko (LTB) pardavimo kainos, nors išvakarėse buvo paskelbta, jog tas klausimas įtrauktas į Ministrų Kabineto posėdžio darbotvarkę.

Finansų ministras Jonas Lionginas Eltai sakė, kad minėtą klausimą Vyriausybė turėtų svarstyti po savaitės - kitą trečiadienį. "Turime išsiaiškinti visus niuansus", - sakė ministras.

Vyriausybės spaudos tarnybos Eltai atsiųstame pranešime teigiama, kad potencialus ir vienintelis banko pirkėjas Estijos bankas "Hansabankas" yra priimtinas tolesnių derybų partneris. Vyriausybė pareiškė esanti suinteresuota kuo greičiau užbaigti LTB privatizavimo procesą, tačiau dar tikisi susitarti dėl geresnės parduodamų banko akcijų paketo kainos.

Dabartinė Vyriausybė tvirtina nesanti patenkinta ankstesnės Vyriausybės sutartomis privatizavimo sąlygomis.

Atsakingus už LTB privatizavimą Lietuvos valdžios pareigūnus konsultavo dvi tarptautinės institucijos - Didžiosios Britanijos investicinis bankas DAIWA ir finansinio audito kompanija "Artur Andersen". DAIWA bankas buvo pasirinktas tarpininkaujant Europos Komisijai, už jo teikiamas paslaugas buvo numatytas finansavimas per PHARE programą. Tačiau Valstybės turto fondo vadovai savo ruožtu su DAIWA sudarė dar vieną sutartį, pagal kurią įsipareigojo sumokėti patarėjui sėkmės mokestį - 2 procentus nuo sumos, gautos už LTB akcijų paketą. Jei banko nepavyktų privatizuoti, o sutartis su DAIWA būtų nutraukta, net ir nesėkmės atveju VTF įsipareigoja sumokėti 625 tūkstančius JAV dolerių už konsultavimo paslaugas. Pasaulio praktikoje priimta, jog sėkmės mokestį konsultantui sumoka perkančioji, o ne parduodančioji pusė.

Kitas LTB privatizavimo konsultantas - "Artur Andersen" vienu metu sėkmingai konsultavo ir pardavėją, LTB bei VTF specialistus, ir vienintelį pirkėją "Hansabanką". Šis faktas turėjo būti žinomas valstybės pareigūnams, vykdžiusiems LTB privatizavimo procesą. Vyriausybė mano, jog buvo nusižengta tarptautinei verslo etikai. Šiandien siūloma suma už LTB akcijų paketą gerokai skiriasi nuo tos, kurią pradžioje, įvertinę banko vertę, siūlė DAIWA banko specialistai (240 mln Lt).

Oficialiai minimali parduodamo LTB 90,7 proc. akcijų paketo pardavimo kaina neskelbiama. Spaudoje rašyta, jog "Hansabank" nesiruošia mokėti daugiau nei 130 mln. Lt. Kai Valstybės turto fondas paprašė banko pagerinti tą pasiūlymą, "Hansabank" tai padarė, tačiau iškėlė naujų sąlygų. Vyriausybė, norėdama gauti daugiau, turėtų pati pasirūpinti nelikvidžiu Taupomojo banko turtu, kurio bendra buhalterinė vertė siekia daugiau nei 60 mln. Lt. Tokiu atveju "Hansabank" buvo sutikęs mokėti daugiau nei 200 mln. Lt.

Dabartinio Ministrų Kabineto pirmųjų šimto dienų veiksmų plane LTB privatizavimą numatyta baigti iki kitų metų vasario vidurio.

Lapkričio pabaigoje Privatizavimo komisija pritarė Valstybės turto fondo siūlymui kreiptis į Vyriausybę ir prašyti peržiūrėti anksčiau nustatytą minimalią LTB akcijų paketo pardavimo kainą, kad būtų galima pradėti oficialias derybas "Hansabank". Jis iki šiol nėra paskelbtas LTB privatizavimo konkurso nugalėtoju, nors vienintelis pateikė paraišką jį įsigyti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją