Pasak V. Adamkaus, apie galimybę prisijungti prie AE statybų jo paklausė Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka. „Mano atsakymas buvo aiškus – (Lietuva – DELFI) yra visiškai atvira visiems kompetentingiems, pajėgiems partneriams, kurie nori dalyvauti statyboje. Svarbu, kad būtų labai švariai, atvirai ir sąžiningai”, - kalbėjo šalies vadovas.

Į klausimą apie galimas Latvijos ir Estijos pretenzijas V. Adamkus atsakė nematantis priežasčių jiems prieštarauti: „Durys atviros. Švedai yra išsakę pageidavimus dalyvauti. Jei Ukraina tokį pareiškimą padarytų, jis būtų svarstytinas”.

Anot dienraščio „Kommersant Ukraina“, dvišalis energetinis bendradarbiavimas ir galimas Ukrainos dalyvavimas AE statybos projekte buvo aptartas pirmadienį vykusio prezidentų susitikimo metu.

Šiuo metu planuojama, kad naujos AE statybos projekte, be Lietuvos, dalyvaus Latvija, Estija ir Lenkija. Tiesa, pastaroji yra pareiškusi, kad atsisakys dalyvauti projekte, jei jai nebus parduodamas maždaug trečdalis naujos jėgainės pagaminamos energijos.

Manoma, kad naujosios AE maksimalus galingumas bus iki 3400 megavatų, anksčiau skelbta, kad maksimali AE galia bus 3200 megavatų.

Lietuvai, turinčiai daugiau nei trečdalį AE akcijų, turėtų tekti maždaug 1050 megavatų, estai konkretaus reikiamo kiekio nėra nurodę, o Latvijai reikėtų maždaug 500 būsimos elektrinės galios rezervo.

Mūsų šaliai AE projekte atstovaus nacionalinio investuotojo bendrovė – trijų kompanijų darinys, į kurį įeis valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos energija" ir „Rytų skirstomieji tinklai" (RST) bei privatizuota, „NDX Energijos" valdoma VST. Daugiau nei pusę nacionalinio investuotojo akcijų valdys Vyriausybė.

Lenkijai projekte atstovaus jos energetikos bendrovė PSE, Estijai – „Eesti Energija“, o Latvijai – „Latvenergo“.

V. Juščenka V. Adamkui pareiškęs, kad rimtai ruošiasi Vilniuje spalį vyksiančiai konferencijai energetikos klausimais. Šio renginio metu bus kalbama apie transporto koridoriaus Rytai-Vakarai sukūrimą. Juo norima diversifikuoti Kaspijos energijos šaltinius ir transporto kelius.

Po vizito grįžęs V. Adamkus apie pusvalandį kalbėjosi su Kazachstano prezidentu Nursultanu Nazarbajevu. Šis esą taip pat entuziastingai kalbėjo apie konferenciją ir pažadėjo atvykti, o jei negalės, atsiųsti kitų aukštų pareigūnų. N. Nazarbajevo nuomone, Rusiją reikia įtikinti, kad ši konferencija yra nukreipta ne prieš ją, bei įtikinti dalyvauti sprendžiant energetikos problemas.

Kazachstanas šiuo metu svarsto galimybę statyti naują naftos vamzdyną į Europą ir šį planą žada pristatyti konferencijoje.

V. Adamkaus ir V. Juščenkos susitikimas valstybinėje viloje „Aušra” Forose, kur buvo apgyvendintas V. Adamkus, užtruko apie valandą. Pokalbio metu prezidentai, be kita ko, aptarė ne tik su politika ar energetika susijusius klausimus. Jie esą kalbėjosi ką tik Lietuvoje pasibaigusią jachtų regatą, vyrų krepšinio rinktinės pergalę prieš rusus. „Kommersant Ukraina“ atkreipė dėmesį, kad nors tarpusavyje prezidentai kalbėjosi rusiškai, vėliau vykusioje spaudos konferencijoje V. Adamkus perėjo prie anglų, o V. Juščenka – prie ukrainiečių kalbos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją