Vilniaus centre įsikūrusioje parduotuvėje „Kristiana“ neseniai įvykęs incidentas Airijos lietuviui Sauliui Bružui sujaukė atostogas. Iki šiol vyrui niekas nepaaiškina, kodėl jis su dukra buvo išprašytas iš prabangaus salono.

„Jūs šioje parduotuvėje nepageidaujamas“, – šie „Kristianos“ apsaugos darbuotojo žodžiai 45 metų verslininkui iš Airijos iki šiol neišsitrina iš atminties.

Argumentų nepateikė

Praėjusį penktadienį su 13-mete dukra buvęs Vilniaus futbolo komandos „Žalgiris“ masažuotojas S.Bružas šiame salone ieškojo kvepalų žmonai gimtadienio proga. Tačiau pakilią nuotaiką jam sugadino neįtikėtina situacija.

„Ramiai apžiūrinėjau kvepalus. Su dukra tarėmės, kokius geriausia išrinkti. Staiga prie mūsų priėjo apsaugininkas ir išprašė iš parduotuvės. Kai paprašiau argumentuoti, jis nieko neatsakė. Pasijutau, lyg būčiau koks nusikaltėlis“, – nemalonų įvykį Gedimino prospekte esančioje kosmetikos ir parfumerijos parduotuvėje prisiminė vyras.

Mistiniai failai

Dešimt metų Dubline su žmona Ingrida bei trimis dukromis – 13 metų Rugile, aštuonmete Aire bei penkerių Nicole – gyvenantis S.Bružas į Lietuvą atvyksta kasmet paatostogauti. Tačiau į tokią situaciją, sako, dar nėra pakliuvęs.

„Kaip jaustis prieš dukrą? Apsaugininkas net neprisistatė. Paprašiau, kad pakviestų administratorę. Kai po dvidešimt minučių ji pasirodė, taip pat atsisakė prisistatyti ir tvirtino, jog esu įtrauktas į kažkokius jų failus. Tačiau ką tai reiškia, taip ir nesiteikė paaiškinti“, – filmą „X failai“ primenančią istoriją pasakojo verslininkas.

Parduotuvės personalui vyras bandė paaiškinti, jog šioje parduotuvėje lankosi pirmą kartą. Pasijutęs pažemintas ir apšmeižtas Saulius vis tiek nutarė išsiaiškinti, kas už viso to slypi. Įsigijęs mėgstamiausių žmonos kvepalų „Poisson“ ir tebebūdamas parduotuvėje, vyras kelis kartus bandė skambinti administracijai. Tačiau salono atstovė, anot pašnekovo, tik mandagiai jį išklausė ir pažadėjo paskambinti, kai viską išsiaiškins. Tačiau iki šiol Saulius skambučio taip ir nesulaukė.

„Niekas man nepaaiškino, į kokius failus esu įtrauktas. Jei taip pasakė, turiu teisę žinoti. Gal ir būčiau palikęs viską taip, jei ne ten dalyvavusi dukra. Nenoriu, kad apie mane ji blogai manytų“, – nuogąstavo verslininkas.

Per ilgai užsibuvo

Parduotuvės „Kristiana“ personalo vadovė Astra Špokevičienė prisipažino apie šią situaciją išgirdusi tik iš dienraščio L.T. ir pažadėjo viską išsiaiškinti. Kai po kurio laiko L.T. vėl paprašė pakomentuoti šį incidentą, moteris patikino nieko ypatingo šioje situacijoje neįžvelgianti.

„Žmogus įsigijo prekę, atsiskaitė mokėjimo kortele ir išėjo. Jokios ypatingos situacijos čia nėra. Vienintelis dalykas, kas žmogui galbūt nepatiko, yra tai, jog buvo stebimas kelių darbuotojų ilgesnį laiką. Vien todėl, kad labai ilgai rinkosi prekę ir neišėjo“, – paaiškino salono darbuotoja. Jos teigimu, pirkėjas ilgiau nei valandą apžiūrinėjo kvepalus, juos kilnojo, vaikščiojo po parduotuvę. Tai, anot A.Špokevičienės, ir galėjo pritraukti didesnį nei įprastai apsaugos darbuotojų dėmesį.

„Apsaugininkas priėjo ir paklausė, gal kuo padėti. Vėliau prie kliento priėjo kelios konsultantės. Ir tuo viskas pasibaigė“, – teisinosi pašnekovė.

„Gal žinote, kodėl apsaugos darbuotojas S.Bružui pasakė, kad jis šioje parduotuvėje nepageidaujamas? Gal turite sudarę nepageidaujamų žmonių sąrašą?“ – L.T. paklausė A.Špokevičienės.

„Jokių sąrašų nėra. Supraskite, turime labai daug klientų ir neatkreipsime į kiekvieną dėmesio. Tačiau į šį žmogų buvo atkreiptas dėmesys, nes jis, kaip minėjau, labai ilgai užsibuvo parduotuvėje“, – pasakojo parduotuvės personalo vadovė.

L.T. paklausta, ar yra laiko riba rinktis prekę, moteris pripažino, jog tokios ribos nėra: „Nori nenori prie žmogaus, kuris ilgą laiką užsibūna parduotuvėje, prieini ir paklausi, ar jam reikia pagalbos.“

Apie failus, į kuriuos neva S.Bružas yra įtrauktas, A.Špokevičienė nieko negalėjo pasakyti: „Jokių failų nėra. Gal parduotuvės, kuriose yra atskiri apsaugos skyriai, ir turi žmonių nuotraukų ar panašiai. Tačiau mes tikrai neturime. Todėl nelabai galėčiau šių dalykų komentuoti.“

Ką sau leidžia apsaugininkai?

Kitą ne mažiau intriguojamą istoriją dienraščiui L.T. papasakojo 18 metų klaipėdietė Aurelija B, pasipiktinusi parduotuvės „Drogas” aptarnavimu. Prieš porą mėnesių su dviem draugais, vilkinčiais sportinę aprangą, mergina apsilankė vienoje šio tinklo parduotuvėje gimtajame mieste. Aurelija tikino, jog labai ilgai rinkosi kvepalus, kol rado tai, ko norėjo.

“ Tuomet draugai nuėjo prie kasos, o aš dar nubėgau šio bei to išsirinkti. Staiga pamačiau į parduotuvę įeinančius apsauginius, jų vienas paklausė: „Kas čia vagia?” Pardavėjos pažiūrėjo į mus ir pasakė: „Viskas gerai, nieko nepavogė.” Bet apsaugininkas vis tiek apieškojo mano draugus. Kokią jie turi teisę? Jei esi apsirengęs sportinę aprangą, tai jau vagis? Buvo klaiku”, – pasipiktinusi kalbėjo mergina.

Su keistu apsaugos darbuotojų elgesiu susidūrė ir 56 metų vilnietė Valerija Jonikienė. Moteris prisipažino daugiau kojos nekelsianti į vieną prabangią Gedimino prospekte įsikūrusią batų parduotuvę.

„Šiaip į brangias parduotuves nevaikštau. Tačiau nors kartą norėjau įsigyti gerus, kokybiškus batus. Susitaupiau nemažai, tad nutariau ten užsukti. Ir ką jūs manote? Manęs neįleido“, – pasibaisėjimo neslėpė pašnekovė. Prie kukliai apsirengusios moters, vos tik ji peržengė batų parduotuvės slenkstį, priėjo apsaugos darbuotojas ir pareiškė: „Ponia, geriau eikite, jūs vis tiek čia nepirksite.“ Susigėdusi Valerija nesiginčijo ir apsisukusi išėjo.