Pasiūlymus Valstybės turto fondui (VTF) įteikė "Gazprom" partnerės Lietuvoje dujų prekybos bendrovės "Dujotekana" prezidentas Rimandas Stonys.

"Mūsų siūlymus lėmė ekonominė logika. Juose atsispindi dujų tiekėjo svarba stabiliai ir efektyviai "Lietuvos dujų" veiklai bei mūsų požiūris į privatizuojamos bendrovės būklę ir visos Lietuvos energetikos rinkos perspektyvas", - pranešime spaudai teigė R.Stonys.

Neoficialiomis žiniomis, "Gazprom" už 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų pasiūlė apie 80 mln. litų, arba apie 70 centų už 1 lito nominalios vertės akciją. Jau anksčiau Lietuvos spauda, remdamasi "Gazprom" vadovais, buvo užsiminusi, kad "Gazprom" siūlys tik 70 proc. tos sumos, kurią už tokį pat paketą mokėjo Vokietijos investuotojai.

Vokietijos bendrovių "Ruhrgas" bei "E.ON Energie" susivienijimas šių metų birželį už 34 proc. akcijų paketą sumokėjo 116 mln. litų.

Galutinius pasiūlymus "Gazprom", kuris yra vienintelis konkurso dalyvis, turės pateikti iki lapkričio 20-osios, o baigti sandorį Vyriausybė tikisi iki šių metų pabaigos.

35,49 proc. "Lietuvos dujų" akcijų valdo Vokietijos bendrovių "Ruhrgas" bei "E.ON Energie" susivienijimas, dar 58,36 proc. - Valstybės turto fondas.

Pasak R.Stonio, "Gazprom" ir jo partneriai turi rimtų ketinimų Lietuvos energetikos rinkoje ir yra pasiruošę įgyvendinti ilgalaikius investicijų planus.

"Gazprom", "Dujotekanos" ir JAV bendrovės "Clement Power Venture" konsorciumas jau laimėjo Kauno elektrinės privatizavimo konkursą ir ruošiasi pradėti derybas dėl pirkimo-pardavimo sutarties. Tarp kitų bendrų "Dujotekanos" ir "Gazprom" projektų taip pat yra požeminės dujų saugyklos statyba, naujų dujotiekių tiesimas.

R.Stonys dar kartą patvirtino, kad "Gazprom" ketina perimti kontrolinį "Dujotekanos" akcijų paketą.

"Dujotekana" yra didžiausia gamtinių dujų importuotoja Lietuvoje, užimanti daugiau kaip 40 proc. dujų pardavimo rinkos.

Didžiausiai pasaulyje dujų gavybos bendrovei "Gazprom" tenka apie 23 proc. visos gamtinių dujų gavybos pasaulyje. Patvirtintos jos gamtinių dujų atsargos siekia 18,9 trln. kubinių metrų, o jų vertė - apie 40 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją