Rygos įmonė vilioja supirkimo kainomis

Latvijos pieno perdirbimo įmonė Rygos pieno kombinatas paskelbė apie savo ketinimus Lietuvoje supirkti ES standartus atitinkantį pieną po 98 ct/kg. Kaina viliojanti, nes Lietuvoje vidutinė supirkimo kaina tesiekia 73 ct/kg. Matyt, latviai ne iš gero gyvenimo ieško nišos Lietuvos rinkoje. Neoficialiais duomenimis, Lietuvos įmonės „Pieno žvaigždės“ ir „Rokiškio sūris“ superka net apie 30 proc. Latvijoje pagaminamo pieno. Taigi Latvijos įmonėms pieno žaliavos pradeda trūkti.

„Šiuo metu per dieną galėtume nupirkti apie 200 t pieno. Tariamės su stambiaisiais Lietuvos ūkininkais ir pieno gamintojų kooperatyvais. Pagrindinis reikalavimas – gamintojai iš karto turi pasiūlyti ne mažiau kaip 20–25 t pieno“, – sakė „Valstiečių laikraščio“ pakalbintas Rygos pieno kombinato direktoriaus pavaduotojas žaliavų pirkimui Andris Rava.

Latviai pasiruošę pieną vežti savo įmonės transportu, tačiau neprieštarautų, jeigu pieną į Rygą atvežtų ir Lietuvos kooperatyvai.

„Už išlaidas transportui mes sumokėtume papildomai. Beje, nuo kitų metų pradžios mes planuojame supirkimo kainą didinti iki 300 EUR/t (1037 Lt/t)“, – sako A.Rava.

Gamintojai pasinaudos naujomis aplinkybėmis

„Pieno Lietuvoje ieško ne tik Rygos pieno kombinatas, bet ir dar trys ar keturios stambios Latvijos pieno perdirbimo įmonės“, – sako kooperatyvo „Pieno gėlė“ valdybos pirmininkas Andrejus Stančikas.

Ar pasiūlymai bendradarbiauti vilioja šį kooperatyvą?

„Mes tariamės, yra galimybių, kad dalį superkamo pieno tieksime ir Rygos pieno kombinatui. Tiesa, tariamės ir su kitomis įmonėmis ne tik Latvijoje, bet ir Lenkijoje. Manau, kad pieno sektoriuje perdirbėjų karaliavimo laikas baigiasi, dabar padėtis vis labiau bus palanki pieno gamintojams, ir mes tuo pasinaudosime“, – sako A.Stančikas.

Šiuo metu „Pieno gėlė“ pieną parduoda Latvijos bendrovei „Tukuma“, priklausančiai įmonei Lietuvoje UAB „Varėnos pienelis“ bei AB „Vilkyškių sūris“.

„Supirkimo kaina nebloga – apie 25–30 proc. didesnė nei prieš metus, tačiau Rygos pieno kombinato ir bendrovės „Valmiers“ pasiūlymai mus domina“, – sako A.Stančikas.

Atsargiau latvių planus vertina kooperatyvo „Lietuviškas pienas“ generalinis direktorius Vytautas Lekešys: „Išvadą apie latvių ketinimus padarysiu tik tada, kai latviai imsis konkrečių veiksmų. Kol kas jie tik kojomis trepsi, o realių veiksmų nematau“.

Įvairūs latvių tikslai

Žemės ūkio rūmų Gyvulininkystės skyriaus vedėjas Ovidijus Drūlia galvoja, kad Rygos pieno kombinato ketinimai rimti. „Tačiau neatmetu galimybės, kad latviai turi ir kitokių tikslų. Gal jie savo veiksmais siekia padidinti pieno supirkimo kainas Lietuvos rinkoje ir taip sumažinti „Rokiškio sūrio“ bei „Pieno žvaigždžių“ invaziją Latvijoje?“ – svarsto O.Drūlia.

Tokią išvadą iš tikrųjų galima daryti, nes Rygos pieno kombinatas Lietuvoje dar neįregistravo savo įmonės. Jeigu to nedarys, tai į pagalbą turės pasitelkti Lietuvoje veikiantį pieno gamintojų kooperatyvą.

AB „Pieno žvaigždės“ valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus abejoja latvių pažadais: „Esu gerai išnagrinėjęs Latvijos įmonių galimybes ir labai abejoju, ar jos galėtų pasiūlyti didesnę pieno supirkimo kainą Lietuvoje. Lankiausi Rygos pieno kombinate ir stebėjausi, kad jie dar nebankrutuoja. Įrengimai nepakeisti nuo 1988 m. O juk modernizavimas kainuotų šimtus milijonų litų“.

J.Kvaraciejus teigia suvokiantis latvių nerimą dėl Lietuvos įmonių įsitvirtinimo Latvijos rinkoje.

„Latvijos įmonės silpnos ir nuo lietuviškų atsilikusios apie 10 metų, todėl mes, išgirdę latvių pasiūlymus pirkti pieną Lietuvoje, didelės baimės nejaučiame“, – sako J.Kvaraciejus.

Vieni gins savo rinką, o kiti didins produktų kainas

Latviai siekia lietuvių veržimąsi į savo rinką sustabdyti ir kitais būdais. Rygos pieno kombinato direktoriaus pavaduotojas A.Rava patvirtino, kad Latvijos pieno perdirbėjai įtikino šalies žemės ūkio ministrą ir premjerą kreiptis į Europos Komisiją su prašymu pakeisti išmokų pieno gamintojams skyrimo tvarką.

„Mes siekiame, kad išmokas už kvotinį pieną gautų tik tie Latvijos pieno gamintojai, kurie pieną parduoda Latvijoje veikiančioms perdirbimo įmonėms“, – sako A.Rava.

Taigi Latvijos kooperatyvų nariai, kurie parduoda pieną „Rokiškio sūriui“ ir „Pieno žvaigždėms“, išmokų neturėtų gauti.

„Pieno žvaigždžių“ valdybos pirmininkas Julius Kvaraciejus kategoriškai atmeta latvių pretenzijas.

„Europoje galioja laisvoji rinka, todėl aš neabejoju, kad latvių prašymas bus atmestas“, – sako J.Kvaraciejus.

„Pieno žvaigždžių“ valdybos pirmininkas pridūrė, kad latvių bandymai brangiau nei kitos įmonės Lietuvoje supirkti pieną nesusiję su prieš kelias dienas paskelbtais Lietuvos perdirbimo įmonių paskelbtais planais 10–15 proc. branginti pieno produktus. „Pieno žvaigždės“ šią dovanėlę šalies vartotojams pateiks rugsėjo mėnesį, o „Rokiškio sūris“ – jau šią savaitę.

Ar tiek pat pabrangs ir pieno supirkimo kainos? Į šį klausimą perdirbėjai nelinkę atsakyti.