Valstybinė ne maisto produktų inspekcija (VNMPI) atliko bandymus ir nustatė, kad "VP Market" jau pusmetį prekiauja nesaugiais prietaisais. Daugelis šių gaminių gali užsiliepsnoti ar kitaip sužaloti žmogų. Iš Kinijos importuotą žoliapjovę "Atlant" (gamintojas "Ningbo Sun-Moon"), plaukų džiovintuvą "Domotec" MS-4368 (gamintojas "Small electrics Changin road") ir ventiliatorių "Silver" AMS-1668L (gamintojas nežinomas) nuspręsta "pašalinti iš rinkos ir saugiai sunaikinti".

Anot VNMPI vyriausiojo inspektoriaus Vytauto Jakevičiaus, ruošiamasi paskelbti, kad netinkamas naudoti yra ir "VP Market" importuotas nespalvotas televizorius "Storm pronex" ST-5755 su radijo imtuvu.

Kaip LŽ sakė AB "Vilniaus prekyba" generalinis direktorius Ignas Staškevičius, nustačius, jog kai kurios prekės nesaugios, jos pašalinamos iš prekybos. "Tai dažniausiai būna bandomosios partijos, todėl problemų nekyla", - tikino jis.

Elektros smūgis

Kaip LŽ teigė Jakevičius, kai kurių minėtų gaminių instrukcijose nenurodytos naudojimo taisyklės, vartotojai neįspėjami apie pavojų, kuris kyla naudojantis šiais prietaisais.

"Yra pavojus, kad prietaisas užsidegs, - kalbėdamas apie minėtą nespalvotą televizorių teigė inspektorius. - O dėl ventiliatoriaus, tai kyla pavojus prisiliesti prie atviro kontakto".

Be to, prie ventiliatoriaus trūksta tvirtinimo įtaiso bei kitų detalių, dėl to "galimas elektros smūgis, gaisras ir mechaninis pavojus".

Elektros smūgis gali ištikti ir naudojantis plaukų džiovintuvu "Domotec" arba žoliapjove "Atlant". Nusipirkusiųjų šią žoliapjovę tyko pavojus susižeisti.

Pasak VNMPI atstovo, žoliapjovėje nėra būtino apsauginio mygtuko, todėl užtenka vieno neatsargaus judesio ir prietaisas įsijungs savaime.

Grąžins pinigus

"Pardavėjas turėtų paskelbti, kad pirkėjas gali grąžinti nekokybiškus gaminius", - LŽ sakė inspektorius. Jo manymu, ir neturėdamas kasos čekio pirkėjas gali įrodyti, kad prekę įsigijo būtent toje parduotuvėje, mat prekybos vietos spaudas dedamas ir ant gaminio techninio paso.

"Mes pinigus grąžiname apskritai visiems pirkėjams, jei jie nepatenkinti pirkiniu", - LŽ sakė "Vilniaus prekybos" atstovas. Anot Staškevičiaus, tam prireiks kasos čekio, priešingu atveju teks įrodyti, jog gaminį tikrai importavo "VP Market".

VNMPI skyriai kontroliuoja, ar netinkami naudoti gaminiai pašalinami iš prekybos. Priešingu atveju importuotojų laukia nemažos piniginės baudos. Tačiau importuotojai gali apskritai išvengti nemalonumų, įvežtinių prekių kokybę tikrindami tuo užsiimančiose įmonėse.

Pavojingos kiniškos prekės

Inspekcija nustatė, kad mechaninį pavojų kelia ir elektrinio smūgio gręžtuvas "Atlant". Importuotojas "VP Market" įpareigotas pašalinti šio prietaiso trūkumus ir garantuoti jo saugumą. "Jie turi kreiptis į gamintoją, o šis privalo arba atsiimti gaminį, arba jį sutvarkyti", - LŽ sakė Jakevičius.

Kaip LŽ pasakojo inspekcijos atstovas, nesaugių gaminių ne kartą buvo aptikta ir pas kitus importuotojus. "Daugiausia tai būna kiniškos prekės", - pažymėjo inspektorius. Tačiau jis pripažino, kad ne visos toje šalyje pagamintos prekės yra prastos kokybės: "Kai kurie pigūs gaminiai atitinka visus techninius reikalavimus".

Jo teigimu, inspekcija apmoka tyrimus, jei po jų paaiškėja, kad gaminys buvo kokybiškas, priešingu atveju bandymų išlaidas tenka sumokėti gaminio importuotojui. "Tai gali kainuoti ir 700, ir 2500 litų - tai priklauso nuo tiriamo prietaiso", - aiškino VNMPI atstovas. Pasak jo, ištirti gaminiai vėl grąžinami pardavėjui.