Iki šiol dujas tik laisviesiems vartotojams tiekusi ir dėl pelno maržos tarusis su pirkėjais UAB „Dujotekana" antrąkart apskundė komisiją teismui su prašymu uždrausti jai veikti komisijos vardu , o posėdyje jai atstovaujantis advokatas Kęstutis Švirinas tvirtino, kad VKEKK apskritai neturi įgaliojimų priimti šią metodiką, nes jos kadencija pasibaigė dar balandį, o papildomas prezidento dekretas dėl jos įgaliojimų pratęsimo nepasirašytas, todėl priimta metodika būtų niekinė.

„Į klausimą apie įgaliojimų turėjimą komisija nesugebėjo atsakyti, darau išvadą, kad jie nebežino, ar jie turi įgaliojimus veikti komisijos vardu, ar neturi", – po posėdžio sakė K. Švirinas.

Tuo tarpu VKEKK pirmininkas Vidmantas Jankauskas po posėdžio žurnalistams sakė turintis advokato išaiškinimą, kad komisija gali dirbti tol, kol nėra prezidento pasirašyto dekreto dėl jos atleidimo.

Jis nesiėmė spręsti, kada jau galėtų įsigalioti priimta metodika.

„Aš tikiuosi, kad ji turėtų būti, jei ne nuo spalio, tai nuo lapkričio", – sakė V. Jankauskas.

Daugiausiai nesutarimų kilo dėl komisijos pasiūlytos dujų tiekėjų pelno maržos, ji siūlė leisti uždirbti 5-7 proc., tuo tarpu Ūkio ministerija siūlo 10-11 proc. pelno maržą, o AB „Lietuvos dujos" siekia turėti tokią, kokia ir yra dabar – iki 15 proc. „Dujotekana" dujas tiekia su maždaug 17 proc. antkainiu.

Dar balandį Seimas priėmė daugiau nei trejus metus rengtą Gamtinių dujų įstatymą, tačiau visiškai priešingą nei jam pateikė Vyriausybė. Seimas nusprendė dujų kainas reguliuoti visiems šalies vartotojams, o Vyriausybės teiktame projekte siūlyta dar labiau liberalizuoti rinką ir kainas reguliuoti tik buitiniams vartotojams. Iki tol galiojusiame įstatyme dujų kainos reguliuotos buitiniams ir smulkiesiems dujų vartotojams.

Vyriausybė praėjus porai mėnesių nuo įstatymo priėmimo nusprendė rudenį Seimui teikti įstatymo pataisas, kuriomis vėl dujų kainas siūloma reguliuoti tik buitiniams vartotojams.

Seimui priėmus minėtą įstatymo projektą, premjeras Gediminas Kirkilas tvirtino, kad tai brangins dujas šalies buitiniams vartotojams, be to, anot jo, dujų kainų reguliavimas pažeidžia „Lietuvos dujų" privatizavimo sutartis su Rusijos dujų milžinu „Gazprom".

V. Jankauskas: „Lietuvos dujos" pasinaudos sprendimu

„Jie tikrai tuo pasinaudos ir padidins kainas gyventojams, kurie šildosi ir verda valgyti dujomis, kadangi gyventojams buvo taikoma nuolaida. Aš visada sakydavau, kad tai yra rinkos iškraipymas, nes tie gyventojai, kurių yra pusė milijono, sumoka ne daugiau 10 Lt per mėnesį, o tie, kurie šildosi centralizuotu šildymu, nemato, kad moka už pačias brangiausias dujas. Šilumos vartotojams dujų brangimas bus pats mažiausias, bet tam vartotojui, kuris valgyti verda, dujos turėtų pabrangti daugiau", – po posėdžio dėstė V. Jankauskas.

Be to, anot jo, nuo kitų metų „Gazprom" apskritai brangina dujas visoms Baltijos šalims, nes baigiasi žadėtas pereinamasis laikotarpis ir dujos bus parduodamos Vakarų Europos kainomis atėmus transportavimo išlaidas.

Tačiau VKEKK pirmininkas nemano, kad dėl metodikos priėmimo, „Gazprom" didins tiekiamų dujų kainas Lietuvai.

„Gazprom" turbūt žino, kad Rusijoje visos kainos yra reguliuojamos, mano kolega Rusijos reguliuotas reguliuoja visas kainas, jie turbūt negalvoja, kad Lietuvoje turėtų būti kažkokios išskirtinės sąlygos", – tvirtino V. Jankauskas.

"Lietuvos dujų" komercijos direktorius Joachimas Hockertzas po posėdžio sakė, kad metodikos priėmimas turės įtakos dujų kainų didėjimui, tačiau jis nesiryžo prognozuoti, kiek jos galėtų kilti, nes tai esą priklauso nuo daugelio veiksnių. Anot bendrovės komercijos direktoriaus, apskritai trūko laiko metodikos svarstymui ir diskusijoms.

Siūlė numatyti išimtį „Lietuvos dujoms"

VKEKK narys Jonas Grigas prieš galutinai nusprendžiant dėl metodikos priėmimo siūlė įrašyti eilutę, kad metodika negalioja, jeigu yra valstybiniai įsipareigojimai dujų bendrovės pelno normos reguliavime, pavyzdžiui, „Lietuvos dujų" privatizavimo sutartyje.

Pagal „Lietuvos dujų" privatizavimo sutartį, bendrovė gali taikyti iki 15 proc. antkainį. Tai numatyta iki 2015 metų.

Jis ir jį palaikantis Valdas Lukoševičius balsavo prieš priimtą metodiką. Šie du nariai siūlomi dar vienai komisijos kadencijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją