Kaina neatbaido

Minėtus išgalvotų butų variantus paprašėme įvertinti ir kelių nekilnojamojo turto agentūrų atstovus.

Bendrovės „Nidulus“ vadybininkas Donatas Sarapinas neabejojo, kad didžiausio pasisekimo sulauktų Pašilės gatvėje esantis butas. Pasak jo, daugeliui pirkėjų Pašilės gatvė yra tarsi burtažodis, garantuojantis gerovę. Pageidaujantieji būsto šioje gatvėje kartais nekreipia dėmesio į trūkumus. Nepaisoma net to, kad namas yra senas, blokinis, butas pirmajame aukšte, prastos būklės, reikalaujantis remonto ir turi kitokių trūkumų.

Nepaisoma net ir kainos. Pavyzdžiui, neseniai Pašilės gatvėje parduotas trijų kambarių, 60 kv. m. ploto butas už daugiau kaip 300 tūkst. litų. Už tokią kainą galima įpirkti visiškai įrengtą butą naujos statybos name.

Pasak D.Sarapino, teigiamą Pašilės gatvės įvaizdį suformavo čia stovintys naujesni mūriniai namai. Įtaką daro ir tai, kad ši gatvė yra riba tarp Dainavos rajono ir prestižiniu laikomo Žaliakalnio.

„Nidulus“ atstovo teigimu, kas turi daugiau laiko ir nori pelningai investuoti pinigus, perka butus naujos statybos namuose. Kam reikalingas gyvenamasis plotas tuojau pat, ieško tvarkingo buto prieš 10–20 metų statytuose mūriniuose namuose.

Skelbimui, kuriame siūloma pirkti naujos statybos butą, nekilnojamojo turto specialistas prognozavo antrą vietą pagal populiarumą. Parduoti keturių kambarių butą blokiniame name, pasak D.Sarapino, sunkiausia. „Jei potencialūs pirkėjai pamato, kad tokiame bute reikalingas remontas, kaip mat apsigalvoja“, – pasakojo nekilnojamojo turto agentūros atstovas.

Be to, pasak jo, keturių kambarių butų mažai kam reikia. Tokius renkasi nebent tie, kurie ryžtasi griauti sienas ir didinti erdves. Tačiau daryti tai legaliai blokiniuose namuose labai sudėtinga, nes dauguma sienų yra laikančios, reikia statybos leidimų, kaimynų sutikimo. Jei sienos griaunamos savavališkai, nežinia, ar tokiame bute gyventi saugu. A.Sarapinui teko girdėti, kad Rusijoje, dėl neapdairių savavališkų statybų, sugriuvo blokinis namas.

Lemia išankstinė nuomonė

„Nidulus“ atstovas pasakojo, kad labiau pasiturintys kauniečiai dairosi būsto Centre, Senamiestyje, Žaliakalnyje. Vidutines pajamas turintys pirkėjai paprastai pageidauja ne taip seniai atsiradusių atokesnių rajonų – Kalniečių, Eigulių, Šilainių, Dainavos. Sąrašo pabaigoje – Šančiai, Petrašiūnai, Vilijampolė.

Kauniečiai, kaip pastebi D.Sarapinas, neretai vadovaujasi stereotipais. Pavyzdžiui, dauguma čiumpa butus mūriniuose namuose, nors jie būna statyti prieš 50 metų. Apsigyvenę tokiuose namuose naujakuriai neretai susiduria su senų namų problemomis.

Į Petrašiūnus tebežiūrima kaip į pramonės baubą, nors čia beveik visos gamyklose jau uždarytos. Šiame rajone yra namų, kurie kitoje miesto vietoje būtų greitai išgraibstyti. Vilijampolė daugeliui asocijuojasi su nusikalstamomis grupuotėmis. Dėl to būstai čia keliomis dešimtimis tūkstančių litų pigesni nei, pavyzdžiui, Eiguliuose.

Senesnių, prieš 30–40 metų statytų Kauno rajonų, tokių kaip Dainava, vengia jaunos šeimos, nes čia dažniausiai gyvena pensinio amžiaus senbuviai. Be to, čia vyrauja senesnės statybos blokiniai namai, juose butai labai ankšti.

Pasak D.Sarapino, šiuo metu ne naujos statybos, bet geros kokybės butų pasiūloma retai. Jei pasitaiko labai patrauklus butas, jis nuperkamas labai greitai – maždaug per dvi savaites.

Prioritetus skirstė kitaip

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus“ Kauno biuro Gyvenamojo departamento vadovė Eglė Norkienė mano, kad perkamiausias turėtų būti naujos statybos butas V.Krėvės prospekte. Antrą vietą lenktynėse dėl populiarumo specialistė skyrė Pašilės gatvėje esančiam butui. Trečią – keturių kambarių butui Eiguliuose.

Pasak E.Norkienės, nedidelio ploto keturių kambarių butas prilygsta trijų kambarių butui ir jis būtų gana populiarus.

Pirkėjai paprastai nori, kad butas būtų mūriniame name, ne pirmame ir ne paskutiniame aukšte, nebūtų kampinis. Pageidaujama, kad senesniuose butuose būtų pakeisti langai, vamzdynai.

E.Norkienės teigimu, šiuo metu butai negraibstomi taip karštligiškai, kaip prieš planuotą euro įvedimą, tačiau visiško pirkimo sąstingio irgi nesijaučia. Dauguma butų perkami imant paskolas iš banko. Tai, pasak „Ober-Haus“ atstovės, įrodo, kad bankų siūlomos skolinimosi sąlygos vis dar yra patrauklios.

„Naujos statybos butai tikrai nepigs. Taip pat dar nelaukiama senų namų kainų kritimo“, – padėtį apibūdino E.Norkienė.