Lenkijos prokurorai ketvirtadienį pranešė nustatę, kad dėl vaistų sukeitimo mirė 75 metų asmuo, sirgęs astma.

Iš viso prokurorai tyrė 17 atvejų, kuomet ligoniams vietoje „Corhydron“ buvo suleistas nežinia kaip buteliukuose atsidūręs raumenis atpalaiduojantis preparatas. Visos vaisto serijos su defektais buvo pagamintos iki įmonės privatizavimo. Lenkijos prokurorai iki šiol nerado atsakymo, kaip medikamentai galėjo būti sukeisti.

Mokės kompensacijas

„Mums tai – tragiška žinia“, – BNS teigė „Jelfos“ vadovas Marekas Wojcikowskis.

Anot jo, „Jelfa“ pasirengusi išmokėti visas priklausančias kompensacijas už klaidą, kuri buvo padaryta 2005 m., kai įmonę dar valdė valstybė.

„Daugybę mėnesių taisome buvusio savininko padarytas klaidas. Per metus mums tai pavyko padaryti. Pakeitėme produkcijos procesą ir procedūras, sustiprinome kokybės kontrolę, rūpinamės kiekvienu produktu, laikomės griežtų normų“, – kalbėjo M.Wojcikowskis.

Šių metų pradžioje „Jelfa“ buvo gavusi apie 1,348 mln. litų privačių asmenų pretenzijų dėl „Corhydron“ vaisto.

Prognozės optimistiškos

Dar prieš prokurorų verdiktą įmonės finansinių rodiklių augimą prognozavęs Kauno „Sanito“ generalinis direktorius Saulius Jurgelėnas nuomonės keisti neketina.

„Niekas nepasikeitė. Prokurorų tyrimas dar nebaigtas, o jeigu ir bus ieškinių, finansiškai įmonė nenukentės“, – tikino S.Jurgelėnas. Jis pabrėžė, kad Lenkijos farmacijos įmonė yra apdraudusi civilinę atsakomybę iki 4,495 mln. litų.

Pernykštis skandalas „Jelfos“ įmonei atnešė nemažai nuostolių, tačiau šiemet jau skaičiuojamas pelnas. Iš prekybos vaistu „Corhydron“ „Jelfa“ Lenkijoje gauna apie 9 proc. pajamų.

Didžiausia Lietuvoje farmacijos bendrovė „Sanitas“, valdanti Slovakijos farmacijos gamyklą „Hoechst-Biotika“ ir Lenkijos farmacijos įmonę „Jelfa“, šių metų pirmąjį pusmetį uždirbo 22 mln. litų konsoliduotojo grynojo pelno. Vien šiemet birželį „Sanito“ grynasis pelnas sudarė 6,5 mln. litų. Pernai įmonių grupė patyrė 13,264 mln. litų nuostolių.

„Sanitas“ šiemet planuoja uždirbti 34,3 mln. litų grynojo pelno.

Investuotojų neišgąsdins

Finansų maklerio įmonės „Finasta“ direktorius Dalius Kaziūnas vakar „Kauno dieną“ tikino, kad žinia apie „Sanitui“ gresiančią atsakomybę bendrovės akcijų kainai įtakos greičiausiai neturės.

„Bendrovė yra deklaravusi, kad turi civilinį draudimą, vadinasi, finansinių nuostolių nepatirs. Tai svarbiausia investuotojams. Vis dėlto dėl emocinio faktoriaus „Sanito“ akcijos gali kiek atpigti“, – svarstė D.Kaziūnas.

Šiemet pelningai dirbančio Kauno „Sanito“ akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Oficialiajame sąraše.