Šie siūlomi pakeitimai ypač papiktino Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociaciją (LSVPA). Jos pirmininkė Zita Sorokienė DELFI sakė, kad taip paprasčiausiai siekiama suvaržyti smulkųjį verslą ir dalį turinčių verslo liudijimus grąžinti į samdomus darbuotojus.

„Yra kirpėjų, kurie atvažiuoja į namus, tai dabar jie nebeturės teisės važiuoti, šiais laikais įrankius juk galima dezinfekuoti, į krepšį susimesti ir atvažiuoti pas klientą. Tas pats yra ir su automobilių remontu“, – aiškino pašnekovė. Jos manymu, šis reikalavimas skatins šešėlinį verslą.

Projekte siūloma „patentininkams“ neleisti atlikti sudėtingų statybos darbų, tačiau, anot LSVPA pirmininkės, jiems „belieka tik daržines statyti“. Taisyklių pakeitime numatoma leisti statyti nesudėtingus statinius, tačiau anksčiau tokių ribojimų nebuvo.

„Žmogus neturėtų galimybių nei namo statyti“, – sakė ji.

Z. Sorokienę piktina ir siūlymas leisti „patentininkams“ savo paslaugas teikti tik gyventojams, nors šiuo metu jie gali dirbti ir su įmonėmis, jei jų veiklos nesutampa.

Tuo tarpu Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Giedrė Balčytytė kritiką dėl konkrečios veiklos vietos nustatymo atremia tvirtindama, kad tai susiję ne tik su mokesčiais, bet ir kitais reikalavimais, susijusiais su vykdoma veikla, kontrolės efektyvumu, pavyzdžiui, automobilių servisuose būtina prižiūrėti, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų.

Jos teigimu, peržiūrėti statybinės veiklos rūšių, kuriomis gali verstis „patentininkai“, sąrašą būtina todėl, kad sudėtingų bei ypatingų pastatų statyba reikalauja aukštos kvalifikacijos ir didelės finansinės bei garantinės atsakomybės.

“Veikla, susijusi su ypatingų, sudėtingų statinių statyba ir kitais darbais reikalauja labai aukštos kvalifikacijos, taip pat didesnės atsakomybės, tiek finansine, tiek garantine prasme“, – DELFI aiškino G. Balčytytė.

Vienintelis siūlymas, dėl kurio nė viena pusė priekaištų neturi, yra siūlymas diferencijuoti verslo liudijimų kainas darbams didžiuosiuose miestuose ir rajonuose.

Statybos bendrovės ne kartą skundėsi, kad su „patentininkais“ konkuruoti yra labai sunku, nes jų sumokami mokesčiai skiriasi, o daugelis kvalifikuotų statybininkų mieliau renkasi darbą su verslo liudijimu nei statybos bendrovėje.

Planuojama, kad šie taisyklių pakeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio.

LSVPA duomenimis, daugiausiai verslo liudijimų Lietuvoje išduodama prekybos ir statybos darbams. Šiuo metu iš viso yra 94 veiklos, kurioms galima įsigyti verslo liudijimą. Verslo liudijimų kainas nustato savivaldybės, o pigiausias, anot Z. Sorokienės, kainuoja 400 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją