Beje, aukštas svečias po susitikimo vykusioje spaudos konferencijoje su žurnalistais pasisveikino lietuviškai.

Nori vieningos politikos energetikos srityje

“Mano griežtas požiūris yra toks – esame už vienos atominės statybą, tai yra mūsų bendras tikslas, negalime sustoti, nepaisant to, ar statysime kartu su Lenkija, ar lauksime, kol ji išpręs vidines problemas, - pažymėjo naujasis Latvijos prezidentas. – Turime tęsti konsultacijas šiuo klausimu – ir dvišales, ir daugiašales. Negalime atsidurti situacijoje, kai viena valstybė pritrūks energijos”.

Anot V. Adamkaus, per šį pokalbį buvo sutarta, kad Baltijos valstybių ir Lenkijos susitarimas dėl naujos atominės elektrinės yra “tvirtas, būtinas ir kad jis bus įgyvendintas”.

Jis priminė anksčiau gavęs Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio patikinimą, kad ši šalis nemato jokių kliūčių projektui įgyvendinti.

Praėjusią savaitę planuotas, bet neįvykęs komunikato dėl jėgainės statybos pasirašymas esą neturi nieko bendro su pačiu projekto įgyvendinimu.

Kaip buvo skelbta, Lenkijos premjeras Jaroslawas Kaczynskis negalėjo dalyvauti praėjusį penktadienį vykusiose trijų Baltijos šalių ir Lenkijos derybose dėl naujos atominės elektrinės statybos. Premjeras esą neatvyko dėl problemų valdančiojoje partijoje.

Baltijos šalių premjerai sutartinai tvirtino duodantys nurodymą savo energetikos kompanijoms derėtis derybose dėl jėgainės statybos, tačiau oficialus komunikatas dėl atominės elektrinės statybos liko nepasirašytas.

“Visi reikalingi pasikalbėjimai vyks toliau”, - pabrėžė V. Adamkus. Anot jo, pagrindinis tikslas yra susijungti su Skandinavija energetikos sistema, o per elektros tiltą su Lenkiją išeiti į Vakarų Europą ir taip užtikrinti ne tik energetinę, bet ir politinę nepriklausomybę.

Kaip per spaudos konferenciją pažymėjo V.Zatleris, “svarbiausias dalykas – vieninga politika energetikos srityje”.

Paklaustas, ar projekte galėtų dalyvauti Rusijos kompanijos, V. Adamkus teigė, jog visiems turėtų būti sudarytos vienodos galimybės: “Visiems esame atviri, jei jie ateina su vienu ir tuo pačiu tikslu – siekti, kad šitame regione būtų užtikrinta galimybė plėstis energetikos srityje. Iš anksto mes niekam neužtrenkiame durų tiems, kurie ateina su gera valia. Jei tokia valia būtų išreikšta kitų valstybių, nemanau, kad užtrenktume duris, o būtume atviri pasikalbėjimams”.

Seimas jau priėmė Atominės elektrinės įstatymą, kuriame numatyta, kad Lietuvai teks 34 proc. naujosios jėgainės akcijų. Planuojama, kad likusios šalys gaus po 22 proc. akcijų.

Lietuvai šiame projekte atstovaus nacionalinio investuotojo bendrovė – trijų kompanijų darinys, į kurį įeis valstybės valdomos AB „Lietuvos energija" ir AB „Rytų skirstomieji tinklai" (RST) bei privatizuotoji „NDX Energijos" valdoma AB VST.

Lenkijai projekte atstovaus jos energetikos bendrovė PSE, Estijai – „Eesti Energia", o Latvijai –"Latvenergo".

Optimistiniu vertinimu, elektrą naujoji jėgainė pradės tiekti 2015 metais.

Pasisveikino lietuviškai

Vos prieš kelias dienas pareigas pradėjęs eiti V. Zatleras į Lietuvą su vizitu atvyko pirmą kartą. Tiesa, prieš tai jis suspėjo apsilankyti Taline. Kaip pažymėjo Lietuvos vadovas, susitikimas su svečiu buvo itin šiltas ir malonus.

“Sudarėme artimo bendradarbiavimo ryšius, kurie ypač reikalingi tarptautinėje diplomatijoje, kuomet turime bendrus tikslus”, - kalbėjo V. Adamkus.

Anot jo, Lietuva ir Latvija turėtų stiprinti kultūrinį bendradarbiavimą, kad būtų galima puoselėti ir saugoti baltų paveldą, taip pat – akademinius ryšius.

Per susitikimą taip pat buvo aptarta kova su išpuoliais interneto erdvėje. Ji ypač aktuali tapo po to, kai Estijoje, kilus konfliktui dėl Bronzinio kario paminklo perkėlimo, buvo įsilaužta į valdžios institucijų tinklalapius.

V. Adamkus taip pat pabrėžė, kad Baltijos šalys turėtų būti vieningos, jei nori būti girdimos Europos Sąjungoje.

Į klausimą, kada gali būti ratifikuota Lietuvos ir Latvijos jūros siena, svečias tiesiai neatsakė, pažymėjęs, kad latviai tikisi apginti savo griežtą poziciją ir kad ši problema turi būti sprendžiama.

“Turiu vilties, kad šis klausimas pajudės iš mirties taško. Mes esame atlikę viską, kas reikalinga, net iki referendumo ribos. Tikiuosi, kad rasime sprendimą ir čia”, - savo ruožtu pridėjo V. Adamkus.

Beje, pirmoji V. Zatlero spaudos konferencijoje ištarta frazė priminė žodžius, kuriais latviai pasveikino Lietuvą per Eurovizijos konkursą. “Labą dieną, braliukas!” – puikiai nusiteikęs, pasisveikino svečias.

Latvijos grupės „Cosmos“ narys Janis Šipkevics, per Euroviziją pranešdamas šios šalies balsavimo rezultatus, tarė: „Ir dešimt taškų... „braliukas“ Lietuvai!“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją