"Yra tam tikra rizika, kad projekto įgyvendinimo eigoje gali susidaryti situacija, jog bankai suteikdami milžiniško dydžio sindikuotą paskolą ( Lietuvos dalis šiame projekte yra 7,5 mlrd. litų), gali prašyti iš Vyriausybės, kad paskolos grąžinimui būtų teikiama Vyriausybės garantija", - sako valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Rengiant Ignalinos atominės elektrinės projektą buvo nuspręsta sujungti valstybines ir privačias energetikos įmones, kad šios taptų pajėgios finansuoti didžiulį projektą. Jei bus reikalingos Vyriausybės garantijos, už privačios bendrovės verslo sėkmę laiduos valstybė.

Ūkio ministras atmeta valstybės kontrolierės pastabas ir tikina, kad valstybės garantijos tikrai neprireiks.

"Manyčiau, kad valstybės kontrolierė tai pasakė nepakankamai įsigilinusi į projektą, į tą medžiagą, kurį atlikta tiriant alternatyvas, koks turėtų būti suidaromas nacionalinis investuotojas. Būtent paieškos per keturias alternatyvas - sukonstruoti tokį nacionalinį investuotoją, kuris pats galėtų finansuoti Lietuvos dalį naujoje atominėje elektrinėje ir buvo pagrindinis mūsų tikslas", - sako V.Navickas.

Projekte dalyvaujančios privačios bendrovės VST savininkai praėjusią savaitę pristeigė naujų bendrovių. Rinkos stebėtojai spėja, kad taip bandoma sumažinti investuotojo riziką. Pasak ekspertų, elektrinės statybos modelis sukurtas taip, kad didelė finansavimo dalis bus padengiama ne iš skolintų lėšų, o iš antpelnių, surinktų iš vartotojų.

"Valdžia bet kuriuo atveju tą garantiją suteikia, tik galbūt ne skolinimosi stadijoje, o, sakykim, pačio verslo projekto vykdymo stadijoje. Kadangi elektrinė bus orientuota į eksportą ir, tarkime, dėl kokių nors priežasčių nepavyks to eksporto vykdyti arba galima bus pardavinėti elektrą už savikainą", - sako ekonomikos ekspertas Raimundas Kuodis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją