Tokią "VP Market" reakciją sukėlė gana aštrūs "Iki" vadovų pareiškimai apie Mokesčių inspekcijos sprendimą sugrąžinti "VP Market" bendrovei 76,6 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio (PVM), sumokėto atlikus nekilnojamojo turto sandorius.

"Mes šią istoriją įvertinome kaip didžiulį skandalą, kurio valdžia iš pradžių nenorėjo pastebėti. Tačiau dabar situacija pradėjo keistis - medžiagą apie PVM grąžinimą tirs Generalinė prokuratūra", - vakar sakė "Iki" finansų direktorius Aidas Mackevičius.

"VP Market", nupirkusi nekilnojamąjį turtą iš invalidų draugijai "Spindulys" priklausančios bendrovės "Optimali investicija", pretendavo iš biudžeto susigrąžinti 103 mln. litų PVM.

Mokesčių inspekcija nustatė, kad kai kurios bendrovės pretenzijos nepagrįstos, bet didžiąją dalį reikalaujamos sumos - 76,6 mln. litų nutarė grąžinti. Be to, "VP Market" bendrovei už rastus pažeidimus skirta 2,7 mln. litų bauda.

Šią savaitę į "VP Market" bandymo susigrąžinti PVM istoriją įsikišo ir įstatymų leidžiamoji valdžia. Seimo Antikorupcijos komisija paprašė prokuratūros įvertinti, ar "VP Market" ir "Optimalios investicijos" sandoriai yra teisėti.

Be to, vakar Seimas panaikino PVM įstatymo lengvatą, pagal kurią neįgaliųjų organizacijai priklausančioms įmonėms leidžiama nemokėti PVM. Finansų ministerijos manymu, PVM lengvata taikytina tik toms įmonėms, kurios realiai įdarbina neįgalius asmenis.

Savo ruožtu į valdžios institucijas kreipėsi ir "Iki" prekybos tinklas, kurio vadovai pareiškė susirūpinimą dėl "VP Market" ir "Optimalios investicijos" sandorio.

Tarsi reaguodama į keliamą šurmulį dėl PVM grąžinimo istorijos, "VP Market" praėjusią savaitę įgėlė "Iki" prekybos tinklui, "T Market" parduotuvėse pradėjusi po 40 litų platinti bilietus į populiarios norvegų grupės "a-ha" koncertą.

Renginį savo 10 metų veiklos proga pristato būtent "Iki", turinti išskirtinę teisę platinti bilietus. "Iki" parduotuvėse bilietai šiuo metu kainuoja gerokai brangiau nei juos siūlo "T Market".

Tokius konkurentų veiksmus "Iki" apskundė Konkurencijos tarybai, kaltindama "VP Market" nesąžininga konkurencija. Tačiau Konkurencijos taryba nutarė tyrimo nepradėti.

Tarybos teigimu, jai priklauso tirti tik tuos atvejus, kai yra pažeisti daugelio ūkio subjektų bei vartotojų interesai. Šiuo atveju vartotojai nenukentėjo, o ginčas vyksta tik tarp dviejų ūkio subjektų, tad jie savo interesus gali ginti teisme.

Savo ruožtu "VP Market", "Iki" tinklą išvadinusi "prekybos "Williams'ais", viešai pareiškė, kad šios prekybos sistemos veikla išskaidyta po atskiras bendroves, be to, "Iki" bankroto atveju Lietuvos tiekėjai neturėtų jokių šansų nukreipti išieškojimą į pastatus.

Tačiau į klausimą, ar iš tiesų "Iki" prekybos sistemai pranašauja bankrotą, "VP Market" vykdomasis direktorius Ignas Staškevičius tiesiai neatsakė. Kita vertus, jis sakė manąs, jog itin konkurencingoje Lietuvos mažmeninės prekybos rinkoje galima prognozuoti kai kurių prekybos tinklų pasitraukimą iš rinkos.

"Iki" finansų vadovas A.Mackevičius nenorėjo komentuoti konkurentų mestų kaltinimų ir palyginimo su "Williams" bendrove: "Mūsų nuomone, pirkėjai, tiekėjai ir kiti verslo partneriai puikiai žino, kas yra kas Lietuvoje".