V. Adamkus taip pat paragino Vyriausybę ryžtingiau racionalizuoti išlaidas ir imtis griežtesnių fiskalinių priemonių, kad suvaldytų infliaciją. „Kad Europos Sąjungos lėšos pagerintų konkurencingumą ir pirmiausia - viešojo sektoriaus našumą, turime labai atsakingai ir atsargiai su jomis elgtis“, - kalbėjo šalies vadovas.

Šalies vadovas planuoja savo nuomonę išsakyti socialdemokratų lyderiui ministrui pirmininkui Gediminui Kirkilui.

Šįryt „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjęs premjeras sakė ir toliau manantis, kad šie mokesčiai socialiai teisingi.

„Progresiniai mokesčiai egzistuoja absoliučiai daugumoje ES šalių. Kitaip sakant, tik keturiose jų nėra, t. y. Latvijoje, Estijoje, Lietuvoje ir Slovėnijoje. Visose kitose šalyse, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, taip pat yra bent du trys skirtingi tarifai. Progresinis mokestis yra laikomas socialiai teisingesniu“, - sako G.Kirkilas.

Paklaustas, ar, įvedus progresinius mokesčius, nebus padidinta mokesčių našta uždirbantiems daugiausiai, premjeras teigė, esą „tokio plano nėra“. „Mokestis tiems, kurie uždirba daugiau nei 1000 litų, šiuo atveju išliktų toks pats, bet bendra mokesčių našta sumažėtų“, – tvirtino premjeras.

Tuo tarpu Lietuvos profsąjungų konfederacija (LPSK) siūlo taikyti 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą pajamoms, kurios mažesnės negu vienas vidutinis darbo užmokestis, o asmenims gaunantiems daugiau palikti galiojantį gyventojų pajamų mokestį.

Šiuo metu siūlomas 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio tarifas pirmam 1000 litų, LPSK nuomone, bus nepakankamai efektyvus. LPSK taip pat siūlo svarstant GPM mažinimą kartu spręsti ir neapmokestinamo pajamų minimumo didinimo klausimą.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko Artūro Černiausko teigimu, taip nedidėtų atotrūkis tarp gaunančių vidutines pajamas ir daugiau uždirbančių asmenų, formuotųsi stiprus vidurinis sluoksnis.

DELFI jau skelbė, kad LSDP frakcija Seime siūlo nuo kitų metų šalyje įvesti progresinius mokesčius. Siūloma 15 proc. Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu apmokestinti pirmąjį uždirbamą 1000 Lt, o likusiai sumai taikyti 27 proc. GPM tarifą.

Antruoju variantu siūlyta GPM tarifą palikti 27 proc. tiems, kurie uždirba daugiau nei vidutiniškai, o uždirbantiems mažiau taikyti 15 proc. GPM.

Socdemų idėjoms dėl progresinių mokesčių prieštarauja Lietuvos pramonininkų konfederacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją