"Šiukšliavežiai atliekų Senamiestyje neveža dienų dienas. Šv. Stepono gatvėje konteineriai buvo taip perpildyti, kad žmonės tiesiog prie jų ėmė krauti atliekas keliais sluoksniais. Šiukšles vežančios bendrovės "VSA Vilnius" šiukšliavežiai sekmadienio paryčiais šiukšles iš konteinerių išvežė, bet viską, kas voliojosi aplink konteinerius, taip ir paliko. Jaučiuosi, lyg gyvenčiau Rio de Žaneiro lūšnynų kvartale", - "15min" skundėsi vilnietė Neringa.

Moteris tvirtino ne kartą ir šiukšliavežiams skambinusi, bet jie esą į gyventojų skambučius nereagavo. Pasak jos, gyventojai netgi svarsto nemokėti už atliekų išvežimą, jei bendrovė su jais į jokias kalbas nesileidžia.

Panašių skundų iš Senamiestyje ir centre gyvenančių vilniečių redakcija pastaruoju metu sulaukia kone kasdien. Tačiau gyventojų skunduose nuolat figūruojančios bendrovės "VSA Vilnius" generalinis direktorius Robertas Notkus esamą situaciją komentuoti atsisakė.

Vasarą gyvenamuosiuose rajonuose besivoliojančios šiukšlės kelia nerimą ir medikams. "Aišku, tai antisanitarinės sąlygos. Išvartytos šiukšlės kelia smarvę ir pritraukia muses bei valkataujančias kates. Be abejo, jeigu prie atliekų nelįsi, rankomis jų neliesi, tiesioginės grėsmės jos nekelia", - sakė Vilniaus Visuomenės sveikatos centro gydytoja higienistė Enrika Saplytė.

Jos teigimu, jei šiukšlės būtų nevežamos savaičių savaitėmis, gali pradėti veistis įvairias ligas platinantys graužikai. Tačiau, nepaisant pasipiktinusių gyventojų skundų žiniasklaidai, nei savivaldybė, nei bendrovė "Senamiesčio ūkis" nusiskundimų bendrovės "VSA Vilnius" darbu tvirtino negirdėję.

"Turėjome problemų su bendrove "Ecoservice", buvome juos net į savivaldybę pasikvietę, žadėjo pasitaisyti. Bet skundai dėl jūsų minimos bendrovės mūsų nepasiekė", - kalbėjo savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vedėjas Juozas Gedvilas. Jis dėl Senamiesčio problemų patarė kreiptis į "Senamiesčio ūkį". Šios bendrovės direktorius Kęstutis Umbrasas sakė jokių nusiskundimų dėl "VSA Vilnius" paslaugų neturintis. Ar "Senamiesčio ūkis" pasirašys naują sutartį su šia bendrove, taip pat kol kas neaišku.

"Šiuo metu ruošiamės supažindinti gyventojus su naujomis atliekų tvarkymo taisyklėmis ir įkainiais, tuomet pasirinksime su kuo pasirašyti atliekų tvarkymo sutartį", - teigė K.Umbrasas. Komentuodamas esamą atliekų tvarkymo bendrovių darbą mieste, Miesto ūkio skyriaus vedėjas J.Gedvilas pabrėžė, kad šiandien dar galioja ir senos su atliekų vežimo bendrovėmis pasirašytos sutartys. "Gyventojams atstovaujančios bendrovės per du mėnesius turėtų pasirašyti naujas sutartis", - sakė J.Gedvilas.

Pagal naująsias atliekų tvarkymo taisykles, anot J.Gedvilo, gyventojai už šiukšlių išvežimą mokės pagal kiekį. Manoma, kad tokia tvarka paskatins gyventojus rūšiuoti šiukšles ir nemesti jų į bendrus buitinių atliekų konteinerius. Tiesa, nepaisant pereinamojo laikotarpio, anot J.Gedvilo, gyventojai neturėtų kentėti. Šiukšlės turėtų būti vežamos, kaip numato anksčiau pasirašytos sutartys. Savivaldybės atstovas pridūrė, kad atliekų vežėjai privalo išvežti ne tik šiukšles, esančias konteineryje, bet ir tai, kas sumesta aplink.