„Darbo grupė du variantus rytoj frakcijoje siūlys. Tiems asmenims, kurie gauna iki 1000 Lt, taikyti 15 proc. gyventojų pajamų mokesčių tarifą, tie, kurie gauna daugiau, nuo 1001 Lt gal reikėtų mokėti 27 proc. Vienas dar variantas paruoštas, kad gal ir 24 proc., bet reikia žiūrėti į nacionalinio biudžeto pajamas. Kodėl iškart klausimas kiltų apie 27 proc.?

Nes jau yra įstatymas priimtas, kad nuo sausio 1 d. turėtų galioti 24 proc. gyventojų pajamų mokestis. Jeigu mes išvesime vidurkį, asmuo, kuris gauna apie 5000 Lt, nuo pirmo tūkstančio mokėtų 15 proc., tai vidurkis išeina 23 su trupučiu procentinio punkto. Vadinasi, teisėti lūkesčiai būtų lyg ir įgyvendinti. Jeigu mes paliktume 15 ir 27 proc., faktiškai galėtume kalbėti, kad didelių praradimų tiek savivaldybės, tiek sveikatos draudimo fondas neturėtų“, – „Žinių radijui“ sakė J.Lionginas.

Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė pritaria, kad preliminarus darbo grupės siūlomas pajamų mokesčio variantas nekainuos biudžetui daugiau nei pajamų mokesčio sumažinimas visiems iki 24 proc.

„Poveikis yra panašus, kaip ir sumažinus tarifą iki 24 proc. visiems. Yra šioks toks skirtumas, bet tikrai nedidelis. Iš tikrųjų turint mintyje, kad dar koreguosis makrorodikliai rudenį, galimas dalykas, kad biudžetas tikrai nenukentėtų labiau. Mes tokią atsargią prielaidą darome, kad poveikis būtų labai panašus“, – teigė I. Šimonytė.