„Ekrano“ skolos kreditoriams siekia 299 milijonus litų, buvusiems darbuotojams įsiskolinimas yra 9,3 milijono lių. Nuo praėjusių metų pavasario skola darbuotojams sumažėjo 52 procentais, tačiau pinigus mokėjo ne bendrovė, o Valstybės garantinis fondas.

Birželio mėnesį vyksiančiose varžytinėse pradinė „Ekrano“ turto kaina skelbiama 300 milijonų litų, tačiau rinkos analitikai neatmeta, kad pirkėjams pavyks gerokai ją numušti. Nepriklausomi ekspertai, kreditorių užsakyti atlikę tyrimą, „Ekrano“ ilgalaikį ir trumpalaikį turtą įvertino tik 67 milijonais litų.

AB „Ekranas“ laisvųjų profesinių sąjungų pirmininkė Liucija Mikulėnienė neslepia susirūpinimo, kad pardavus turtą iš varžytinių skola pirmiausia bus atiduoda komerciniams bankams, o darbuotojams nieko neliks.

„Mano žiniomis, kol bankrutavusi įmonė neatsiskaito su didžiaisiais kreditoriais, negali mokėti skolų darbuotojams. Jei tikrai atsiskaitymai su kreditoriais vyks tokia tvarka, pagalbos prašysime Seimo narių, kreipsimės į Algirdą Sysą ir Julių Dautartą. Galbūt jie padės pakoreguoti tvarką, kad pirmiausia skolos būtų išmokėtos darbuotojams. Tikimės, kad toks paprastas mūsų noras neliks nesuprastas“, – „Sekundei“ teigė L.Mikulėnienė.

Laisvųjų profesinių sąjungų pirmininkė sakė besibaiminanti, kad buvusiems darbuotojams bus išmokėta tik dalis skolų, o likusių pinigų jie taip ir neatgaus.

„Ekrano“ bankroto administratorius Gintaras Gelčys patikino, kad iš varžytinių pardavus bankrutavusios gamyklos turtą pirmiausia bus atsiskaitoma su darbininkais, nes jie laikomi pirmos eilės kreditoriais. Pirmosios „Ekrano“ nekilnojamojo turto varžytinės vyks birželio mėnesį. Pasak bankroto administratoriaus, jomis jau domisi ir Lietuvos, ir užsienio investuotojai.

„Jei pavyks „Ekrano“ turtą parduoti už tiek, kiek tikimasi, su darbuotojais bus visiškai atsiskaityta“, – tvirtino G.Gelčys.