Tačiau net ir daugiau pinigų išleisiantiems vasarotojams kurorte bus pasiūlytos vos kelios naujos pramogos.

Nakvynė - brangesnė

Palanga vasaros sezoną oficialiai pradėjo prieš tris savaites, tačiau poilsiautojai ėmė plūsti tik pastarosiomis dienomis. Todėl daugelis viešbučių, kavinių vis dar taiko nesezonines kainas.

Šiuo metu rasti padorią nakvynę Palangoje galima ir už 25 litus. Tiek parai kainuoja vienvietis kambarys privačiame sektoriuje. Palangos pakeles nutūpusios ir autobusų stotį okupavusios močiutės poilsiautojams nakvynę siūlo ir už 5 - 15 litų.

Privačiai kambarius nuomojantys palangiškiai kviečia dviviečiuose kambariuose parai apsistoti už 30 - 50 litų, triviečiuose ir keturviečiuose - už 45 - 50 litų. Norintiesiems poilsiauti arčiau jūros ar apartamentuose už nakvynę gali tekti sumokėti ir per 200 litų.

Palangos viešbučiuose pigiausia nakvynė - 80, brangiausia - 1 tūkst. 200 litų.

Anot kurorto Turizmo informacijos centro direktorės Alos Valužienės, poilsiautojai mieliausiai renkasi 3 žvaigždučių viešbučius, kuriuose parai galima apsistoti už 120 - 160 litų.

Kainos viešbučiuose kils birželio pradžioje. Jos bus didesnės nei praėjusiais metais - apgyvendinimo paslaugos pabrangs iki 10 proc.

Visuomeninės organizacijos “Svetingas šeimininkas”, vienijančios privačiai kambarius nuomojančius palangiškius, pirmininkės Irenos Švanienės teigimu, nakvynės kainos privačiame sektoriuje nesikeis.

“Pabranginti nakvynę galima, nes išlaidos didėja. Tačiau, kas brangiau mokės?” - klausė I.Švanienė.

Palangoje šiemet apgyvendinimo vietų padaugėjo. Didžiausia naujovė - už beveik 800 tūkst. litų rekonstruoti 124 vietų Jaunimo nakvynės namai.

Juose visi kambariai yra keturviečiai. Kiekviename įrengtas dušas su tualetu, veikia šaldytuvas, televizorius.

Vasarą para Jaunimo nakvynės namuose kainuoja 46, ne sezono metu - 26 litus.

Kurorte taip pat atidaryti dar keli nauji viešbučiai, kuriuose - per 100 nakvynės vietų.

Isterija dėl atlyginimų

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintautas Rekašius neslėpė, kad viešojo maitinimo įstaigos klientus pasitiks didesnėmis patiekalų ir gėrimų kainomis. “Didžiausią įtaką tam turi sukelta isterija dėl darbuotojų atlyginimų. Be to, padidėjo kuro, dujų, maisto produktų kainos”, - argumentavo G.Rekašius.

Tačiau paklaustas, kiek gali pabrangti maistas ir gėrimai, palangiškis nesiryžo įvardyti. Anot jo, tai - kiekvieno verslininko reikalas. Centrinėje J.Basanavičiaus gatvėje, paplūdimiuose esančiose kavinėse kainų šuolis gali būti labai ryškus.

Juo labiau kad vietas kavinėms paplūdimiuose iš savivaldybės nuomojantys verslininkai šiemet už jas sumokės rekordines sumas. Pavyzdžiui, už tai, kad netoli tilto paplūdimyje galėtų pasistatyti lauko kavinę, palangiškis verslininkas per metus į miesto biudžetą privalės pervesti per 50 tūkst. litų.

Palangoje šią vasarą veiks du nauji pramogų kompleksai. J.Basanavičiaus gatvėje, rekonstruotame pastate “Vila Aldona”, atidarytas pramogų centras “Pramogų bankas”, kuriame veikia naktinis klubas, barai ir lošimo namai. Tai jau trečiasis toks įmonių grupės “Nesė Group” valdomas laisvalaikio kompleksas Lietuvoje. “Nesė Group” investicijos į Palangos “Pramogų banką” sieks 7 mln. 800 tūkst. litų.

J.Basanavičiaus gatvėje, buvusiame restorane “Vasara”, duris atvėrė ir pramogų centras “Honolulu”. Naujajame pramogų centre veikia havajietiško stiliaus naktinis klubas “Honolulu”, disko klubas, picerija ir kokteilių baras.

Naujų mokesčių nebus

Šią vasarą kurorte bus pasiūlytos kelios naujos pramogos. Poilsiautojai galės užsisakyti ekskursijas po miestą elektromobiliais. Palangoje taip pat sparčiai populiarėja dar viena nauja transporto priemonė - vadinamieji glaideriai. Jie nuomojami J.Basanavičiaus gatvėje. Valanda pasivažinėti kainuoja 30 litų.

Tačiau kaip ir kasmet Palanga labiausiai poilsiautojus tikisi privilioti jūra, smėliu ir geru oru. Daugiausia laiko paplūdimyje praleidžiantys poilsiautojai nedžiūgaus, nes ir šiemet pliažuose nebus pakankamai tualetų.

Nors Palangos valdžia žadėjo paplūdimiuose pastatyti šešis naujus tualetus su dušais, užtrukus paslaugos pirkimo procedūrai, jie pliažuose tikriausiai bus pastatyti tik rugpjūtį. Kol kas dar nežinia, kas gelbės skęstančiuosius.

Netrukus kurorto savivaldybė turėtų skelbti konkursą paplūdimiuose teikti gelbėjimo paslaugas.

Prieš sezoną buvo garsiai diskutuota, kad Palangoje šiemet bus renkamas įvažiavimo į miestą mokestis. Kaip alternatyva jam buvo siūlomas ir vadinamasis pagalvės mokestis. Tačiau jau dabar aišku, kad naujais mokesčiais poilsiautojų nebus spėta apkrauti.

Ratuotiems poilsiautojams problemų kils tik dėl automobilių statymo. Centrinėje Palangos dalyje tarp Vytauto, S.Dariaus ir S.Girėno bei J.Basanavičiaus gatvių bus ribojamas eismas. Įvažiuoti į šią teritoriją galės tik čia gyvenantys žmonės, o palikti automobilius kelkraščiuose bus draudžiama visiems.

Poilsiautojams mašinas siūloma palikti keturiose specialiose miesto aikštelėse. Kai kurios jų bus nemokamos.