Aplink „Malsenos“ gamyklą gyvenantys žmonės šią savaitę galėjo pasijusti lyg pasakoje, kurioje iš dangaus miltais snigo. Trečiadienio rytą išėję jie nustebo, kai savo namų stogus, palanges, kiemus ir automobilius rado padengtus baltais milteliais.

Iškvietus gamtosaugininkus buvo nustatyta, kad užsikišus vienam iš gamyklos prietaisų krakmolą pro kaminą paleido „Malsena“. 750 metrų spinduliu į miesto teritoriją išlėkė pusantros tonos šios medžiagos.

Valstybinės aplinkos apsaugos inspektorius Alfredas Breivė gamyklos staigmena pasipiktinusiems gyventojams paaiškino, kad joks pavojus nei žmonėms, nei gamtai negresia: „Krakmolas – organinė medžiaga ir jokio poveikio aplinkai jis neturi“.

Specialistas patikino, kad sumaišties dėl bendrovėje įvykusių nesklandumų kelti neverta. Pasak A.Breivės, reikia džiaugtis, kad „Malsena“ stengiasi savo gamyboje įdiegti modernią, ekologišką įrangą, nors per bandymą ji kartais apvilia.

„Džiugu, kad gamykla veiks švariau, ir nereikia pykti, jei pirmas blynas prisvilo“, – nukentėjusiuosius ramino aplinkosaugininkas. Dėl tokio gamtos užteršimo, pasak specialisto, „Malsenai“ bus pritaikyta atitinkama nuobauda.

Tačiau Plukių gatvės gyventojas Algimantas gamyklos padarytos žalos nelinkęs sumenkinti. Anot jo, toks atvejis jau buvo praėjusių metų pabaigoje. Tuomet iškviesti gamtosaugininkai, vyro teigimu, negalėjo nustatyti rajone pasklidusių miltelių kilmės.

Veltui būgštauja

„Turėjo būti smagu sniego pasiilgusiems žmonėms“, – apie avariją šmaikštavo bendrovės „Malsena“ generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas.

Jis tikino, kad dėl gamyklos modernizavimo darbų kilusios nedidelės problemėlės tikrai nenukentės kaimynai. Vadovas teigė, kad po kvartalą pasklidęs krakmolo kiekis nėra didelis, tik ant tamsių gatvių ir automobilių nusėdę milteliai gąsdina labiau nei iš tiesų reikėtų bijoti.

„Automobilių keliama dūmų masė tikrai pavojingesnė nei mūsų krakmolas, tik dujų nesimato, todėl niekas ir nesipiktina“, – paaiškino pašnekovas.

M.Gedvilas besiskundžiančius gamyklos darbu panevėžiečius patikino, kad visi nesklandumai turėtų baigtis per tris keturis mėnesius. Per šį laikotarpį bendrovėje bus baigti atnaujinimo darbai, bus dirbama švariai ir tyliai

Nustatė pažeidimą

„Sekundė“ jau rašė, kad pramonės rajone šalia „Malsenos“ esančios įstaigos ir gyvenamųjų namų savininkai nebegali kęsti gamyklos keliamo triukšmo. Šalia jos esančių Laikinųjų vaikų globos namų darbuotojai pasakojo, kad jiems vėdinti kambarius tenka tik sulaukus mažesnio ūžesio. Langų nebevarsto ir Plukių gatvės gyventojai.

Į pagalbą triukšmą kenčiantiems žmonėms atvykę Panevėžio ekologai kartu su Visuomenės sveikatos centro laborantais atliko tyrimus ir nustatė, kad teritorijoje, esančioje už gamyklos ribų, iš tiesų viršijamos leistinos triukšmo normos. Nuo didelio garso ypač kenčia Laikinieji vaikų globos namai.

Penkiasdešimties metrų spinduliu nuo „Malsenos“ garsas viršijamas 80 decibelų daugiau nei leidžiama, toliau – iki 20 decibelų.

Tačiau, kaip teigė miesto Savivaldybės Ekologijos skyriaus vyriausioji ekologė Danutė Račkauskienė, tiksliai nustatyti, kiek normas pažeidžia „Malsena“, sunku – tame rajone, be šios gamyklos, triukšmauja mašinos, įsijungusios apsaugos signalizacijos, duonos kepykla.

Tačiau Ekologijos skyrius bendrovę „Malsena“ jau įpareigojo parengti veiklos planą triukšmui numalšinti.

Turės pakentėti

Triukšmu kaltinamos „Malsenos“ direktorius „Sekundei“ patvirtino, kad ekologų pateiktos išvados – teisingos. Bendrovė pati savo iniciatyva buvo inicijavusi tyrimus, kad galėtų nustatyti, ar reikia gamykloje įdiegti garsą slopinančią sistemą. Mat šiuo laikotarpiu čia daug kas modernizuojama, vyksta bandomi nauji įrenginiai.

„Nusižengėme minimaliai. Normos dieną neleidžia viršyti 70 decibelų, tačiau vien transporto srautas šiame rajone jau viršija ribas. Kai mūsų gamykla neveikia, gatvėje užfiksuojamas 73 decibelų triukšmas, kai pradedame savo darbus, jis pakyla tik keturiais decibelais“, – savo tyrimų rodiklius komentavo M.Gedvilas.

Jis teigė suprantąs aplinkinių nepasitenkinimą, tačiau žmonės, pasak vadovo, turi susitaikyti su tuo, kad gyvena pramoniniame kvartale.

Jis „Sekundę“ patikino, kad planas, kaip sumažinti gamyklos keliamą triukšmą, jau parengtas ir per du tris mėnesius čia bus įdiegta reikalinga įranga, ji slopins garsą.

„Dabar mes smarkiai atsinaujiname ir gyventojai turės truputį pakentėti, bet paskui ekonominę naudą pajus visas Panevėžio rajonas. Nauji prietaisai mums leis supirkti trigubai daugiau grūdų iš ūkininkų“, – žmones ramino M.Gedvilas.