„Sunku, sunku, labai sunku, dar pilnos komplektacijos neturiu, bet iki vasaros tikiuosi, nes egzaminai baigsis (brandos – DELFI), ką nors išsirinksiu“, – DELFI situaciją apibūdino keturiolika metų Palangoje dirbantis restorano „Molinis ąsotis“ savininkas Klaidas Pakutinskas.

DELFI pašnekovai tvirtina, kad norinčių dirbti yra, tačiau daugelis yra nekvalifikuoti darbuotojai – pirmųjų kursų studentai arba 18 metų sulaukę moksleiviai. Visi verslininkai tvirtino ieškantys patirties turinčio personalo, o jų didžiausia atrama yra po ankstesnių sezonų grįžtantys darbuotojai.

Šventojoje įsikūrusio restorano „Paršelio rojus“ direktorius ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintautas Rekašius DELFI sakė, kad „jaunimo visada užauga“.

„Nieko nėra baisaus, yra mitas kažkur pagimdytas, nes yra daugybė norinčių dirbti padavėjais: ir moksleiviai, ir vyresni, eina ieško, tik reikia išsirinkti geriausius. Šiek tiek yra problemų su kvalifikuotais virėjais, taip kaip ir kiekvienais metais“, – sakė jis.

Pašnekovas pasakojo virėjams suteikiantis nakvynę, o sezonui atvykstantiems padavėjams siūlantis už 90 Lt per mėnesį apsigyventi mediniuose nameliuose.

G. Rekašius sako, kad sudėtingiausia darbuotojus susirinkti tiems barams ir restoranams, kurie dirba tik vasarą.

Anot jo, daug yra sugrįžtančių iš ankstesnių sezonų, todėl kavinių savininkai stengiasi nedaug priimti naujų darbuotojų.

„Skambina moksleiviai iš Šilutės, iš Mažeikių, Plungės, bent jau aš negaliu visų patenkinti, nes grįžta praėjusiais metais dirbę darbuotojai, mes iš tikrųjų turime, iš ko rinktis“, – tvirtino jis.

K. Pakutinskas taip pat sakė, kad komandos pagrindą sudaro senbuviai, o padavėjais dirbti priimami pirmo-antro kurso studentai ir paskutinių klasių moksleiviai.

Šio restorano savininkas tvirtino nakvynės darbuotojams negalintis pasiūlyti.

Vilioja jūra

Dvi „Čili pica“ picerijas Nidoje valdantis Gintaras Puškorius DELFI pasakojo darbuotojus pritraukiantis jūra ir mano, kad tai yra didžiulis jo pranašumas prieš kitus Lietuvos darbdavius.

„Mes pasinaudojame gražiu gamtos kampeliu, vasaros sezonu ir renkamės žmones, jau turinčius darbo patirties. Iš tikrųjų mums skambina patys“, – sakė picerijų savininkas.

G. Puškorius pasakoja, kad nemažai darbuotojų nori suderinti atostogas ir darbą ir paprasčiausiai meta nuolatinį darbą ir važiuoja į pajūrį, o vėliau grįžta į savo senąją vietą. Nakvynę picerijų savininkas tvirtino suteikiantis.

„Šiuo atveju dirbti vasarą ir uždirbti tuos pačius pinigus jam visai gerai būtų Nidoje“, – aiškina jis.

G. Puškorius šiuo metu sakė dar tik priimantis personalą, o daugiausiai žmonių planuoja įdarbinti liepą.

Kurortiniuose miesteliuose dirbantys darbdaviai pasakoja darbuotojams mokantys ne mažesnį atlyginimą nei jie gavo ankstesnėje darbovietėje, tačiau konkrečių sumų neįvardija. Dažniausiai sezoniniai padavėjai iš viso uždirba apie 2 tūkst. Lt per mėnesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją