„Kad kreiptis yra realu, kad laimėtume, čia tik teismas gali pasakyti. Šiaip girdisi, kad daug valstybių svarsto, ar nereikėtų to daryti, mes tiesiog laukiame paskutinio sprendimo", – žurnalistams po posėdžio sakė A. Kundrotas.

Šiuo metu Slovakija teismui yra apskundusi jai skirtų ATL skaičių.

Lietuvai 2008-2012 metais Europos Komisija dar pernai lapkritį yra numačiusi skirti 8,8 mln. tonų ATL, tačiau Lietuva siekia dar papildomai gauti per 3 mln. tonų ATL, o pačios įmonės išreiškė norą iš viso gauti 16 mln. tonų ATL.

A. Kundroto teigimu, 2005-2007 metais Lietuva turėjo po 12 mln. tonų teršimo kvotą per metus, tačiau sunaudodavo tik maždaug pusę, todėl skaičiuojant naująjį kvotos dydį buvo atsižvelgta į teršimą ir tai pablogino Lietuvos derybines pozicijas.

„Nėra jokio sprendimo, yra tik siūlymas papildomoms kvotoms gauti. Aš vienintelę pasekmę matau dabar, kad po šitų diskusijų susilpnės mūsų derybinės pozicijos", – posėdyje parlamentarams sakė A. Kundrotas.

Vienintelio cemento gamintojo šalyje „Akmenės cemento" duomenimis, prireikus pirkti trūkstamus taršos leidimus rinkoje, cementas gali brangti beveik dvigubai, o tai brangins statybas ir didins būsto kainas.

Aplinkos ministras sakė, kad cemento monopolininkas Lietuvoje taršos kvotų pernai ir užpernai gavo pakankamai, tačiau cemento kainos vis tiek didėjo 10-15 proc.

Cementas sudaro apie 5 proc. visų medžiagų, sunaudojamų statybose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją